Κάλυμνος: Ρουφάει σαν σφουγγάρι την ομορφιά!

5095 Επισκέψεις στο άρθρο

Sponge diving με τους καλύτερους εκπαιδευτές, γεύσεις και προϊόντα που δε θα βρεις πουθενά αλλού, πεντακάθαρα νερά και υπέροχες εικόνες σε περιμένουν στο ταξίδι σου στην Κάλυμνο. Μην το αναβάλλεις. Κάνε το τώρα και δε θα το μετανιώσεις!

 
Ζήσε την εμπειρία του «sponge diving»

Πατήστε εδώ  και κάντε like στο Auto Τρίτη Touring στο Facebook και δείτε πρώτοι κάθε άρθρο της σελίδας μας

Ο βυθός της Καλύμνου είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες της Μεσογείου, πλούσιος σε βλάστηση και θαλάσσια ζωή. Οι καταδύσεις για σφουγγάρια στα νερά της Μεσογείου είναι το κύριο επάγγελμα των κατοίκων του νησιού εδώ και αιώνες. Ο συνδυασμός αυτών των δύο στοιχείων οδήγησε στη δημιουργία μίας πολύ καλής υποδομής, η οποία έχει καταστήσει τις καταδύσεις στην Κάλυμνο, μία ασφαλή και αξέχαστη εμπειρία. Ειδικά αν βρεις και κάποιο σφουγγάρι, θα νιώσεις πραγματικά υπέροχα!
 
Τοπικά προϊόντα που δε θα βρεις πουθενά αλλού
Η Κάλυμνος είναι γνωστή ως το «νησί των σφουγγαράδων», λόγω της σημαντικής ανάπτυξης της σπογγαλιείας που είχε στο νησί, το οποίο και κατέληξε να είναι ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα αλιείας σφουγγαριών στη Μεσόγειο από το τέλος του 18ου αιώνα και μετά. Το πιο διάσημο και περιζήτητο προϊόν της Καλύμνου εξακολουθεί να είναι το φυσικό σφουγγάρι, ωστόσο το νησί δεν πάει πίσω και στη γαστρονομία. Το πιο αυθεντικό καλύμνικο προϊόν είναι οι «κρίθινες κουλούρες», ένα είδος παξιμαδιού που αρχικά φτιαχνόταν για τους ναυτικούς που το έπαιρναν μαζί τους όταν έφευγαν μακριά, καθώς ήταν το μόνο που άντεχε πολύ καιρό χωρίς κάποια συντήρηση. Φρόντισε λοιπόν να προμηθευτείς απαραιτήτως κρίθινες κουλούρες που ζυμώνονται με γλυκάνισο, μαστίχα και μαυροκούκι. Δοκίμασε, ακόμη, φούσκες και φυσικά σπινιάλο, έναν εκπληκτικό μεζέ με πίνες, αχινούς και σαλάχια συντηρημένα σε θαλασσινό νερό που φτιάχνουν οι ίδιοι οι ψαράδες!
 
Πεντακάθαρα νερά και απίστευτη θέα στην Τέλενδο
Το Μασούρι, που βρίσκεται σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από την Πόθια, διαθέτει την καλύτερη παραλία της Καλύμνου και δικαίως έχει εξελιχθεί σε σύγχρονο τουριστικό θέρετρο. Διαθέτει πλατιά αμμουδιά , πεντακάθαρα νερά και υπέροχη θέα στην όμορφη Τέλενδο, ενώ η οργάνωση της παραλίας κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική. Στην περιοχή θα βρεις τα καλύτερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα για άνετη διαμονή,  αλλά και αρκετά εστιατόρια και ταβέρνες που θα σας ενθουσιάσουν με τους μεζέδες τους.
 
230 σκαλοπάτια κι ανέβηκες στο Κάστρο!
Το Κάστρο της Χώρας είναι ένα βυζαντινό κάστρο του 11ου αιώνα, που επισκευάστηκε και διευρύνθηκε στα τέλη του 15ου αιώνα, αποτελώντας το κατ εξοχήν οικιστικό κέντρο του νησιού. Σήμερα, διατηρεί ακόμα τη γοητεία του, παρότι ερειπωμένο. Για να φτάσεις σε αυτό χρειάζεται να ανέβεις 230 σκαλοπάτια που ξεκινούν από την Πόθια και καταλήγουν στην πύλη του, η οποία κάποτε διέθετε κινητή ξύλινη γέφυρα. Μέσα στο Κάστρο, εκτός από αρκετά σπίτια, ξεχωρίζουν δύο μεγάλες υδατοδεξαμενές, μια πέτρινη γούρνα ελαιοτριβείου, τμήμα του πέτρινου κυλίνδρου σύνθλιψης της ελιάς αλλά και 10 καλοδιατηρημένα εκκλησάκια. Εξωτερικά, στο μέσο του ανατολικού τείχους υψώνεται συγκρότημα πύργων για τα κανόνια που χρησιμοποιούνταν ως αμυντικά μέσα. Από εκεί θα έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις και την εκπληκτική θέα στο λιμάνι.