Ναύπακτος: Tο τέλειο εφαλτήριο για εξορμήσεις!

Διαβάστηκε από 5097 αναγνώστες

Οι Ενετοί την ονόμασαν Λεπάντο και οι Τούρκοι Ενεβαχτέ, εμείς την αγαπάμε ως Ναύπακτο, μια από τις ομορφότερες μικρές πολιτείες της Ελλάδας με ένα από τα πιο γραφικά λιμανάκια της ηπειρωτικής χώρας.

Απολαμβάνουμε τη χειμωνιάτικη λιακάδα στο λιμάνι, πιάνουμε χιόνι στα βουνά της ορεινής Ναυπακτίας, χαλαρώνουμε στην ηρεμία της Τριχωνίδας, ανεβάζουμε αδρεναλίνη στα αφρισμένα νερά του ποταμου Εύηνου… Η καστροπολιτεία της Ναυπάκτου εδώ στα παράλια του Κορινθιακού κόλπου φαντάζει ιδανικό ορμητήριο για κάθε είδους αποδράσεις. Αν μάλιστα συνυπολογίσεις και την εύκολη πλέον πρόσβαση μέσω της νέας γέφυρας Ρίου – Αντίριου , τότε μιλάμε για τον «απόλυτο» παντός καιρού και εποχής προορισμό! Βόλτες στην πόλη: Στο μεσαιωνικό λιμάνι θα απολαύσεις το καφεδάκι σου χαζεύοντας τα καΐκια στο αδιάκοπο πήγαινε - έλα. Εδώ θα δεις το Φετιχέ Τζαμί που κτίστηκε από τον σουλτάνο Βαγιαζήτ Βελή με την κατάληψη της Ναυπάκτου από τους Τούρκους, το 1499. Ψηλότερα σε θέση που αγναντεύει την πόλη και τη θάλασσα βρίσκεται το Ρολόι, κτίσμα του 1914.

Με το αυτοκίνητο ή αν αντέχεις με τα πόδια, θα ανηφορίσεις για το κάστρο που δεσπόζει στην κορφή του δασωμένου λόφου. Εκεί ψηλά στις χορταριασμένες πολεμίστρες θα ατενίσεις την πανοραμική θέα. Με καθαρή ατμόσφαιρα, ο Κορινθιακός κόλπος, τα παράλια και τα βουνά του Μοριά, καθώς και η σύγχρονη γέφυρα Ρίου-Αντίρριου ποζάρουν στον ορίζοντα. Χιόνια και έλατα: Η βασική ορεινή διαδρομή για τα ελατοσκέπαστα τοπία της βουνίσιας Ναυπακτίας οριοθετείται από τη γέφυρα του Μόρνου και ολοκληρώνεται στην πασίγνωστη πλέον Aνω Χώρα. Η γερή ανάβαση αρχίζει να δείχνει τα «δόντια» της μετά το «Χάνι Ρέρεσης». Προσπερνάμε τους δρόμους που οδηγούν στην Ποτιδάνεια, και στο Λιδορίκι και φτάνουμε στο ορεινό χωριό Λιμνίτσα (650 υψ. ), το πρώτο της διαδρομής μας για την Ορεινή Ναυπακτία. Στη συνέχεια ακολουθεί η Τερψιθέα με τις όμορφες εκκλησιές και τα τρεχούμενα νερά. Ψηλότερα πίσω από τις κορφές των ελάτων θα ξεπροβάλλουν τα σπίτια της Ελατούς, ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας. Ο ασφάλτινος δρόμος διασχίζει την Ελατού και συνεχίζει μέσα από μια διαδρομή μοναδικής φυσικής αξίας για τις γειτονιές της Aνω Χώρας που τη συναντάμε σε ύψος 1100 μέτρων στη ράχη μιας δασωμένης πλαγιάς. Από την Aνω Χώρα θα επισκεφθείτε το χωριό Αμπελακιώτισσα (14 χλμ.) για να δείτε το ιστορικό μοναστήρι (κτίσμα του 1456). Από Aνω Χώρα εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς είναι η διαδρομή που θα σας φέρεις το χωριό Κρυονέρια (13 χλμ.) και από εκεί στις όχθες της νεότευκτης λίμνης του Ευηνου.

Αδρεναλίνη στα ύψη: Από το λιμανάκι της Ναυπάκτου τραβάμε βόρεια, στόχος μας ο ποταμός Εύηνος που θα συναντήσουμε μετά από 16 χλμ. κοντά στο χωριό Βλαχομάντρα, στην τοποθεσία Χάνι Μπανιά. Εδώ βρίσκονται οι βάσεις περιπέτειας των εταιρειών υπαίθριων δραστηριοτήτων όπου τα Σαββατοκύριακα έχουν ραντεβού όλοι οι «επίδοξοι» rafters. Οι βάρκες ρίχνονται στο νερό λίγο ανατολικότερα, στη γέφυρα του Πόρου και η περιπέτεια αρχίζει! Από τη γέφυρα Μπανιά αν θέλετε συνεχίζετε πάντα σε ασφάλτινο δρόμο για τη λεκάνη της Τριχωνίδας λίμνης και τα κατάφυτα γαλήνια τοπία της.

ΚΕΙΜΕΝΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Θοδωρής Αθανασιάδης/ www.viewsofgreece.gr

Δείτε περισσότερα άρθρα στο autotriti-touring.gr

Επιστροφή