Εξόρμηση στον Πόρο!

8931 Επισκέψεις στο άρθρο

Στα ανοικτά του Σαρωνικού, εκεί που τα νερά αποκτούν ξανά το φυσικό γαλάζιο χρώμα τους, βρίσκεται ο Πόρος, ένας ιδανικός προορισμός για τους δραπέτες του Σαββατοκύριακου και όχι μόνο…

 

Δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω: Αν πιστεύετε ότι αντέχετε τα χιλιόμετρα και η ιδιοσυγκρασία σας «σηκώνει» στροφιλίκια και αναβάσεις, θα ακολουθήσετε τον στεριανό δρόμο που περνά από την Πελοπόννησο. Αν πάλι αδημονείτε να απολαύσετε το ουζάκι σας στη γραφική προκυμαία ατενίζοντας το πήγαινε-έλα των καϊκιών, τότε δεν έχετε παρά να πάρετε κάποιο από τα γρήγορα σκάφη που εκτελούν καθημερινά δρομολόγια από Πειραιά. Η επιλογή δική σας.

Για τους αμετανόητους λάτρεις των πολλών οδηγικών χιλιομέτρων, θα πρέπει να πούμε ότι η διαδρομή μπορεί να μοιάζει μικρή σε περιπέτεια, έχει όμως κι αυτή τη χάρη της. Μέχρι τον Ισθμό θα πάτε κατά τα γνωστά. Στη συνέχεια θα ακολουθήσετε τον ευχάριστο δρόμο που περιπλανιέται ανάμεσα σε δάση και ελαιώνες και θα φτάσετε στην Επίδαυρο. Από την Παλαιά Επίδαυρο και μετά, τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα μετά την παράδοση του δρόμου και ούτε που θα το καταλάβετε για πότε θα βρεθείτε στο χωριό Καλλονή, που βλέπει τον κόλπο των Μεθάνων.

                               

Πόρος, το καλωσόρισμα

Η πρωτεύουσα του Πόρου, η ομώνυμη πόλη, βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Γαλατά, την κωμόπολη της Αργολίδας. Τις δύο πολιτείες χωρίζει μια στενή, μόλις λίγων δεκάδων μέτρων, λωρίδα γης. Περιμένοντας το μικρό φέρι που θα σας μεταφέρει απέναντι, χαζεύετε τη μικρή νησιωτική πολιτεία που αναπτύσσετε μπροστά σας. Οι πρώτες εντυπώσεις δε μπορεί παρά να είναι θετικές και σίγουρα θα αδημονείτε για να περπατήσετε στα όμορφα νοικοκυρεμένα σοκάκια. Ίσως ο Πόρος να μην έχει το ένδοξο ναυτικό παρελθόν των Σπετσών, ούτε να αποπνέει την αρχοντιά της Ύδρας. Όμως το μικρό αυτό νησί του Σαρωνικού έχει μία δική του, εντελώς ξεχωριστή προσωπικότητα και σίγουρα αξίζει να το προσέξετε.

Στην αρχαιότητα ο Πόρος λεγόταν Καλαβρία και ήταν το κέντρο της ομώνυμης πανίσχυρης ναυτικής αμφικτιονίας, που περιλάμβανε τις αρχαίες πόλεις της Επιδαύρου, την Αίγινα, το λιμάνι της Ερμιόνης, την Αθήνα, το Ναύπλιο και τον Βοιωτικό Ορχομενό. Θρησκευτικό κέντρο της αμφικτιονίας ήταν ο πασίγνωστος στην εποχή του, ναός του Ποσειδώνα. Αυτό που σήμερα αποκαλούμε νησί του Πόρου, στην ουσία πρόκειται για δύο διαφορετικά νησιά, που συνδέονται μεταξύ τους με μία στενή λωρίδα γης. Το πρώτο νησάκι, αυτό που βρίσκεται απέναντι από τον Γαλατά όπου είναι κτισμένη η πόλη του Πόρου, γνωστό σαν Σφαιρία, είναι το μικρότερο. Το δεύτερο, η Καλαβρία είναι ένας μεγάλος, τραχύς, θαλασσινός τόπος καλυμμένος από πανέμορφα πευκοδάση και κρυφά ακρογιάλια.

Τον Απρίλιο του 1827 και για 3 μήνες, ο Πόρος υπήρξε έδρα της Επαναστατικής κυβέρνησης, ενώ τον Οκτώβρη του 1828 εδώ έγινε η σύσκεψη των τριών Δυνάμεων στην οποία καθορίστηκαν τα σύνορα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

 

