Φωτογραφία της Νάουσας από τον Χρήστο στο autotriti-touring.gr

Φωτογραφία της Βέρας Χρυσή στο autotriti-touring.gr δίπλα στους καταρράκτες

Φωτογραφία της Ιωάννας Περιμανίδου στο autotriti-touring.gr από το πάρκο του Αγίου Νικολάου στη Νάουσα

Φωτογραφία της Αντωνίας Καλαϊτζή στο autotriti-touring.gr από τη λίμνη στο Πάρκο του Αγίου Νικολάου

Φωτογραφία του Σάκη στο autotriti-touring.gr από το χιονοδρομικό κέντρο στα 3-5 Πηγάδια

Παλιός νερόμυλος στη Νάουσα. Φωτογραφία της Ιωάννας Πειμανίδου στο autotriti-touring.gr

Φωτογραφία από το δημοφιλές πάρκο της Νάουσας, από την Βίκυ στο autotriti-touring.gr

Η κοιλάδα του Αλιάκμονα φωτογραφημένη από τον Ιωάννη Στεφανόπουλο στο autotriti-touring.gr

Ορμητικά κυλούν τα νερά στο πάρκο του Αγίου Νικολάου

Νάουσα: Ταξίδι στις κορφές των βουνών

5620 Επισκέψεις στο άρθρο

Ένα ταξίδι στο χρόνο, στις γεύσεις, στο μεράκι, στο φυσικό και πολιτιστικό τοπίο της Μακεδονίας, στις πρώτες προβιομηχανικές εγκαταστάσεις, στα απίθανα ορεινά τοπία του Βερμίου, στο μοναδικό περιαστικό πάρκο του Αγίου Νικολάου. Η Νάουσα είναι μια πόλη όπου το σύγχρονο με το παραδοσιακό στοιχείο συμπλέκονται, σχηματίζοντας την ενδιαφέρουσα αστική φυσιογνωμία της σημερινής πόλης.

 
Αποτελεί το δεύτερο αστικό κέντρο του νομού Ημαθίας και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Οι επιλογές πολλές, οι ομορφιές επίσης, και φυσικά δεν πρέπει να χάσετε μια επίσκεψη στην πόλη και την περιοχή. Η Νάουσα, κτισμένη στην άκρη ενός μεγάλου και εύφορου κάμπου, έχει ιστορία περίπου έξι αιώνων, όταν εκεί συγκεντρώθηκαν οι κάτοικοι των γύρω ορεινών χωριών. Πρόκειται για μια πόλη στην οποία συνυπάρχουν αρμονικά τα παραδοσιακά στοιχεία και οι σύγχρονες πλευρές. Γνωρίστε τις γειτονιές με τα κλασικά μακεδονίτικα σπίτια, τα σοκάκια που δημιουργούν εικόνες μιας άλλης εποχής, αλλά και τα βιομηχανικά κτίρια του προηγούμενου αιώνα που είναι εξίσου αξιόλογα.

Στις γειτονιές της πόλης
Το φυσικό πάρκο του Αγίου Νικολάου με το ομώνυμο ξωκλήσι απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από το κέντρο της Νάουσας και 15 από το χιονοδρομικό κέντρο. Η τοποθεσία βρίσκεται στην άκρη της πόλης, στους πρόποδες του Βερμίου, σε μια κατάφυτη κόγχη του βουνού, με άφθονα πηγαία νερά. Εδώ, σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, λειτουργούν πολλοί χώροι αναψυχής, δημοτικό ξενοδοχείο, καφετέριες και εστιατόρια.

Ακόμη, δε θα πρέπει να παραλείψετε μια βόλτα στην παλιά πόλη και ιδιαίτερα στις συνοικίες Αλώνια και Μεταμόρφωση, όπου διασώζονται μερικά από τα περίφημα μακεδονίτικα σπίτια. Αξίζει να επισκεφθείτε το πάρκο των Εθνομαρτύρων του 1821 και τους μικρούς καταρράκτες στην τοποθεσία Στούμπανοι, όπου οι γυναίκες της Νάουσας ρίχτηκαν στο γκρεμό, όταν οι Τούρκοι κυρίευσαν την πόλη.

