Ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων φτάνει το 23% του γενικού συνόλου, ενώ με την ηλεκτρονική διασταύρωση των αρχείων, το υπουργείο ελπίζει ότι θα περιοριστεί το φαινόμενο.

Έρχεται η ηλεκτρονική διασταύρωση των ανασφάλιστων

Ημερομηνία δημοσίευσης: 2/1/2014

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο, τείνει προς ολοκλήρωση η ηλεκτρονική διασταύρωση και ο εντοπισμός των ανασφάλιστων οχημάτων, που αποτελεί το 23% του στόλου, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

 

Το υπουργείο οικονομικών φέρεται να είναι σχεδόν έτοιμο να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική ζεύξη των αρχείων των κυκλοφορούντων οχημάτων με τις ασφαλιστικές, οπότε θεωρείται θέμα χρόνου ο εντοπισμός των ανασφάλιστων οχημάτων και η επιβολή των προστίμων. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων φτάνει το 23% του γενικού συνόλου, αριθμός που κρίνεται αρκετά υψηλός.

Αναλυτικότερα, οι βάσεις δεδομένων οι οποίες βρίσκονται υπό εξέταση είναι το αρχείο του υπουργείου Μεταφορών που καταγράφει οχήματα που κυκλοφορούν, το αρχείο που τηρείται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και το αρχείο του Κέντρου Πληροφοριών της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών (το οποίο περιλαμβάνει 5,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα).

Επομένως, αφού διαπιστωθεί ότι κάποιο όχημα είναι ανασφάλιστο και ο ιδιοκτήτης του δεν έχει καταθέσει τις πινακίδες του, τότε η αρμόδια υπηρεσία θα απευθύνεται γραπτά στον παραβάτη κάτοχο ανασφάλιστου οχήματος, καλώντας τον να προβεί στην ασφάλιση του αυτοκινήτου του εντός συγκεκριμένου και σύντομου χρονικού διαστήματος.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, το υπουργείο Οικονομικών θα αναλαμβάνει αρχικά μέσω της Αστυνομίας να εισπράξει τα πρόστιμα, ενώ υπάρχει σοβαρή σκέψη τα μη πληρωθέντα πρόστιμα να αποστέλλονται στις αρμόδιες ΔΟΥ και να βεβαιώνονται ως ανεξόφλητοι φόροι προς το κράτος.

 

Τελευταία νέα