Μετέωρα: Η φύση σε όλο της το μεγαλείο

Διαβάστηκε από 9887 αναγνώστες

Με χιόνι ή βροχή, με λιακάδα ή ομίχλη, χάραμα, δειλινό ή απομεσήμερο, κάθε εποχή και κάθε στιγμή τα Μετέωρα συγκλονίζουν. Αρκεί να βρεθείς για λίγο στη σκιά τους και θα νιώσεις να σε κυριεύει το μεγαλείο τους!

Πας σε ένα μέρος, βλέπεις 10 πράγματα και περνάς καλά.
Ξαναπάς στο ίδιο μέρος, με ένα ντόπιο: “Σταμάτα σου λέει εδώ. “Πας 30 βήματα έξω από το δρόμο και… παθαίνεις πλάκα.
Βλέπεις τελείως άλλα πράγματα. Ξαναμπαίνεις στο αυτοκίνητο και σου εξηγεί γιατί αυτό είναι έτσι και ποια καταπληκτική ιστορία έχει αυτό το εγκαταλειμμένο κτίριο, που δεν του έδωσες καμία σημασία, περνώντας.

Πας σε ένα μέρος μόνος σου, βλέπεις 10 πράγματα και περνάς καλά. Πας στο ίδιο μέρος με ένα ντόπιο, βλέπεις 1000 πράγματα, μαθαίνεις καταπληκτικές ιστορίες και φεύγεις ξέροντας ότι εδώ θα ξαναρθείς. Στην επίσκεψη μας στα Μετέωρα, ο “ντόπιος” ήταν ο Γιώργος του Visit Meteora

Μοιραστήκαμε μαζί του την αγάπη του για τους Βράχους και την χαρά του, καθώς λίγες ώρες πριν η γυναίκα του, είχε γεννήσει το πρώτο τους παιδί.
Να σας ζήσει Γιώργο.

Μόλις περάσεις την πόλη των Τρικάλων θα δεις τα Μετέωρα στο βάθος του ορίζοντα να ορθώνονται σαν πελώριοι απολιθωμένοι γίγαντες.
Φτάνοντας στην Καλαμπάκα θα τα θαυμάσεις από κοντά και θα σταθείς με δέος στη σκιά τους. Και όταν ακολουθήσεις το δρόμο που γλιστρά ανάμεσα σε αυτούς τους θεόρατους βράχινους όγκους, θα νοιώσεις μια πρωτόγνωρη εμπειρία: σαν να ταξιδεύεις πίσω, στην απαρχή του χρόνου...

Τότε που γεωλογικές ανακατατάξεις ταλάνιζαν τη λεκάνη της Μεσογείου και πάνω στα Μετέωρα που ήταν μικρά ξερονήσια, ξέσπαγαν τα κύματα μιας ρηχής θάλασσας η οποία σκέπαζε το Θεσσαλικό κάμπο. Με την πάροδο των χιλιετηρίδων, τα νερά βρήκαν διέξοδο από τα στενά των Τεμπών και χύθηκαν στo Aιγαίο. Τα υπόλοιπα τα ανέλαβαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα και η διάβρωση που σμίλεψε αργά το σχήμα των πέτρινων ογκόλιθων.

Πίσω στην ιστορία
Το απόκοσμο τοπίο των Μετεώρων προσέλκυσε χριστιανούς ασκητές από όλα τα Βαλκάνια. Πολύ πριν ακόμα κτιστούν τα μοναστήρια, σκήτες μοναχών είχαν ήδη στηθεί στις κορφές και στις σχισμές των βράχων από τον 12ο αιώνα. Αργότερα ιδρύθηκαν οι πρώτες μοναστικές κοινότητες φθάνοντας σε αριθμό τις εικοσιτέσσερις τον 14ο αιώνα. Έτσι δημιουργήθηκε η μοναστηριακή πολιτεία των Μετεώρων που έφτασε στο απόγειο της ακμής της μεταξύ του 15ου και 16ου αιώνα. Τα Μετέωρα έχουν χαρακτηριστεί από την UNESCO «Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς».

