Δείτε περισσότερα άρθρα στο autotriti-touring.gr

 • 20

  Τσεπέλοβο, Ζαγοροχώρια

  Θεόδωρος Κώστας Το Τσεπέλοβο είναι το μεγαλύτερο σε πληθυσμό χωριό στα Ζαγοροχώρια, απέχει 50 χλμ. από τα Γιάννενα και είναι χτισμένο στα 1080 μ. υψόμετρο στις νότιες πλαγιές της Τύμφης. Αποτελεί παραδοσιακό οικισμό με καλοδιατηρημένα αρχοντικά σπίτια που διαφέρουν από τα υπόλοιπα του Ζαγορίου λόγω της χρήσης ξύλου στην κατασκευή τους. Κάθε επισκέπτης μπορεί να θαυμάζειο τον Ιερό ναό Αγίου Νικολάου του 18ου αιώνα, το παράρτημα της σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Πινακοθήκη στο "Τσούφλειο Φαρμακείο" του 1874 με έργα του Πέτρου Παπαβασιλείου, το μοναστήρι του Ρογκοβού, χτισμένο τα χρόνια 1028-1034 και πολλά άλλα. Φημισμένο είναι και το τριήμερο πανηγύρι του το Δεκαπενταύγουστο.

     51

 • 19

  Μονοδένδρι, ο ναός του Αγίου Αθανασίου

  Γιάννης Μπατιστάκης O υπέροχος ναός του Αγίου Αθανασίου στο Μονοδένδρι

     51

 • 18

  Αρίστη

  Αγγελική Κεραμίδα Δεν είναι εύκολο να ανεβάσεις μόνο μία φωτογραφία από τα Ζαγοροχώρια. Πρόκειται για μαγικά μέρη. Όσες φορές και εάν τα επισκεφθείς και όποια εποχή του χρόνου, μαγεύεσαι, χαζεύεις. Επισκέφτεσαι χωριά με ζωή ή ηρεμία, θαυμάζεις την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους, περπατάς στα ιδιαίτερα γεφύρια, συναντάς μια πανδαισία χλωρίδας και πανίδας. Οι δραστηριότητες πολλές: ράφτινγκ, κανόε/καγιάκ, ποδήλατο βουνού, οι επιλογές φαγητού τεράστιες, το ντόπιο τσίπουρο κορυφαίο. Κορυφαίες επιλογές χωριών για μένα, με μεγάλη δυσκολία: Αρίστη, Πάπιγκο, Βίκος Δίλοφο, Μονοδένδρι, Τσεπέλοβο, Ελάτη, Άνω Πεδινά. Φυσικά, δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψεις την αίσθηση όταν περπατάς στο Φαράγγι του Βίκου. Μετρώ τις μέρες για να ανέβω ξανά από Αθήνα.

     55

 • 17

  Χιονισμένη Γκαμήλα

  Ειρήνη Βιττωράκη Χαρακτηριστική χειμερινή εικόνα από το Μικρό Πάπιγκο με θέα το όρος Γκαμήλα. Κορυφαίος χειμερινός προορισμός. Γίνεσαι ένα με τη φύση και με τους ανθρώπους, όπως η πέτρα έγινε ένα με τα σπίτια των χωριών στο Ζαγόρι.

     61

 • 16

  Η κοιλάδα του Αώου στην Κόνιτσα

  Παναγιώτης Νικολαΐδης Φαίνεται η κοιλάδα του ποταμού Αώου όπως την βλέπουμε από το Μπουραζάνι. Πρόκειται για την περιοχή όπου ενώνονται τα νερά του Αώου και του Σαραντάπορου. Εκεί που όλα γίνονται ένα με τη φύση, ποικίλων ειδών φυτά και ζώα γεμίζουν την έκταση και τρεχούμενα νερά γαληνεύουν το νου του ανθρώπου. Στο βάθος ξεχωρίζει η πόλη της Κόνιτσας και τα βουνά του Σμόλιγα.

