Την 28η Οκτωβρίου... πάμε Καρπενήσι!

Διαβάστηκε από 4674 αναγνώστες

Στην αγκαλιά μιας θάλασσας βουνοκορφών, στην καρδιά της πιο τραχιάς περιοχής της Ρούμελης συναντάμε την πιο ορεινό νομό της Ελλάδας. Η Ευρυτανία θα σε καλωσορίσει με το θρόισμα των ελάτων της, τη δροσιά των νερών της, το εξαγνιστικό λευκό του χιονιού και το χαμόγελο των κατοίκων της.

Οδηγείς δίπλα σε γρήγορα ποτάμια, ευθυτενή έλατα, ανταριασμένες ακρώρειες και σκοτεινές χαράδρες…. και σε κάθε χιλιόμετρο ανακαλύπτεις νέες εικόνες, βιώνεις καινούργιες εμπειρίες από ένα συναρπαστικό τόπο που αντέχει στο χρόνο και δίκαια έχει καταξιωθεί ως ιδανικός ορεινός προορισμός. Καλώς ήλθατε στην Ευρυτανία!!!

Όνομα και πράγμα: Η ονομασία Καρπενήσι πιθανόν να προήλθε από τις τούρκικες λέξεις "Kar benis" που σημαίνουν "τόπος σκεπασμένος με χιόνι". Σήμερα το Καρπενήσι είναι η ψηλότερη πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Για σεργιάνι: Στο κέντρο της πόλεως του Καρπενησίου υπάρχει η ιστορική πλατεία Μπότσαρη με τα θεόρατα πλατάνια και τις πέτρινες κρήνες εδώ χτυπά η εμπορική καρδιά της πρωτεύουσας. Ολόγυρα δεσπόζουν ο μητροπολιτικός ναός της Αγίας Τριάδας (17ος αι ) και το κτήριο του παλιού Δημαρχείου, .

Περίπατος στο Κεφαλόβρυσο: Σε μικρή απόσταση από το κέντρο (2 χλμ. νότια), συναντάμε την εξοχική τοποθεσία Κεφαλόβρυσο. Πρόκειται για ένα θαυμάσιο φυσικό χώρο με πλατάνια και πηγαία νερά (εδώ βρίσκονται τα κυριότερα κεφαλάρια που τροφοδοτούν τον ποταμό Καρπενησιώτη). Εδώ έγινε στις 9 Αυγούστου του 1823 η περίφημη μάχη όπου σκοτώθηκε ο Μάρκος Μπότσαρης.

Αυτό το ξέρετε: Στο λόφο του Αγίου Δημητρίου βρέθηκε ο «Θησαυρός του Καρπενησίου» που περιλάμβανε 35 μοναδικά αριστουργήματα χρυσοχοΐας των ελληνιστικών χρόνων.

Ψηλά στο Διαβολότοπο: Με τα 2315 μέτρα του και την εντυπωσιακή  κορμοστασιά του, το Βελούχι κυριαρχεί στο Ευρυτανικό ανάγλυφο και μαγνητίζει τα βλέμματα όλων. Η πιο εύκολη προσέγγιση του Βελουχιού είναι από τον δρόμο που συνδέει το Καρπενήσι με το χιονοδρομικό κέντρο. Συνολικά θα διανύσετε 12 χιλιόμετρα όλα σε ασφαλτοστρωμένο και σχετικά φαρδύ δρόμο που το χειμώνα εκχιονίζεται συχνά. Ακόμη και αν δεν λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο, αξίζει τον κόπο να έρθετε εδώ –ιδίως μια μέρα με διαυγή ατμόσφαιρα- για να απολαύσετε την απίθανη θεα.

Κορυσχάδες, το μουσείο Εθνικής Αντίστασης: Το ιστορικό χωριό Κορυσχάδες (950 υψομ) απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι. Ο οικισμός έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός και είναι από τους πιο καλοδιατηρημένους της Ευρυτανίας. Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται το σχολείο των Κορυσχάδων σήμερα στεγάζει το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

Ανακαλύψτε: Μια αξιόλογη περιήγηση που μπορεί να γίνει με τα πόδιά ξεκινά από την όμορφη πλατεία των Κορυσχάδων, διασχίζει τον οικισμό και μέσα από θαυμάσιο ελατόδασος ολοκληρώνεται μετά από 4 χιλιόμετρα στη μονή Κουμασίων (17ος αιώνας). Η διαδρομή μπορεί να γίνει και με όχημα 4χ4.

Προσκύνημα στον Προυσό: Αφήνοντας πίσω το αστικό τοπίο της πόλης του Καρπενησιού, ο δρόμος για τη μονή Προυσού, από τα πρώτα κιόλας χιλιόμετρα συντονίζεται με τις διαθέσεις του ποταμού Καρπενησιώτη.

Θα περάσετε κοντά από τα χειμερινά θέρετρα Βουτύρο, Νόστιμο, Μικρό και Μεγάλο χωριό και θα καταλήξετε στο πασίγνωστο μοναστήρι του Προυσού που είναι ένα από τα σημαντικότερα πανελλαδικά προσκυνήματα. Εδώ ανάμεσα σε άλλα κειμήλια φυλάσσεται η εικόνα της Παναγιάς, έργο όπως πιστεύεται του Ευαγγελιστή Λουκά.

Επισκεφθείτε: Το Μεγάλο Χωριό συνδυάζει υπέροχα τη γραφικότητα μιας καθαρόαιμης ορεινής κοινότητας με τις φυσικές ομορφιές και την άψογη τουριστική οργάνωση. Αξίζει να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο, αλλά και την ιδιωτική Λαογραφική Συλλογή του παπά Κώστα Λαμπαδάρη. Εξαιρετικά ευχάριστη είναι η λιθόστρωτη διαδρομή που ξεκινά από το κέντρο του οικισμού, περνά από το ποτάμι και κατηφορίζει μέσα από τις γειτονιές για τον οικισμό Γαύρος.

Μην Χάσετε: Αν ο καιρός το επιτρέπει από το Μεγάλο Χωριό η από τη Δομνίστα θα επισκεφθείτε τους καταρράκτες του Πάνταβρέχει. Προσοχή η περιοχή προσεγγίζεται μόνο το καλοκαίρι.

Δείτε τη θέα: Από τη θέση Κλειδί που βρίσκεται κοντά στην κοίτη του ποταμού Καρπενησιώτη πάνω στο δρόμο Καρπενησιού – Προυσού η θεα στο άγριο τοπίο του Καρπενησιώτη καθηλώνει.

Πάμε για ράφτιγκ: Στη θέση «Διπόταμα» -εκεί που σμιγούν ο ποταμός Καρπενησιώτης με τον Κρικελοπόταμο ρίχνονται οι βάρκες για ράφτιγκ που θα ακολουθήσουν την αφρισμένη ράχη του Τρικεριώτη ποταμού ως τη λίμνη των Κρεμαστών. 

Δοκιμάστε: Στο χωριό Μεγάλο Χωριό επισκεφθείτε το καφέ– ζαχαροπλαστείο του «Καρβέλη» για να δοκιμάσετε το σπέσιαλ γαλακτομπούρεκο.

Αγοράστε: Παραδοσιακά προϊόντα από την αγορά του Προυσού και ποιοτικά αλλαντικά από το αλλαντοποιείο Στρεμμένου που βρίσκεται σε μια θαυμάσια φυσική τοποθεσία πλάι στο ποτάμι.

 

Copyright κείμενα και φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης/ www.viewsofgreece.gr

Δείτε περισσότερα άρθρα στο autotriti-touring.gr

Επιστροφή