Στη Βασιλίτσα πίνεις στην υγειά των μαμούθ!

Διαβάστηκε από 2153 αναγνώστες

Καιρός για σκι, για αθλητική διασκέδαση και τροπικό μαύρισμα. Στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Γρεβενών, σε απόσταση 42 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού, στην καρδιά της Πίνδου , σας προτείνουμε να πάτε στο Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας και θα ανακαλύψετε το γιατί.

Το χιονοδρομικό της Βασιλίτσας, είναι για ένα από τα ομορφότερα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα που κρατά χιόνι ως την άνοιξη. Διαθέτει δυο εναέριους αναβατήρες συνολικού μήκους 1.800μ. 3 κυλιόμενους αναβατήρες , baby-lift 350μ, 12 χιονοδρομικές πίστες συνολικού μήκους 7.500μ, τη μεγαλύτερη πίστα αρχαρίων στην Ελλάδα (3.860μ), πιίστα χιονοσανίδας, σχολές σκι, καταστήματα ενοικιάσεως εξοπλισμού, 2 σαλέ ημέρας και ξενώνα. Από θέμα υποδομών, επομένως, είστε καλυμμένοι.

Από θέμα φύσης, είστε εξίσου κατοχυρωμένοι. Η φύση της Πίνδου παραμένει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου και θα το διαπιστώσετε και οι ίδιοι, θαυμάζοντας το σκουροπράσινο χρώμα των κωνοφόρων και την χιλιόχρωμη οξιά. Η ίδια αθάνατη δρυς, επίσης, θα κλέψει την προσοχή σας, ενώ όσο πιο ψηλά θα ανεβαίνετε, στα δάση που βάδισαν μυθικά όντα, -όπως είναι το μαμούθ-, θα νοσταλγείτε την ηρεμία και την ανάλαφρη διάθεση που μεταδίδει ο βουνίσιος αέρας. Μην ξεχνάτε ότι από την συνύπαρξη ανθρώπων και ζώων, άλλωστε, το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας εμπνεύστηκε το σήμα «χιονοδρόμος στους χαυλιόδοντες του μαμούθ».

Τρώγοντας σαν «Βλάχοι»

Μετά την χιονοδιαδρομή σας, συνεχίστε για φαγητό στα περίφημα Βλαχοχώρια. Σκαρφαλωμένα στις πλαγιές της οροσειράς της Πίνδου, ανάμεσα σε κρυστάλλινα  ρυάκια και ποτάμια ,σε πυκνά δάση από πεύκα, έλατα, οξιές και ρόμπολα, τα Βλαχοχώρια διέπονται από ασυναγώνιστη ομορφιά που δεν θα ξέρετε τι να πρωτοδιαλέξετε. Η Σαμαρίνα ,το Περιβόλι, η ΣμήξηΑβδέλλα και η Κρανιά είναι τα πιο διάσημα χωριά που απλώνονται σε ένα πραγματικά θαυμάσιο τοπίο χρωματικών εναλλαγών και αντιθέσεων. Δείτε τα γραφικά εκκλησάκια και τα πέτρινα γεφύρια, που συγκροτούν δείγματα του πολιτισμού των Βλάχων της περιοχής και τιμήστε τις παραδοσιακές νοστιμιές τους από το άγριο κυνήγι στα δάση.

Σε απόσταση 45 χλμ. από τα Γρεβενά, σε ύψος 1350  μέτρα περίπου , σας προτείνουμε το Περιβόλι, ένα παραδοσιακό χωριό μέσα σε καταπράσινο πυκνό δάσος από οξιές, ρόμπολα και έλατα, το οποίο είναι μέσα στον Εθνικό Δρυμό Πίνδου της Βάλια  Κάλντα. Στην πλατεία του, φωτογραφηθείτε στην προτομή του Ρήγα Φεραίου και, για την ιστορία, να ξέρετε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού είναι από την γενέτειρα του Ρήγα ,το Βελεστίνο. Ανάψτε κεράκι στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1770 και θαυμάστε τις αγιογραφίες της εποχής εκείνης. Την ώρα του φαγητού, επιλέξτε, εκτός από μανιταρόσουπα, όποια σύνθεση μανιταριού σας προτείνουν και ακόμη,  λακτάριους τουρσί, τρικόλομα ομελέτα, αγαρικά, τρικόλομα αλά κρεμ και μια ποικιλία από πορτομπέλο, σουίλους και μακρολεπιότα. Από επιδόρπιο, το πολύ ιδιαίτερο γλυκό του κουταλιού μανιτάρι θα σας απογειώσει.

Δείτε περισσότερα άρθρα στο autotriti-touring.gr

Επιστροφή