Δυσκολίες στην αγορά και αντιδράσεις στους ασφαλισμένους δημιουργεί το νέο μέτρο για την προπληρωμή ασφαλίστρων.

Αναστάτωση προκαλεί η προπληρωμή ασφαλίστρων

Ημερομηνία δημοσίευσης: 7/2/2014

Αναταραχή φαίνεται ότι φέρνει η προείσπραξη συμβολαίων στις εταιρείες, καθώς -όπως αναφέρουν ασφαλιστές- υπάρχουν νομικά κενά και οι μικρές ασφαλιστικές δεν θα μπορέσουν να εφαρμόσουν το νέο μέτρο.

 

Μεγάλα προβλήματα φαίνεται ότι δημιουργεί -προς το παρόν- η νέα απόφαση για την προπληρωμή των συμβολαίων ασφάλισης, αφού οι εταιρείες αναφέρουν ότι σε μια περίοδο κρίσης είναι πολύ δύσκολο να αντεπεξέλθουν στη συγκεκριμένη τροπολογία. Εξάλλου, πολλοί αναλυτές της αγοράς -με τους οποίους ήρθαμε σε επαφή- τονίζουν ότι οι ασφαλιστικές με μικρότερα κεφάλαια δεν έχουν περιθώρια να χάσουν πελάτες, οι οποίοι θα δυσαρεστηθούν με την επιβολή της προπληρωμής. Αντίθετα, επισημαίνουν ότι ένα τέτοιο μέτρο, αν και κατά βάση είναι σωστό για να βάλει τάξη στην αγορά, ευνοεί στις παρούσες συνθήκες περισσότερο τις πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες έχουν επιπλέον επιλογές επενδύσεων.

Παράλληλα, οι ασφαλιστικοί πράκτορες ζητούν διευκρινίσεις από τη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης πάνω σε ασάφειες που προκαλεί η εφαρμογή του μέτρου της προείσπραξης, ως προς τα χρονικά περιθώρια και τις ανανεώσεις συμβολαίων Ι.Χ., καθώς, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, οι απαντήσεις που δίδονται από αρμόδιους φορείς για τις νέες διατάξεις πολλές φορές είναι «αντιφατικές έως παντελώς ασαφείς».

Τέλος, υπάρχουν εισηγήσεις από ασφαλιστικούς φορείς να ζητηθεί παράταση του 7ημέρου (περιθώριο πληρωμής του συμβολαίου σύμφωνα με τη νέα διάταξη) στις 14 ή 21 ημέρες ώστε να υπάρχει ένα πραγματικά αντικειμενικό χρονικό περιθώριο όπου μπορούν να γίνουν συναλλαγές, δεδομένου μάλιστα ότι και οι ταχυμεταφορείς που χρησιμοποιούνται στις ασφαλιστικές συναλλαγές μπορεί να χρειαστούν δύο ημέρες για εκτελέσουν την αποστολή των εν λόγω συμβολαίων.

 

Τελευταία νέα