     62

 • 15

  Βοϊδομάτης - Γέφυρα Κλειδωνιάς

  Θωμάς Καλτσούνης Τέλεια διαδρομή για πεζοπορία από την Γέφυρα Κλειδωνιάς στην Γέφυρα Παπίγκου Αρίστης, διασχίζοντας το Φαράγγι του Βίκου σε 2,5 έως 3 ώρες. 

     62

 • 14

  Μονοπάτι Βοϊδομάτη ποταμού

  Μαρία Με αφετηρία τη νέα γέφυρα του ποταμού Βοϊδομάτη κοντά στο χωριό Αρίστης, η διαδρομή μέχρι το παλιό πέτρινο γεφύρι της Κλειδωνιάς κοντά στο χωριό της Κόνιτσας είναι πραγματικά μαγευτική. Τα ήρεμα και κρυστάλλινα νερά του ποταμού μαγεύουν με το έντονο κυανό τους χρώμα και αιτιολογούν πλήρως τον χαρακτηρισμό του ως το καθαρότερο και ομορφότερο ποτάμι της Ευρώπης.

     67

 • 13

  Κολυμπήθρες.

  Χαράλαμπος Κουρεμέτης Κολυμπήθρες στο Πάπιγκο. Ξαναγεννιέσαι...

     73

 • 12

  Η γέφυρα του Βοιδομάτη (μεταξύ Αρίστης & Μεγάλο Πάπιγκο)

  Θοδωρής Αθανασιάδης Η γέφυρα της Αρίστης ενώνει το χωριό της Αρίστης με το Μεγάλο Πάπιγκο. Η τοποθεσία είναι ειδυλλιακή, τα νερά του Βοϊδομάτη καταγάλανα και τα ψηλά πλατάνια στις όχθες του ποταμού μοιάζουν να σκεπάζουν όλη την περιοχή. Εμείς ξεκινήσαμε τη διαδρομή μας από εκεί και με πεζοπορία διάρκειας περίπου 3 ωρών σε ένα υπέροχο μονοπάτι φτάσαμε στο εξίσου όμορφο γεφύρι της Κλειδωνιάς.

     77

 • 11

  Χαράδρα του Βίκου

  Χριστίνα Γ. Υπέροχο τοπίο από τη χαράδρα του Βίκου. Μοναδικές διαδρομές που ξεκινούν από την πανέμορφη και γραφική Βίτσα και καταλήγουν σε διάφορα χωριά του κεντρικού Ζαγορίου. Μαγική φύση σε όλο της το μεγαλείο. Όποιος δεν έχει πάει στα Ζαγοροχώρια, χάνει...

     77

 • 10

  Φύγαμε για τον Παράδεισο!

  Γιάννης Διονυσόπουλος Από τους ομορφότερους προορισμούς της Ελλάδας με πλούσια ιστορία,πολιτισμό και ευχάριστους ανθρώπους που σε υποδέχονται σε κάθε χωριό!46 χωριά..τι να πρωτοδείς ,το ένα καλύτερο απο το άλλο,τα περισσότερα ήρεμα όμως και μερικά κοσμοπολίτικα κρυμμένα μέσα στα δάση με ποτάμια,λίμνες αλλά και γεφύρια μνημεία!!Περάσαμε υπέροχα,φάγαμε πολύ καλά και κάναμε πολλές δραστηριότητες(rafting, canoe kayak).

     91

 • 9

  Το τρίτοξο γεφύρι του Καλογέρου ή Πλακίδα

  Αθηνά Βενετάκη Το τρίτοξο γεφύρι του Πλακίδα ή Καλογερικό χτίστηκε με τη σημερινή του μορφή το 1814. Πριν ήταν ξύλινο και τη μετασκευή του ανέλαβε ο καλόγερος Σεραφείμ από το μοναστήρι της Βίτσας, από όπου πήρε και το δεύτερο όνομά του. Βρίσκεται στο Ζαγόρι, ανάμεσα στα χωρία Κήποι και Κουκούλι και προσεγγίζεται από το δρόμο που οδηγεί στο χωριό.