Τι θα δείτε

Στην καρδιά του καλοκαιριού η πόλη του Πόρου είναι εξαιρετικά πολύβουη και θορυβώδης. Έτσι, θα ήταν μάλλον καλύτερα μόλις βγείτε από το φέρι να αφήσετε το όχημά σας σε κάποιον χώρο στάθμευσης και να συνεχίσετε με τα πόδια. Αναζητήστε το νεοκλασικό κτίριο που ήταν το σπίτι του πρωθυπουργού Κορυζή και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Ανηφορίστε ως το Ρολόι που είναι χτισμένο πάνω σε ένα γρανιτένιο βράχο από όπου θα απολαύσετε τη θαυμάσια θέα. Καλύτερη ώρα για αυτή τη βόλτα είναι το σούρουπο, τη στιγμή που τα φώτα στον απέναντι Γαλατά ανάβουν και τα καΐκια ξεκινούν για το νυχτερινό ψάρεμα. Από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια είναι αυτά του Δεϊμέζη, το παλιό μαγαζί του Γρίβα και η περίφημη βίλα Γαλήνη, κτίσμα του 1892. Ξεχωριστή αναφορά θα πρέπει να γίνει για το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου φυλάσσονται ευρήματα από τις ανασκαφές στο νησί, αλλά και για το Εργαστήρι Παραδοσιακών Μουσικών Οργάνων, ένα από τα καλύτερα του είδους πανελλαδικά. Μία σύντομη βόλτα ως τον παλιό ναύσταθμο και τη σχολή Ναυτοπαίδων που βρίσκεται πάνω στο λαιμό που συνδέει τη Σφαιρία με την Καλαβρία θα σας ξεμουδιάσει και θα σας φέρει κοντά σε όμορφα σημεία του νησιού. Κοντά στο Κανάλι βορειοδυτικά από το λιμάνι του Πόρου θα δείτε το Προγυμναστήριο, ένα εντυπωσιακό κτίριο που ήταν η πρώτη κατοικία του Όθωνα και σήμερα ανήκει στη σχολή Ναυτοπαίδων.

Η παραλία του Μεγάλου Νεώριου στα δυτικά της πόλης, το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα πολυσύχναστη, αλλά θεωρείται καθαρή και καλά οργανωμένη. Στο ίδιο μότο είναι και η πασίγνωστη παραλία «Λιμανάκι της Αγάπης».

 

Οι περιηγήσεις

Μετά το «Λιμανάκι της Αγάπης» φτάνουμε στο Ρώσικο Ναύσταθμο, όπου και αναπτύσσεται μια καλή αμμουδερή ακρογιαλιά. Από εδώ ο δρόμος συνεχίζει πάντα ασφάλτινος για το δυτικό άκρο του Πόρου. Απολαμβάνουμε μια καταπληκτική θέα στο Στενό του Πόρου και στη συνέχεια στρεφόμαστε βορειοδυτικά. Οι διάφοροι χωματόδρομοι που φεύγουν αριστερά οδηγούν στα ιχθυοτροφεία που έχουν καταλάβει τους ωραιότερους ορμίσκους. Σε γενικές γραμμές η διαδρομή αυτή είναι θεσπέσια και προσφέρει εξαίρετη θέα σε όλο το Σαρωνικό. Ακολουθώντας τις κατατοπιστικές ταμπέλες θα βρείτε τον κατηφορικό δρόμο που θα σας φέρει γρήγορα (προσοχή στις τυφλές απότομες στροφές) στον κατάφυτο όρμο της Βαγιονιάς, όπου θα συναντήσετε μια μικρή αμμουδερή παραλία, πλαισιωμένη από βράχια και πεύκα.

Από τη Βαγιονιά μπορείτε εύκολα να επιστρέψετε πίσω στην πόλη του Πόρου. Όμως εμείς θα προτείναμε να συνεχίσετε την περιήγησή σας στην Καλαβρία ακολουθώντας πάντα ασφάλτινες διαδρομές.

Έτσι λοιπόν θα προσεγγίσετε το Ναό του Ποσειδώνα, που κρύβεται μέσα σε πυκνά πευκοδάση. Ο ναός κτίστηκε το 520 π.Χ. και ήταν δωρικού ρυθμού, ορθογώνιος περίπτερος και στηριζόταν στην μια πλευρά σε 6 και στην άλλη σε 12 κίονες. Από τον αρχαιολογικό χώρο θα κατηφορίσετε προς το παλιό μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Στην πορεία σας θα διασχίσετε τα ομορφότερα πευκοδάση του Σαρωνικού, ενώ ακολουθώντας τους διάφορους δύσβατους χωματόδρομους θα καταλήξετε σε βραχώδεις ακτές, κατάλληλες για υποβρύχια ψάρεμα. Το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής (18ος αιώνας) βρίσκεται σε ειδυλλιακή τοποθεσία με πλατάνια και τρεχούμενα νερά. Το κτίσμα είναι φρουριακής μορφής, ενώ εντυπωσιακής τεχνοτροπίας είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο του καθολικού που κατασκευάστηκε στην Καππαδοκία τον 17ο αιώνα. Σε μικρή απόσταση από τη μονή αναπτύσσετε η μικροσκοπική μα ιδιαίτερα δημοφιλής αμμουδιά «Μοναστήρι». Στην επιστροφή σας για την πόλη του Πόρου θα περάσετε από τον απλωτό, μα αδρά αξιοποιημένο όρμο Ασκέλι και την ακρογιαλιά του. Συνολικά για να πραγματοποιήσετε το γύρο του νησιού, δεν θα χρειαστεί να διανύσετε περισσότερα από 35 χιλιόμετρα.

Κείμενο: Θοδωρής Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr

 

Tags: ΠΟΡΟΣ