Εξερευνώντας τη Δυτική Θεσσαλία

Διαβάστηκε από 6596 αναγνώστες

Με αφετηρία μια εκπληκτική νεότευκτη μονάδα που φωλιάζει στην καρδιά του πανέμορφου ελατοδάσους, ακολουθούμε γνωστά και άγνωστα ταξιδιωτικά μονοπάτια που μας αποκαλύπτουν την αρχέγονη γοητεία της ορεινής φύσης.

Ανθοχώρι – Λίμνη Πλαστήρα:

Μόλις δέκα λεπτά αρκούν για να βρεθούμε από το Ανθοχώρι στη γαλάζια αγκαλιά της λίμνης Πλαστήρα. Κατάφυτοι γήλοφοι που διακόπτονται από κοιλάδες, πηγές, ρυάκια και χωριά που κρέμονται από τις ράχες των βουνών στολίζουν το αλπικό τοπίο. Παντού θα δείτε κοπάδια να βόσκουν στα λιβάδια, παρέες να κάνουν ποδηλασία, πολύχρωμα κανό να ταράζουν τον καθρέφτη των νερών. Αν έχει χιονίσει πράγμα καθόλου σπάνιο για το χειμώνα, όλα μοιάζουν σαν να έχουν ξεπηδήσει από παραμύθι του Βορρά…

Στην Πύλη Τρικάλων
Ακολουθώντας τη διαδρομή Ανθοχώρι, - Μουζάκι - Πύλη Τρικάλων θα φτάσετε μετά από 20 λεπτά στην ημιορεινή κωμόπολη που βρίσκεται κτισμένη στις όχθες του Πορταίτικου ποταμού. Εδώ θα επισκεφθείτε το ιστορικό μοναστήρι της Πόρτα Παναγιάς, κτίσμα του 13ου αιώνα και το επιβλητικό γεφύρι της Πόρτας του 1517, χτισμένο από τον Αγιο Βησσαρίωνα.

Στα Περτουλιώτικα Λιβάδια
Μόλις 30 λεπτά γερής ανάβασης αρκούν για να σας φέρουν από την Πύλη στα αλπικά τοπία του Κόζιακα και στα κεφαλοχώρια Ελάτη Και Περτούλι. Η Ελάτη είναι ένα από τα πιο οργανωμένα για να υποδεχθούν τουρισμό ορεινά χωριά της Ν. Πίνδου, με αξιόλογη υποδομή και μια μικρή αγορά τοπικών παραδοσιακών προϊόντων. Από εδώ ακολουθεί γερή ανάβαση που οδηγεί στα Περτουλιώτικα Λιβάδια όπου μπορείτε να κάνετε ιππασία, να νοικιάσετε ειδικά τετρακίνητα οχήματα (atv) ή ποδήλατα βουνού και το χειμώνα στο χιον. Κέντρο σκι ή snowmobile για διαδρομές πάνω στο χιόνι. Από τα Περτουλιώτικα Λιβάδια το Περτούλι απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα.

Aγνωστη Αργιθέα
Σημείο αναφοράς για να γνωρίσετε την πιο άγρια και απόμερη γωνιά της Πίνδου είναι η κωμόπολη Μουζάκι που απέχει από το Ανθοχώρι 10 χιλιόμετρα. Από εδώ φεύγει ο ένας και μοναδικός οδικός άξονας που με πορεία νότια και δυτική τολμά να χωθεί στον πολυσχιδή όγκο των Αγράφων και οδηγεί στα χωριά Ανατ. και Δυτικής Αργιθέας. Αξίζει να αναζητήσετε την μονή Σπηλιάς, τη μικροσκοπική λίμνη Στεφανιάδα. τους καταρράκτες στο Δροσάτο, την τοποθεσία Ελληνικά κοντά στο χωριό Ανθηρό όπου έχουν ανασκαφεί τμήματα αρχαίας πόλης των Αθαμανών.

4χ4 στα Αγραφα
Αυτήν την εποχή πριν τα χιόνια κλείσουν τους δασικούς δρόμους μπορείτε να διασχίσετε τα Αγραφα να βγείτε στην ράχη της Κοιμωμένης και από εκεί να περάσετε μέσω Νιάλας στα χώματα της Ευρυτανίας. Ρωτήστε το ξενοδοχείο για περισσότερες πληροφορίες.

Copyright κείμενα και φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης/ www.viewsofgreece.gr

Δείτε περισσότερα άρθρα στο autotriti-touring.gr

Επιστροφή