     92

 • 8

  Γεφύρι Βωβούσας - Ανατολικό Ζαγόρι

  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ Η Βωβούσα είναι ένα από τα χωριά του Ανατολικού Ζαγορίου. Βρίσκεται κτισμένη σε κατάφυτη κοιλάδα του ποταμού Αώου περιτριγυρισμένη από ψηλά βουνά, στο κέντρο του Εθνικού πάρκου της Βόρειας Πίνδου ακριβώς στα όρια του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα. Ορόσημο της αποτελεί ο ποταμός Αώος που τη διασχίζει και το παραδοσιακό μονότοξο πέτρινο γεφύρι που κατασκευάστηκε το 1748 από τον Πρωτομάστορα Αλέξιο Μήσιο και συνδέει τους μαχαλάδες του χωριού.

     102

 • 7

  Τα ονειρικά Ζαγοροχώρια

  Κωνσταντίνος Τ. Η μαγική θέα στο φαράγγι του Βίκου μπορεί να συνδιαστεί με μια υπέροχη οδική διαδρομή μέχρι την θέση Οξυα! Μετά το Μονοδένδρι παραμένουμε αριστερά και σύντομα θα αποκαλυφθεί το «πέτρινο δάσος», μια μαγική εικόνα απο ασυνήθιστους πέτρινους σχηματισμούς. Σε ύψομετρο περίπου 1300 μέτρων θα πρέπει να αφήσουμε το αυτοκίνητο και να περπατήσουμε. Σε λιγότερο απο 1χλμ χωματόδρομου θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την εντυπωσιακή θέα στο φαράγγι του Βίκου. Η κουζίνα των ορεινών φημίζεται για τις μεγαλειώδεις πίτες τους, δεκάδες είδη χορταρικών, κρεατικά, ζυμαρικά και τυροκομικά παραγωγής τους. Εξαιρετική πρόταση αποτελούν τα αγρια μανιτάρια που γίνονται ριζότο ή μανιταρόσουπα με χοιρινό και φυσικά, πίτες! Καλό Ταξίδι.

     106

 • 6

  Δρακόλιμνη Τύμφης

  Χ.Γκέκης Με το όνομα Δρακόλιμνη αναφέρονται οι αλπικές λίμνες που σχηματίζονται κυρίως σε βουνά της Ηπείρου. Η μία δρακόλιμνη βρίσκεται σε αλπικό λιβάδι της Τύμφης, σε υψόμετρο 2.050 μ., ΒΔ της κορυφής Πλόσκος (2.377 μ.), ΒΑ της κορυφής Αστράκας (2.436 μ.), Ν της μονής Στομίου από την οποία απέχει 3,5 ώρες και ΔΒΔ της κορυφής Γκαμήλα (2.497 μ.) η οποία είναι και η υψηλότερη κορυφή της Τύμφης. Αποτελεί πολυσύχναστο ορειβατικό προορισμό και είναι γνωστή για τους αλπικούς Τρίτωνες που φιλοξενεί στα νερά της. Η λίμνη απέχει 1 ώρα πεζοπορίας από το οργανωμένο καταφύγιο στο διάσελο της Αστράκας και 4 ώρες πεζοπορίας από το Μικρό Πάπιγκο. Η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με τα πόδια.

     111

 • 5

  ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ

  Σπύρου Νικος Το χωριό Μονοδένδρι βρίσκεται στο Κεντρικό Ζαγόρι. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.060 μέτρων, μόλις 40 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων και προσφέρει εύκολη πρόσβαση στο φαράγγι του Βίκου για όποιον θέλει να το διασχίσει. Η θέα από τη Μονή της Αγίας Παρασκευής (ιδρύθηκε το 1412) είναι εντυπωσιακή και αποζημιώνει σε μεγάλο βαθμό όσους δεν μπορούν το «νοιώσουν» πεζοπορώντας. Η θέα όμως προς το φαράγγι είναι πιο εντυπωσιακή από τη Θέση Οξυά, όπου καταλήγει κάποιος μετά από μια διαδρομή 6 κμ μέσα από το μοναδικό Πετροδάσος με τους απίθανους σχηματισμούς των σχιστολιθικών βράχων.

