Γιατί πάμε Γορτυνία τον Μάιο;

Διαβάστηκε από 1811 αναγνώστες

Η Βυτίνα, η Δημητσάνα, η Στεμνίτσα, τα Λαγκάδια και δεκάδες ακόμη ιστορικά χωριά και τοποθεσίες θα σου χαρίσουν μοναδικές εικόνες σε ένα τόπο όπου η φύση και η ανθρώπινη παρουσία συνυπάρχουν εδώ και αιώνες.

Aυτό το μήνα
Αυτή την περιόδο κόκκινες ανεμώνες και άλλα αγριολούλουδα συνθέτουν πανέμορφες εικόνες στα χωράφια της περιοχής, χάρμα οφθαλμών για τους διαβάτες


Εκδηλώσεις
Ιδανικός μήνας για πεζοπορίες σε όλη την Γορτυνία. το πρώτο πιστοποιημένο μονοπάτι στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπορίας. Το Menalon Trail είναι μια μεγάλη ορεινή πεζοπορία που διατρέχει το φαράγγι του Λούσιου ποταμού, τα δυτικά ανάγλυφα του Μαινάλου, την κοιλάδα Μυλάοντα ποταμού και τα ΝΑ Γορτυνιακά Βουνά.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Δήμου Γορτυνίας
- 8ος Ολύμπιος Δρόμος, 20-21 Μαΐου 2016, στην διαδρομή Αρχαία Νεμέα-Αρχαία Ολυμπία μέσω Γορτυνίας.
- 195η Επέτειος της Α Πελοποννησιακής Γερουσίας 19 Ιουνίου 2016 στην Στεμνίτσα.
- Ορεινό Τρίαθλο Λίμνης Λάδωνα, 3 Ιουλίου 2016 για τέταρτη χρονιά
στην Λίμνη του Λάδωνα.
- Γιορτή σαρδέλας και διαγωνισμός μουστακιού στο Βελημάχι, 7
Αυγούστου.


Τοπίο ορεινό, πλούσιο σε ιστορία, αρχιτεκτονική και φυσική ομορφιά: το ελατόδασος του Μαινάλου, η λίμνη του Λάδωνα και το φράγμα, ο Τουθόας, ο Αλφειός, ο ορμητικός Ερύμανθος για τους έμπειρους καγιάκερ, ο Λούσιος, που στα κρύα νερά του λούστηκε ο νεογέννητος Δίας. Βυζαντινές εκκλησίες, αρχαία μνημεία, πετρόκτιστα γεφύρια και αρχοντικά χωριά με περίτεχνες βρύσες και καμπαναριά. Ο κοσμοπολιτισμός της Βυτίνας, οι πετράδες των Λαγκαδιών, οι χρυσικοί της Στεμνίτσας και το επαναστατικό μπαρούτι της Δημητσάνας.

Θρυλικές πολιτείες
Η Βυτίνα βρίσκεται πάνω στον κεντρικό οδικό άξονα που συνδέει τη Τρίπολη με τον Πύργο Ηλείας και χωρίς καμία αμφισβήτηση, είναι τo πλέον δημοφιλές ορεινό θέρετρο του Μοριά. Ο οικισμός απλώνεται σε ύψος 1000 μέτρων, σε τοποθεσία κατάφυτη από έλατα και καστανιές. Διαθέτη αρίστη υποδομή και μια μικρή αλλά αξιόλογη αγορά τοπικών προϊόντων. Επόμενη στάση η θρυλική Δημητσάνα το παλιό κεφαλοχώρι που έχει αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην ιστορία του Μοριά. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τη Δημόσια βιβλιοθήκη της Σχολής της Δημητσάνας με τα σπάνια χειρόγραφα από τον Αγώνα του 1821. Στο σπίτι του Παλαιών Πατρών Γερμανού στεγάζεται το εκκλησιαστικό μουσείο, ενώ επισκέψιμη είναι η κατοικία του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’. Περίπου στο ίδιο μήκος κλίματος κινείται και η γειτονική Στεμνίτσα με τις παλιές της εκκλησίες, τα περήφανα αρχοντικά της, το ενδιαφέρον λαογραφικό μουσείο, τις λιθόστρωτες γειτονίες της. Ο οικισμός βρίσκεται σε ύψος 1.080 μέτρων, ανάμεσα στις δυτικές πτυχώσεις του Μαίναλου, πιθανόν στη τοποθεσία όπου βρισκόταν η πόλη Υψούς, μια από τις ισχυρότερες αρχαίες πόλεις της Αρκαδίας.Σε ένα γύρισμα του δρόμου που οδηγεί στην Ολυμπία και σε ύψος 900 μέτρων ξεπροβάλλουν τα πετρόχτιστα Λαγκάδια. Γενέτειρα των καλύτερων κτιστάδων της Πελοποννήσου, τα Λαγκάδια υπήρξαν σημαντικό κεφαλοχώρι, γνωστό και πριν την επανάσταση του 21. Το χωριό από την πρώτη στιγμή θα σε εντυπωσιάσει με τις παλιακές γειτονιές του και τα εντυπωσιακά του πέτρινα κτήρια!