Ακολουθώντας τους δρόμους του κρασιού Η παράδοση της αμπελοκαλλιέργειας και η τέχνη της οινοποιίας στην περιοχή της Νάουσας χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ακολουθώντας τους «Δρόμους του Κρασιού», ο επισκέπτης μπορεί να δει τον περίφημο αμπελώνα και τις εγκαταστάσεις των οινοποιείων. Ευδιάκριτες πινακίδες δείχνουν το δρόμο για τους κυριότερους αμπελώνες, όπου οι επισκέπτες ξεναγούνται στον κόσμο του κρασιού και στη γευσιγνωσία του.

Στο Χιονοδρομικό 3-5 Πηγάδια
Το διάσημο χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια διαθέτει άρτια οργάνωση και σύστημα τεχνητής χιόνωσης, με το οποίο εξασφαλίζεται καλή ποιότητα χιονιού στις δύσκολες μέρες. Το πάρκινγκ είναι σε ύψος 1430μ. και απέχει 17 χλμ. από την πόλη της Νάουσας, ενώ οι ψηλότερες πίστες βρίσκονται στα 2005μ. Κοντά στους χώρους στάθμευσης λειτουργεί ξενοδοχείο και ξενώνας καθόλη την διάρκεια του χρόνου. Διαθέτει διθέσιο εναέριο αναβατήρα, μονοθέσιους συρόμενους και baby lift καθώς είναι από τα παλαιότερα της χώρας. Οι χιονοδρομικές πίστες είναι κάθε βαθμού δυσκολίας και ικανοποιούν όλες τις απαιτήσεις. Επίσης υπάρχουν άριστες πίστες για σκι cross country, snowmobile (www.3-5pigadia.gr)

Οι περιηγήσεις
Από Νάουσα θα κατευθυνθείτε προς το χωριό Κoπανός από όπου προσβάσιμοι είναι οι Μακεδονικοί τάφοι των Λευκαδιτών. Επισκέψιμοι επίσης είναι ο αρχαιολογικός χώρος των Ανθεμιών και οι τάφοι των αδελφών Ληνός και Καλλικλέους, γιων του Αριστοφάνη. Στη θέση «Νυμφαίο Αρχαίας Μίεζας», 2 χλμ. από τη Νάουσα, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της «Σχολής Αριστοτέλους» και o πολυχώρος «Κέντρο Πολιτισμού Σχολής Αριστοτέλους» του Δήμου Νάουσας. Μην παραλείψετε να ανακαλύψετε και τα εντυπωσιακά μουσεία της Νάουσας, όπως το «Μουσείο Οίνου -Αμπέλου», «Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο» αλλά και το «Λαογραφικό Μουσείο Βλάχων».
«3-5 Πηγάδια» - Σέλι: Αν διαθέτετε τετρακίνητο όχημα και φυσικά έχουν λιώσει τα χιόνια από τα κορφοβούνια, αξίζει να περιπλανηθείτε στα υψίπεδα του βουνού, ακολουθώντας το δασικό δρόμο που συνδέει τα 3-5 Πηγάδια με το Σέλι. Ο δρόμος κυριολεκτικά δρασκελίζει τις κορυφογραμμές, ακροβατώντας σε ύψη 1.500-2.000 μέτρων. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα ανακαλύψετε τη θέα από ύψος 1.800 μέτρων στη θέση «Μπαλκόνι» και θα περάσετε τον αυχένα «Αεροπόρος» (2.000 μέτρα υψόμετρο), πριν αρχίσετε να κατηφορίζετε για Σέλι (25 χλμ.)

Πώς θα πάτε
Το όρος Βέρμιο βρίσκεται στην καρδιά της Κεντρικής Μακεδονίας και είναι γνωστό για το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του. Η Νάουσα από όπου θα προσεγγίσετε το Χιονοδρομικό Κέντρο απέχει από την Θεσσαλονίκη 85 χλμ. -μέσω Εγνατίας-. Από την Αθήνα θα χρειαστεί να καλύψετε 530 χιλιόμετρα. Ο δρόμος για τα Τρία, Πέντε Πηγάδια ξεκινά σχεδόν από την είσοδο του Πάρκου του Αγίου Νικολάου.

ΚΕΙΜΕΝΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Θοδωρής Αθανασιάδης/ www.viewsofgreece.gr