     114

 • 4

  ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ

  ΠΑΠΑΦΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ Το κολύμπι σε υψόμετρο 2000 μέτρων, στη Δρακόλιμνη της Τύμφης, είναι εμπειρία ζωής. Η ανάβαση από το Μικρό Πάπιγκο για την κορυφή της Γκαμήλας, όπου βρίσκεται η περίφημη Δρακόλιμνη, είναι από τις πλέον γνωστές ορειβατικές διαδρομές και χρειάζεται περίπου τέσσερις ώρες περπάτημα. Δεν είναι εύκολο – κάθε άλλο - όμως το μπάνιο ανάμεσα στις κορυφές της Αστράκας, του Πλόσκου και της Γκαμήλας σε αποζημιώνει. Στη λίμνη κολυμπούν αλπικοί τρίτωνες, τα αμφίβια μικρά «δρακάκια», τα οποία λέγεται πως είναι κατάλοιπο της εποχής των παγετώνων στην Ελλάδα και ενδημούν μόνο εκεί.

     118

 • 3

  Η τοποθεσία Κολυμπήθρες

  Βασίλης Βενιός Η τοποθεσία Κολυμπήθρες βρίσκεται ανάμεσα στο μικρό και το μεγάλο Πάπιγκο. Το καλοκαίρι οι ντόπιοι φράζουν την ροή του ποταμού και δημιουργείται μια μεγάλη φυσική πισίνα κατάλληλη για κολύμπι. Η ιστορία λέει ότι ο Αλή Πασάς είχε εκτιμήσει την ομορφιά του τοπίου και το επέλεγε για το μπάνιο του τους καλοκαιρινούς μήνες.

     122

 • 2

  Γαλήνια Λάιστα

  Πετρος Η Λάιστα μαγεύει τον επισκέπτη με τα γαλήνια τοπία της και την απόκοσμη ηρεμία της.Προορισμός ξεχωριστός και όχι απλο πέρασμα. Αν έχει απομείνει κάτι στα Ζαγοροχώρια, αγνό και αλώβητο, τότε αυτό βρίσκεται σ αυτό ακριβώς το μέρος

     136

 • 1

  Μαγευτικά Ζαγοροχώρια

  Αφροδίτη Χρυσικού Ονειρεμένο, γαλήνιο και μαγευτικό το τοπίο στα Ζαγοροχώρια.. Χρώματα και αρώματα.. Φιλοξενεία και ζεστασιά.. Άνθρωποι ωραίοι που σε ´αγκαλιαζουν' αμέσως.. Μέρη απίστευτα.. Βοϊδομάτης, η χαράδρα του Βίκου, το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στο Μονοδένδρι, οι κολυμπήθρες στο Πάπιγκο, η Σαρακατσάνικη στάνη, το Γεφύρι του Κόκορη, το Γεφύρι της Κλειδωνιάς, το Γεφύρι του Πλακίδα, η Δρακόλιμνη.. Και τόσα μα τόσα πολλά μέρη.. Φιλοξενία άψογη, παραμυθένιοι ξενώνες σε Άνω Πεδινά, Κήπους, Μονοδένδρι, Αρίστη και σε άλλα πολλά χωριά, φαγητό καταπληκτικό - πίτες, αλευρόπιτα, σπάνια μανιτάρια, γλυκο του κουταλιού μανιτάρι, Σπίτικες μαρμελάδες, λικέρ τσαμπούρνο Διαδρομές εκπληκτικές... κεντρικό Ζαγόρι προς Σαρακατσάνικη στάνη.., ανατολικό Ζαγόρι, Πάπιγκο.. Τα Ζαγοροχώρια ειναι εκπληκτικά όλες τις εποχές του χρόνου..μα ιδιαίτερα ξεχωριστά .. το καλοκαίρι..

     172

ΔΕΙΤΕ με 1 κλικ & τις υπόλοιπες 45 συμμετοχές - φωτογραφίες

Επιστροφή