Στα παλαιότερης τεχνολογίας αυτοκίνητα, η αλλαγή λιπαντικού γίνεται κάθε 7.500-10.000 χλμ, ενώ στα νέας τεχνολογίας, μια φορά το χρόνο.

Τα λάδια προστατεύουν τον κινητήρα

5.706 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 12/9/2016

Ένα από τα πρώτα σημεία ελέγχου είτε πριν τα ταξίδια, είτε μετά από αυτά, θα πρέπει να είναι τα λάδια του αυτοκινήτου. Από τη σωστή λίπανση εξαρτάται εν πολλοίς και η σωστή λειτουργία και η μακροζωία του κινητήρα, την ώρα που συμβάλλει επιπλέον, τόσο στην οικονομία καυσίμου, όσο και στην μείωση των εκπομπών ρύπων. Τα λάδια επηρεάζονται από τη θερμοκρασία, αλλά και από το σταμάτα – ξεκίνα του αυτοκινήτου, το οποίο ειδικά στις πόλεις και δη στην Αθήνα, είναι διαρκές. Η κατάσταση των λαδιών, όμως, χειροτερεύει περισσότερο, από τις προσμίξεις στο θάλαμο καύσης, τον οποίο το λάδι καθαρίζει σε κάθε ανέβασμα του πιστονιού. Έτσι καθώς τα χιλιόμετρα μαζεύονται, το λάδι μαυρίζει και σταδιακά χάνει τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του, ενώ η κατανάλωση του αυτοκινήτου αυξάνεται, όπως και οι εκπομπές ρύπων, με αποτέλεσμα να χρειάζεται αντικατάσταση. Ούτως η άλλως, η διάρκεια ζωής του κάθε λιπαντικού είναι ορισμένη και ορίζεται από τον κατασκευαστή του και στη συνέχεια από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου, ο οποίος γνωρίζει τις αντοχές και τις καταπονήσεις που δέχεται το μηχανικό σύνολο. Στα παλαιότερης τεχνολογίας αυτοκίνητα, η αλλαγή λιπαντικού γίνεται κάθε 7.500-10.000 χλμ. Στα νέας τεχνολογίας μια φορά το χρόνο.
Σε κάθε περίπτωση όμως και ειδικά να το αυτοκίνητο έχει επιβαρυνθεί από έξτρα χιλιόμετρα και καύσιμο αμφιβόλου ποιότητας, θα πρέπει άμεσα να ελεγχθούν και τα λάδια, ώστε να μην «καούν». Επιβάλλεται λοιπόν επιβάλλεται λοιπόν, μία επίσκεψη σε κάποιον ειδικό, ο οποίος και θα ελέγξει τη στάθμη και την φθορά του λιπαντικού, ενώ αν το κρίνει απαραίτητο για την καλύτερη λειτουργία του κινητήρα, μπορεί να προχωρήσει και σε αλλαγή του φίλτρου για τυχόν υπολείμματα από το χρησιμοποιημένο λιπαντικό.