Ορεινή εξόρμηση στο Περτούλι

Διαβάστηκε από 2071 αναγνώστες

Το ορεινό τοπίο θεωρείται –όχι άδικα- ένα από τα ομορφότερα της Πίνδου. Η υποδομή υψηλών αξιώσεων θα καλύψει και τα πλέον απαιτητικά γούστα… Καλώς ήλθατε στο θρυλικό Περτούλι!

Είτε ανηφορίζετε μέσω Πύλης – Ελάτης, είτε από την Καλαμπάκα προς τη Χρυσομηλιά και τα περτουλιώτικα Λιβάδια, ένα είναι το βέβαιο: το ορεινό τοπίο που αρχίζει να ξεδιπλώνεται σιγά-σιγά μπροστά στα μάτια σας, θα σας αφήσει άφωνους. Από το μηδενικό σχεδόν υψόμετρο της θεσσαλικής πεδιάδας, θα βρεθείτε μέσα σε περίπου 40 λεπτά στην αγκαλιά των βουνών της Πίνδου, σε υψόμετρο 1.200-1.300 μέτρα.

Στα περτουλιώτικα Λιβάδια το τοπίο απογειώνεται στις ελατοσκέπαστες πλαγιές του Κόζιακα, του Αυγού και της Τριγγιάς- των υψηλότερων βουνών που κυριαρχούν στην πανέμορφη αυτή ορεινή πεδιάδα της πατρίδας μας. Αφού περάσετε το μικρό χιονοδρομικό κέντρο που υπάρχει στα περτουλιώτικα Λιβάδια, θα αντικρίσετε σε ένα κατάφυτο πλάτωμα του βουνού τα σπίτια του Περτουλιού, τις ταβέρνες και τους συμπαθέστατους ορεινούς ξενώνες.

Με παρελθόν γεμάτο μνήμες
Σίγουρα το Περτούλι δεν είναι ένας τυχαίος οικισμός. Πότε χτίσθηκε δεν είναι γνωστό. Ωστόσο, κατείχε ανέκαθεν σεβαστή θέση ανάμεσα στα μεγαλοχώρια της Ν. Πίνδου, αφού η τύχη συνδέθηκε με το αντάρτικο, μέχρι που κάηκε ολοσχερώς το 1943 από τους Γερμανούς. Εδώ βρισκόταν το Γενικό Στρατηγείο του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, αλλά και το κοινό επιτελείο των οργανώσεων ΕΛΑΣ, ΕΔΕΣ, ΕΚΚΑ και των Αγγλων, κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Το 1934, ο αείμνηστος καθηγητής Οικονομόπουλος συνέλαβε την ιδέα της δημιουργίας ενός πανεπιστημιακού δάσους και στο Περτούλι βρήκε τις ιδανικές συνθήκες. Το πανεπιστημιακό δάσος Περτουλίου ανήκει σήμερα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και οι εγκαταστάσεις όπου εκπαιδεύονται οι μελλοντικοί δασολόγοι και δασοπόνοι, ξεχωρίζουν στην είσοδο του χωριού.

Διαδρομές στη φύση
Πύλη-περτουλιώτικα Λιβάδια: Αφήνοντας πίσω το ίσωμα του κάμπου, η ορεινή πορεία οριοθετείται από το περίφημο τοξωτό γεφύρι της Πόρτας, έξω από το χωριό Πύλη (19 χλμ. από Τρίκαλα). Εδώ, σε ένα κατάφυτο από πλατάνια σημείο, λειτουργούν καφετέριες που ενδείκνυται για σύντομη στάση.
Ο αρκετά φαρδύς δρόμος ανηφορίζει με γρήγορες στροφές για Ελάτη, το χωριό με την παλιότερη τουριστική παράδοση στο νομό Τρικάλων. Ο δρόμος, αφού διασχίσει την Ελάτη συνεχίζει μέσα από υπέροχο δάσος για τα περτουλιώτικα Λιβάδια. Σε ύψος 1.300 μέτρων θα βρείτε τις εγκαταστάσεις του μικρού χιονοδρομικού κέντρου, μα και ένα υπέροχο τοπίο, κατάλληλο και για άλλες ορεινές δραστηριότητες (ιππασία, βόλτες με τετρακίνητα οχήματα, τοξοβολία, πεζοπορία).

Αποδράσεις με 4x4
Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η δασική διαδρομή που συνδέει την Ελάτη με το Περτούλι και περνά μέσα από το δάσος της Μάνας. Ανηφορίζοντας από Ελάτη για Περτούλι, στο ύψος του συνοικισμού Βλάχα, θα στρίψετε αριστερά στο βατό χωματόδρομο. Στη συνέχεια, αφού περιπλανηθείτε μέσα σε δάσος με θεόρατα έλατα, θα βρεθείτε σε διασταύρωση, όπου μπορείτε να συνεχίσετε είτε προς Στουρναρέικα, είτε προς Νεραϊδοχώρι και Περτούλι. Μια ακόμη πιο σκληροτράχηλη διαδρομή, που όμως δύσκολα πραγματοποιείται το χειμώνα, είναι αυτή που θα σας φέρει από τα περτουλιώτικα Λιβάδια και το ύψος του χιονοδρομικού κέντρου, στο δάσος της Χουτιάνας, που αναπτύσσεται γύρω από το ορειβατικό καταφύγιο του Κόζιακα.

Κείμενα/Φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr

Δείτε περισσότερα άρθρα στο autotriti-touring.gr

Επιστροφή