Rafting ανάμεσα στα μοναστήρια!

Διαβάστηκε από 1837 αναγνώστες

Όλοι γνωρίζετε τα Μετέωρα για τα απίθανα μοναστήρια στους βράχους. Θα σας έχουν εντυπωσιάσει η μονή Μεταμορφώσεως ή Μεγάλο Μετέωρο, του Αγ. Νικολάου Αναπαυσά, η μονή Βαρλαάμ αλλά και οι μονές Ρουσανού και της Αγ. Τριάδας. Όσες φορές και να τις επισκεφτείτε, η φύση τροφοδοτεί το συναίσθημα και μετά την σκέψη. Τι θα λέγατε, όμως, αν, αυτή τη φορά, η μαγεία του τοπίου συνδυαζόταν και με δράση; Υπάρχει τρόπος, αυτή η επίσκεψη στα Μετέωρα να σας γίνει απαραίτητη στα υπέροχα αλπικά τοπία του Ασπροποτάμου κάνοντας rafting, hiking ή 4x4 jeep tour!

Στις μονές Βαρλαάμ και Αγίας Τριάδος

Ξεκινήστε την ημέρα σας κατανυκτικά στα Μετέωρα. Αρχίστε, μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο σας, με την Μονή Βαρλαάμ που κτίσθηκε -το 1517- στην κορφή ενός βράχου ύψους 373 μέτρων. Πήρε το όνομά της από τον ομώνυμο ασκητή που το 14ο αιώνα έζησε εκεί. Το καθολικό της μονής είναι αφιερωμένο στους Αγίους Πάντες και χρονολογείται από το 1542. Πρώτα ήταν οι σκαλωσιές, μετά οι ανεμόσκαλες και εν τέλει το δίχτυ αναδείχτηκε σε μέσο χρήσης για τη συντήρηση της μονής, τη μεταφορά τροφίμων και υλικών. Το χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα. Εσείς, βέβαια, για να την επισκεφθείτε θα ανεβείτε 195 σκαλοπάτια. Δεύτερος σταθμός σας θα είναι η Μονή Αγίας Τριάδος. Κτίστηκε το 1488 από το μοναχό Δομέτιο αν και οι πηγές μαρτυρούν την ύπαρξη της από το 1362. Την αγιογράφηση του ναού έκανε ο ζωγράφος Αντώνιος ιερέας και ο αδελφός του Νικόλαος, το 1741. Στη μονή ανήκουν 124 χειρόγραφα. Για να φτάσετε, πρέπει να διασχίσετε ένα κατηφορικό μονοπάτι, μέχρι τα ριζά του βράχου και στη συνέχεια να ανεβείτε 145 λαξευμένα σκαλοπάτια. Αριστερά της εισόδου, στη μονή, βρίσκεται το παρεκκλήσιο του Τιμίου Προδρόμου, μια μικρών διαστάσεων ροτόντα λαξευμένη στο βράχο. Στο τέλος του διαδρόμου βρίσκεται το καθολικό της μονής. Βορειοδυτικά του κτηριακού συγκροτήματος της μονής, πίσω από το καθολικό, ο επισκέπτης φτάνει στο ψηλότερο σημείο του βράχου, από τον εξώστη του οποίου μπορεί να απολαύσει μια σπάνια θέα προς τα άλλα μοναστήρια και τους βράχους των Μετεώρων.

Και τώρα ράφτινγκ στα ίχνη των Αθαμάνων

Θα έχετε ακούσει για τον Αχελώο, ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας που πηγάζει στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροποτάμου. Απέχει περίπου 50 χλμ από τα Μετέωρα και την Καλαμπάκα, γεγονός που την καθιστά ιδανικό προορισμό για κάθε είδους μικρές και μεγάλες εξορμήσεις. Για την ιστορία, η περιοχή στα αρχαία χρόνια ήταν γνωστή με το όνομα Αθαμανία και οι Αθαμάνες ξακουστοί ορεσίβιοι πολεμιστές. Εμπρός, λοιπόν, μεσημεριάτικα, να εξερευνήσετε τα μυστικά των Αθαμάνων περνώντας από τα «τρία ποτάμια». Καθώς στα «Τρία Ποτάμια» ενώνονται δύο από τα κυριότερα ρέματα του Αχελώου, ο Κρανιδιώτης και ο Ασπροπόταμος σχηματίζοντας τον κύριο ποταμό, ο οποίος -ύστερα από μια πορεία 220 χλμ.- καταλήγει στο Ιόνιο Πέλαγος. Και για να μην σας πιάσουν τα παιδιά σας χωρίς απάντηση, ο Ασπροπόταμος πήρε το όνομά του από τους πολλούς αφρούς που σχηματίζει η ροή του στο τραχύ ανάγλυφο των βουνών της Πίνδου. Επωφεληθείτε και μετά το πλούσιο ημερήσιο πρόγραμμα, αγκυροβολήστε σε ένα από τα πανέμορφα μικρά χωριά, όπως είναι το Χαλίκι, η Κρανιά, το Κατάφυτο και η Καλλιρρόη, για τοπικό καλό φαγητό, αν δεν επιλέξετε την mainstream επιλογή της Καλαμπάκας. 

Δείτε περισσότερα άρθρα στο autotriti-touring.gr

Επιστροφή