Τι θα δείτε
Η Καλαμπάκα (20 χλμ. μακριά από τα Τρίκαλα) είναι γνωστή ως η πόλη των Μετεώρων καθώς ζει στη σκιά τους. Εδώ θα βρείτε ποιοτικές υποδομές για φαγητό και διαμονή. Το χωριό Καστράκι (5 χλμ. από Καλαμπάκα), καθώς είναι κτισμένο στη ρίζα των βράχων, μοιάζει εγκλωβισμένο ανάμεσα σε γιγάντιες συμπληγάδες πέτρες. Τούρκικα έγγραφα του 15ου αι. αναφέρονται στο Καστράκι με το όνομα Qastiro. Ο ναός του Αγίου Αθανασίου με αγιογραφίες του 18ου αι. και η τρίκλιτη βασιλική της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη θέση «Αδράχτι» με εικονοστάσι του 16ου αιώνα, είναι οι σημαντικότερες εκκλησίες του χωριού.

Ο γύρος των Μετεώρων
Ένας στενός ασφάλτινος δρόμος που ξεκινά χαμηλά από το Καστράκι ανηφορίζει ανάμεσα στα βράχια μέχρι τα μοναστήρια. Για να πραγματοποιήσετε τον γύρο των Μετεώρων θα χρειαστεί να διανύσετε συνολικά, περίπου είκοσι χιλιόμετρα με αρχή και τέλος την Καλαμπάκα. Σε πολλά σημεία της διαδρομής η θέα προς την πόλη της Καλαμπάκας και τα κορφοβούνια της Πίνδου, είναι αφοπλιστική.

Πρέπει να ξέρετε
Η μονή Μεταμορφώσεως ή Μεγάλο Μετέωρο (24320 22278) που είναι η μεγαλύτερη, ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα από τον Αθανάσιο Κοινοβίτη, τον επονομαζόμενο Μετεωρίτη.

Η μονή του Αγ. Νικολάου Αναπαυσά (24320 22375) έχει αγιογραφηθεί από τον αγιογράφο Θεοφάνους -κυριότερος εκπρόσωπος της Κρητικής Σχολής- (16ος αι).

Η μονή Βαρλαάμ (24320 22277) κτίσθηκε το 1517 στην κορφή ενός βράχου 373 μέτρων ύψους. Για να την επισκεφθείτε θα πρέπει να ανεβείτε τα 195 σκαλιά.

Οι μονές Ρουσανού (24320 22649), κτίσμα του 1288 και του Αγίου Στεφάνου (24320 22279) του 1192, είναι τα μοναδικά γυναικεία μοναστήρια των Μετεώρων.

Στη μονή Αγ. Τριάδας (24320 22220) θα πάτε ανεβαίνοντας 140 σκαλοπάτια. Αξίζει να δείτε το λαξευμένο στην κοιλότητα βράχου ξωκλήσι του Αγ. Ιωάννου.
Τα μοναστήρια είναι επισκέψιμα καθημερινά από 9π.μ-13:00μ.μ. και 15:00μ.μ - 18:00μ.μ.

Έθιμα- Δραστηριότητες
Αϊ Γιώργης ο Μαντηλαράς Την ημέρα της εορτής του Αγίου Γεωργίου που φέτος πέφτει στις 23 Απριλίου, σύμφωνα με το έθιμο, οι κάτοικοι του Καστρακίου αναρριχώνται με σχοινιά στο εκκλησάκι για να κρεμάσουν ένα μαντήλι στο ξωκλήσι του Αι Γιώργη, σύμβολο παράκλησης για υγεία.

Αναρρίχηση - πεζοπορία Το επιβλητικό βράχινο σύμπλεγμα αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα φυσικά αναρριχητικά πεδία της Ευρώπης και κάθε χρόνο συγκεντρώνει εκατοντάδες αθλητές του είδους. Επιπλέον τα βράχια των Μετεώρων διατρέχουν πολλά και σημαδευμένα μονοπάτια.

Πώς θα πάτε
Η Καλαμπάκα απέχει από την Αθήνα 330 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 225 χλμ., όλα σε εθνικούς δρόμους. Ο περιφερειακός δρόμος των Μετεώρων με αρχή και τέλος την Καλαμπάκα δεν ξεπερνά τα 21 χλμ. Φτάνοντας στα Τρίκαλα προτιμήστε την παρακαμπτήριο Τρικάλων-Καλαμπάκας. Θα γλιτώσετε αρκετή ώρα.

Δείτε περισσότερα άρθρα στο autotriti-touring.gr

Επιστροφή