Λύσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να απομακρύνετε τα τρωκτικά και να γλιτώσετε χρήματα από την ακριβή επισκευή των ζημιών στο Ι.Χ. σας.

Τρωκτικά και ζημιές στα καλώδια αυτοκινήτων

14.464 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 25/6/2014

Είναι συχνό φαινόμενο –ειδικά το καλοκαίρι στην εξοχή- να παρατηρούνται ζημιές στα καλώδια των αυτοκινήτων από επιθέσεις τρωκτικών. Ειδικά σπρέι και απωθητικές συσκευές μπορούν να βοηθήσουν.

 
Πολλές φορές κυρίως σε parking μακριά από κόσμο ή στην εξοχή, έχουν σημειωθεί «επισκέψεις» τρωκτικών στα μηχανικά μέρη αυτοκινήτων, καθώς τα μικρά αυτά ζώα «αρέσκονται» να ροκανίζουν παντός είδους καλώδια.

Πώς θα καταλάβετε ότι τρωκτικά έχουν κάνει ζημιά στο Ι.Χ. σας;

• Η ενδεικτική λυχνία ψυκτικού ανάβει
• Έλλειψη ισχύος
• Ακανόνιστη λειτουργία του κινητήρα.
• Ο κινητήρας δεν παίρνει μπροστά.

Σημειωτέον ότι τα εξαρτήματα που βρίσκονται ελεύθερα στον χώρο του κινητήρα κατασκτρέφονται συχνότερα από αυτά που ακουμπούν σε τοιχώματα, επειδή τα τρωκτικά δεν μπορούν αυτά να τα φτάσουν τόσο καλά με τα δόντια τους. Επίσης παίζει ρόλο και το μέγεθος των καλωδίων. Ένα λεπτό καλώδιο «δαγκώνεται» πιο εύκολα από ότι μεγαλύτερα εξαρτήματα.

Τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος

Για να απομακρύνετε τους ανεπιθύμητους επισκέπτες και να γλιτώσετε χρήματα από την επισκευή των ζημιών του Ι.Χ. σας θα πρέπει να καταφύγετε σε κάποια από τις παρακάτω λύσεις:

• Ειδικό σπρέι (από την Wurth τηλ: 800 1111300), με το οποίο ψεκάζουμε τα μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου και έτσι τα τρωκτικά απωθούνται. Οικονομική λύση, όμως χρειάζεται τακτική επανάληψη.

Συσκευές απώθησης τρωκτικών εξωτερικού χώρου. Προσοχή σε αυτές τις συσκευές, καθώς κυκλοφορούν και πολλές «μαϊμού». Οι καλές συσκευές κοστίζουν πιο ακριβά, αλλά έχουν αποτέλεσμα.

Ηλεκτρικά συστήματα απώθησης τρωκτικών. Γενικά, οι μικρές συσκευές με ηλεκτρισμό (μικρής ισχύος), που τοποθετούνται στον κινητήρα του αυτοκινήτου, κρίνονται ως ένα αποτελεσματικό μέτρο, κυρίως αν το πρόβλημα είναι μόνιμο και επιδεινούμενο.

Ειδικά προστατευτικά (από σκληρό πλαστικό) καλωδίων, που δεν μπορούν να δαγκώσουν τα τρωκτικά και μπορείτε να βρείτε στα καταστήματα με
αξεσουάρ αυτοκινήτων. Χρειάζεται όμως πολλή προσοχή κατά την τοποθέτηση, ώστε να καλυφθούν όλα τα «ευαίσθητα» σημεία του κινητήρα.

• Τέλος, αν η σχέση σας με τα κατοικίδια είναι καλή, μια εκπαιδευμένη γάτα (εμβολιασμένη κατά των ασθενειών που φέρουν τα τρωκτικά) μπορεί επίσης να είναι μια λύση του προβλήματος.