Tips
• Πεζοπορικές διαδρομές, περιπατήστε από τη Μονή Φιλοσόφου το μονοπάτι που περνά το φαράγγι και καταλήγει στη μονή Προδρόμου
• Φράγμα Λάδωνα, έχει μήκος 105 μέτρα και ύψος 57 μέτρων, θα το δείτε πηγαίνοντας από Τρόπαια προς Βάχλια
• Λαογραφικό Μουσείο Βαλτεσινίκου δημιουργήθηκε το 2006 και στεγάζεται στο κτήριο του πολιτιστικού κέντρου
• Μίκης Θεοδωράκης, ο μεγάλος μας μουσικοσυνθέτης είχε εκτοπιστεί από τη δικτατορία στο χωριό Ζάτουνα, σήμερα το σχολείο στεγάζει το μουσείο του
• Ράφτινγκ, οι φίλοι της περιπέτειας μπορούν να κάνουν ράφτιγκ στα ποτάμια Λάδωνας και Λούσιος

Ιαματικά Λουτρά Ηραίας
Οι Ιαματικές πηγές των Λουτρών Ηραίας θεωρούνται από τις σημαντικότερες στην ελληνική επικράτεια και προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Οι κλιματολογικές συνθήκες του απόλυτα καθαρού φυσικού περιβάλλοντος δίνουν στην περιοχή πολλαπλά προνόμια. Ο καθαρός αέρας, οι ευωδίες της φύσης, το πλούσιο οξυγόνο από τα βουνά της Γορτυνίας δημιουργούν συνθήκες απόλυτης χαλάρωσης, που σε συνδυασμό με τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών λουτρών καθιστούν τα Λουτρά Ηραίας μοναδικά σε όλη την επικράτεια.

Βest Tip
Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στην Δημητσάνα
Το πρώτο πράγμα που αντιλαμβάνεται ο επισκέπτης καθώς πλησιάζει στο Μουσείο Υδροκίνησης της Δημητσάνας είναι ο ήχος των νερών που κατεβαίνουν ορμητικά από τον χείμαρρο. Κατηφορίζοντας το τοπίο με την πυκνή βλάστηση οι αναστηλωμένες εγκαταστάσεις διατάσσονται στην πλαγιά βαθμιδωτά. Στο πρώτο κτίσμα θα δείτε τη νεροτριβή όπου πλένονταν τα υφαντά των νοικοκυριών και δίπλα τον αλευρόμυλο που εξακολουθεί να γυρίζει και να αλέθει τις χούφτες με το καλαμπόκι που συνηθίζουν να ρίχνουν μέσα στη χοάνη οι επισκέπτες. Απέναντι από το υπαίθριο ρακοκάζανο βρίσκεται το σπίτι του βυρσοδέψη, που στεγάζει σήμερα ένα μικρό καφενείο.

Δείτε περισσότερα άρθρα στο autotriti-touring.gr

Επιστροφή