Τα καθισματάκια που κοιτούν προς τα πίσω είναι λίγο πιο δύσχρηστα στο μπες-βγες, όμως και πιο ασφαλή, γιατί όπως φαίνεται και από τις παραπάνω φωτογραφίες, σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης ο αυχένας δεν καταπονείται. Είναι υποχρεωτικά στα παιδιά ηλικίας έως 18 μηνών.

Κάθισμα που κοιτάει προς τα πίσω Τα καθισματάκια που κοιτούν προς τα πίσω είναι λίγο πιο δύσχρηστα στο μπες-βγες, όμως και πιο ασφαλή, γιατί όπως φαίνεται και από τις παραπάνω φωτογραφίες, σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης ο αυχένας δεν καταπονείται. Είναι υποχρεωτικά στα παιδιά ηλικίας έως 18 μηνών.

Με τι καθίσματα κάνει τις δοκιμές o EuroNCAP;

47.683 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 10/2/2016

Ο EuroNCAP δοκιμάζει κάθε αυτοκίνητο με το παιδικό κάθισμα που προτείνει ο κατασκευαστής. Βέβαια, να σημειώσουμε πως οι κατασκευαστές αυτοκινήτων δεν κατασκευάζουν παιδικά καθίσματα, αλλά συνεργάζονται με εταιρείες παιδικών καθισμάτων.
Όσον αφορά τώρα στο είδος του καθίσματος, δηλαδή το αν κοιτάει εμπρός ή πίσω, αυτό πάλι ορίζεται από τον κατασκευαστή. Πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, ασφαλέστερα (έως και 5 φορές) είναι τα παιδικά καθίσματα που κοιτούν προς τα πίσω. Αυτό γιατί σε μια μετωπική σύγκρουση, εάν το παιδικό κάθισμα «κοιτάει» εμπρός και το όχημα κινείται με 50 χλμ./ώρα, τότε στον αυχένα του παιδιού θα ασκηθεί δύναμη 300 κιλών, τη στιγμή που η μέγιστη δύναμη που μπορεί να «ανεχτεί» στο σημείο αυτό δεν ξεπερνά τα 130 κιλά.