Τα σφουγγάρια φτιάχνουν το σκηνικό της Καλύμνου

Όλοι περιμένουν να δουν την... ψαριά

Στην επιφάνεια, λίγο μετά τη βουτιά

Sponge diving στην Κάλυμνο

Ξέχνα τα κλασικά, ζήσε το πρωτόγνωρο

3765 Επισκέψεις στο άρθρο

Ψάχνεις κάτι διαφορετικό για φέτος το καλοκαίρι; Έχεις βαρεθεί τις συνηθισμένες διακοπές με τις ξάπλες στην παραλία χωρίς ιδιαίτερο νόημα; Η Κάλυμνος έχει την απάντηση για να σε βγάλει από το δίλημμα της φετινής επιλογής. Τόλμησε το διαφορετικό και ζήσε μια πρωτόγνωρη εμπειρία που μόνο αυτή μπορεί να ου προσφέρει!

 

Το νησί των σφουγγαράδων, η Κάλυμνος, θα σε φιλοξενήσει πρόθυμα στην αγκαλιά της. Ανάμεσα στα αξιοθέατα του νησιού ξεχωρίζει ο επιβλητικός Πύργος της Καλύμνου, έργο των ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, ενώ αν θέλεις να πας για μπάνιο, επίλεηε ανάμεσα στις παραλίες Καντούνι, Λινάρια και Πλατύ Γιαλό.

 

Το Κάστρο της Χώρας

Πρόκειται για βυζαντινό κάστρο του 11ου αιώνα, που επισκευάστηκε και διευρύνθηκε στα τέλη του 15ου αιώνα, κατά την εποχή της Ιπποτοκρατίας (1309-1522 μ.Χ.), αποτελώντας το κατ εξοχήν οικιστικό κέντρο του νησιού. Ενισχύθηκε το 1522 όταν περιήλθε στην τουριστική κυριαρχία παρουσιάζοντας μεγάλες φθορές από τις αλλεπάλληλες επιδρομές που είχε υποστεί. Σήμερα σώζεται σε μεγάλο βαθμό το περιμετρικό τείχος του και από τον οικισμό του εσωτερικό του τμήματα οικιών καθώς και δέκα μικροί ναοί. Από το Κάστρο της Καλύμνου θα έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις και την εκπληκτική θέα στο λιμάνι.

 

Η παραλία Μασούρι

Το Μασούρι διαθέτει την καλύτερη παραλία της Καλύμνου και δικαίως έχει εξελιχθεί σε σύγχρονο τουριστικό θέρετρο. Διαθέτει πεντακάθαρα νερά, ενώ η οργάνωση της παραλίας κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική. Στην περιοχή θα βρείς τα καλύτερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα για άνετη διαμονή.

 

Τα σφουγγάρια

Η Κάλυμνος είναι γνωστή ως το «νησί των σφουγγαράδων», λόγω της σημαντικής ανάπτυξης της σπογγαλιείας που είχε στο νησί, το οποίο και κατέληξε να είναι ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα αλιείας σφουγγαριών στη Μεσόγειο από το τέλος του 18ου αιώνα και μετά. Το πιο διάσημο και περιζήτητο προϊόν της Καλύμνου εξακολουθεί να είναι το φυσικό σφουγγάρι. Τα φυσικά σφουγγάρια της θάλασσας είναι υδρόβια ζώα, τα οποία εξελίσσονται και επιβιώνουν μέσα στο περιβάλλον στο οποίο ζουν. Η ποικιλία των μορφών τους είναι συνάρτηση πολλών παραμέτρων, όπως η θερμοκρασία του νερού, το φως, τα θαλάσσια ρεύματα, τα κύματα, το βάθος, ακόμη και η ηλικία του ζώου. Υπάρχει σε διάφορα χρώματα, μορφές και μεγέθη. Τα σφουγγάρια έχουν χρησιμοποιηθεί για χρόνια και αποτελούν μέρος της καθημερινής μας υγιεινής μέσω των θεραπευτικών καλλυντικών. Τα φυσικά σφουγγάρια έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τα συνθετικά. Έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, δεν κάνουν μουτζούρες, δεν διατηρούν μυρωδιές και η απαλή υφή τους προσφέρει βαθύτερο καθαρισμό χωρίς ερεθισμούς του δέρματος. Δεν χρησιμοποιούνται μόνο στην προσωπική υγιεινή, αλλά και στην φαρμακευτική βιομηχανία.

 

Ζήσε την εμπειρία του «sponge diving»

Ο βυθός της Καλύμνου είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες της Μεσογείου, πλούσιος σε βλάστηση και θαλάσσια ζωή. Οι καταδύσεις για σφουγγάρια στα νερά της Μεσογείου είναι το κύριο επάγγελμα των κατοίκων του νησιού εδώ και αιώνες. Ο συνδυασμός αυτών των δύο στοιχείων οδήγησε στη δημιουργία μίας πολύ καλής υποδομής, η οποία έχει καταστήσει τις καταδύσεις στην Κάλυμνο, μία ασφαλή και αξέχαστη εμπειρία.