Οίτη - Παύλιανη - Καστριώτισσα

Διαβάστηκε από 3908 αναγνώστες

Aγρια ορεινή ομορφιά που το χειμώνα μετατρέπεται σε αλπικό τοπίο και το καλοκαίρι αποτελεί ένα μοναδικό μέρος για εκδρομές και πεζοπορίες στην καταπράσινη φύση. Τα δύο χωριά της Φθιώτιδας θα σας καταπλήξουν με την ιδιαίτερη ομορφιά τους.

Στην σύγχρονη ιστορία, η περιοχή Οίτη είναι συνδεδεμένη με την αντίσταση κατά των Γερμανών. Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, από τις ενωμένες αντιστασιακές οργανώσεις του Βελουχιώτη και του Ζέρβα, με την βοήθεια των Aγγλων, θεωρήθηκε ένα από τα δύο σπουδαιότερα σαμποτάζ σε ολόκληρη την Ευρώπη, μια που απέκοψε για ενάμισι μήνα την τροφοδοσία του Ρόμελ στην Αφρική.

Οίτη: Περάστε... φυσικά όμορφα!
Ο ομώνυμος οικισμός είναι χτισμένος σε ύψος 700μ. στη νοτιοανατολική πλευρά του ομώνυμου όρους έχει απέραντη θέα σε ένα εναλλασσόμενο περιβάλλον από χωμάτινους λόφους, βαθιές χαράδρες και πέτρινους απότομους όγκους. Επισκεφθείτε τη γέφυρα της παπαδιάς (η μεγαλύτερη στην Ελλάδα σε ορεινό έδαφος), τη γέφυρα του Γοργοποτάμου και τη γέφυρα του Ασωπού που καταστράφηκε τρεις φορές κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, καθώς επίσης και το αρχαίο κάστρο στο λόφο του Αετού με τα παμπάλαια τείχη του, τις σπηλιές του και τη μοναδική ομορφιά του, το νερόμυλο, το ελατοδάσος, το δάσος βελανιδιάς, το Καταφύγιο Aγριας Ζωής Οίτης, το φαράγγι του Ασωπού και το Βαθύρεμα.

Παύλιανη: Aγρια ορεινή ομορφιά
Μέσα από τα στενά του Μπράλου, ανάμεσα Οίτη και Καλλίδρομο, βρίσκεται η Παύλιανη. Το γραφικό χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, πάνω στην πανέμορφη οροσειρά της Οίτης, με κρυστάλλινα νερά, καταπράσινη φύση, εκλεκτό φαγητό και υπέροχες διαδρομές.
Είναι το τελευταίο χωριό του νομού Φθιώτιδας, στα όρια με το νομό Φωκίδας και ένα μέρος που πρέπει να το επισκεφθεί κανείς τουλάχιστον μία φορά. Πανέμορφο, ορεινό, πνιγμένο στο πράσινο και αμφιθεατρικά χτισμένο σε υψόμετρο χιλίων μέτρων πάνω στην Οίτη. Μπαίνοντας στο χωριό συναντά κανείς το «μνημείο των πεσόντων». Η πλατεία, η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, αλλά και το πέτρινο δημοτικό σχολείο του χωριού θυμίζουν άλλες νοσταλγικές εποχές. Τους χειμωνιάτικους μήνες το χωριό κατακλύζεται από το χιόνι και το τοπίο γίνεται αλπικό.

Καστριώτισσα: Εικόνες που θα σας μείνουν αξέχαστες

Η Καστριώτισσα είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.260 μέτρων στις πλαγιές της Οίτης και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας. Δείτε τα ερείπια αρχαίου κάστρου που υπάρχουν μέσα στο χωριό, το οποίο χτίστηκε το 500 π.Χ. και σήμερα οριοθετείται από τους τεράστιους ογκόλιθους, από την εποχή των Οφιονίων Αιτωλών που κατοικούσαν εκεί. Εκεί κοντά βρίσκεται και το εντυπωσιακό σπήλαιο Βελχάκι. Ρωτήστε τους κατοίκους για πληροφορίες και σίγουρα θα ανταμειφθείτε με το θέαμα.Τι να δείτε

Τα αλπικά τοπία της Φωκίδας: Σε υψόμετρο που σε κάνει να νομίζεις πως "ανεβαίνεις στον ουρανό", τα ορεινά χωριά της Φωκίδας δημιουργούν επιβλητικά και εντυπωσιακά τοπία, φωλιασμένα στις πιο απόκρυφες γωνιές των βουνών που τα περικυκλώνουν. Οίτη, Βαρδούσια όρη και Γκιώνα, σμίγουν επιθετικά το ένα προς το άλλο, ενώ οι αντανακλάσεις του νερού στην τεχνητή λίμνη του Μόρνου είναι εκείνες που γαληνεύουν κάπως το τοπίο.
Τα γραφικά καφενεδάκια στις πλατείες των χωριών: Ένας ζεστός παραδοσιακός καφές ή ένα τσίπουρο σε αυτά τα βγαλμένα από άλλη εποχή καφενεία, θα σας κάνει να νιώσετε τη μαγεία της ελληνικής υπαίθρου. Ανθρωποι χαμογελαστοί και φιλόξενοι θα σας υποδεχτούν με το μεγαλύτερο χαμόγελο, σε τούτους τους τόπους όπου ο επισκέπτης δεν είναι τουρίστας, αλλά... δικός τους άνθρωπος!
Το χωριό Κροκύλειο: Η πατρίδα του στρατηγού Μακρυγιάννη στα 850 μέτρα υψόμετρο. Εκεί θα δείτε το μεγάλο ρολόι που στέκει επιβλητικό στο καμπαναριό της πέτρινης εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου. Μην παραλείψετε να πιείτε νερό-κρύσταλλο από τις πέντε μεγάλες βρύσες-σήμα κατατεθέν του χωριού.

Δείτε περισσότερα άρθρα στο autotriti-touring.gr

Επιστροφή