Βυτίνα: Στην καρδιά του Μαινάλου

Διαβάστηκε από 1634 αναγνώστες

Στην αγκαλιά του Μαινάλου, η Βυτίνα μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής.Πανέμορφη, καταπράσινη και φιλόξενη βρίσκεται σε ένα μικρό οροπέδιο στην δυτική πλευρά του βουνού περικυκλωμένη από το εντυπωσιακό ελατόδασος του.

Πετρόκτιστα αρχοντικά, καταπράσινοι κήποι και υπέροχα δρομάκια αποτελούν το κύριο χαρακτηριστικό της ενώ αποτελούν και πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες, ιδιαίτερα τον χειμώνα. Καθώς δεν έχει να ζηλέψει τίποτα πλέον από τα ελβετικά και αυστριακά αλπικά θέρετρα στην Βυτίνα σας περιμένουν επίσης,σαλέ- καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα, ατμοσφαιρικά café και πολλές αξιόλογες παραδοσιακές ταβέρνες αλλά και καλά εστιατόρια. Χτισμένη σε κομβικό σημείο προσφέρει για τους λάτρεις του σκι εύκολη πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο αλλά και στα άλλα χωριά της περιοχής, όπως τα Λαγκάδια, τη Στεμνίτσα και τη Δημητσάνα. Επισκεφθείτε τη Βυτίνα και σας υπογράφουμε ότι θα ξαναπάτε!

Τι να δείτε:
Στην κεντρική πλατεία της Βυτίνας και στους γύρω δρόμους, προτομές και μνημεία σημαντικών προσωπικοτήτων της Βυτίνας θυμίζουν το ένδοξο παρελθόν της. Περπατώντας μέσα στην πόλη, αξίζει να προσέξετε το Δημαρχείο της, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της, το παλιό Δημοτικό Σχολείο και την παλιά Γεωργική Σχολή, στο κτήριο της οποίας σήμερα στεγάζεται το Δασαρχείο. Συγκεκριμένα, στη Βιβλιοθήκη της Βυτίνας, θα βρείτε παλιά βιβλία και αξιόλογο φωτογραφικό υλικό. Η βιβλιοθήκη στεγάζεται σε κτήριο του 19ου αιώνα, όπου εκεί λειτουργούσε η πρώην «Κορασίων Σχολή», ενώ στην κεντρική πλατεία, προσέξτε οπωσδήποτε το Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Τρύφωνα, που χτίστηκε το 1846 και έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του, το μαύρο μάρμαρο της περιοχής. Αν θέλετε να κάνετε ένα ταξίδι στο χρόνο, επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο της Βυτίνας, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης όπου θα βρείτε εκθέματα από το 1800 και περιλαμβάνουν ενδυμασίες, εργαλεία, μαγειρικά και εκκλησιαστικά σκεύη. Οι ρομαντικοί και όχι μόνο, περπατήστε στο «Δρόμο της Αγάπης», όπου οι δεντροστοιχίες των δύο πλευρών του δρόμου αγκαλιάζονται σχεδόν μεταξύ τους προσφέροντας μια μοναδική ατμόσφαιρα.

Τι να κάνετε:
Απο την Βυτίνα εύκολα μπορείτε να πάτε στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Μαινάλου καθώς μετά την πρώτη είσοδο, θα βρείτε αριστερά το δρόμο που θα σας πάει στον προορισμό σας. Το Xιονοδρομικό βρίσκεται σε υψόμετρο 1.650μ, διαθέτει 7 πίστες, ενώ οι ώρες λειτουργίας του είναι από τις 8.30-15.30. Η ευρύτερη περιοχή ωστόσο προσφέρεται και για πεζοπορία στα μονοπάτια της αλλά και για ποδήλατο βουνού, ενώ όσοι έχετε 4x4, οι δασικοί δρόμοι εκεί σας επιφυλάξουν όμορφα τοπία προς εξερέυνηση.

Τι να γευτείτε:
Από τη Βυτίνα, αγοράστε το εξαιρετικής ποιότητας ελατίσιο μέλι της, αλλά και τα τυροκομικά της προϊόντα, όπως μυζήθρα, γραβιέρα, φέτα. Αξίζει να δοκιμάσετε το ψωμί του παραδοσιακού φούρνου της Βυτίνας αλλά και να αγοράσετε αναμνηστικά ξυλόγλυπτα χειροτεχνήματα. Στις παραδοσιακές ταβέρνες, δοκιμάστε τον ντόπιο τραχανά, κατάλληλο πιάτο για τον χειμώνα.

Δείτε περισσότερα άρθρα στο autotriti-touring.gr

Επιστροφή