Η άγρια φύση της Ζαρούχλας

Στην άγρια φύση της Ζαρούχλας

28540 Επισκέψεις στο άρθρο

Το οδοιπορικό μας ολοκληρώνεται στη Ζαρούχλα, ένα μεγάλο χωριό που ακουμπά τα σπίτια του σε ύψος 1100 μέτρων ανάμεσα σ ένα άνοιγμα που δημιουργούν τα βουνά Χελμός και Σαραντάπηχο. Στη Ζαρούχλα διασώζονται αρκετοί πέτρινοι πολεμόπυργοι και λιθόκτιστα αρχοντικά.

Δείτε περισσότερα για την Αχαΐα εδώ.

Κάποια από αυτά μετρούν πάνω από 300 χρόνια ύπαρξης. Το παλιότερο κτίσμα -τουλάχιστον 500 ετών- είναι ο Πύργος της Ζαρούχλας, τον οποίο χρησιμοποίησε σαν ορμητήριο ο οπλαρχηγός της Επανάστασης Ασημάκης Φωτήλας. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ταλαιπωρημένο από το χρόνο, τοπυργόσπιτο του Χαραλάμπη. Αξιόλογες είναι οι εκκλησιές και οι λιθόκτιστοι μεταβυζαντινοί ναοί της Παναγίας και της Αγ. Τριάδας. Η βόλτα στο ήσυχο χωριό ακούγοντας τους ήχους των τρεχούμενων νερών θα σας μείνει αξέχαστη. Στον κεντρικό δρόμο θα βρείτε ταβέρνες και καφενεία όπως επίσης μαγαζιά με τοπικά προϊόντα. Εκτός από τους σύντομουςκοντινούς περιπάτους στο γειτονικό ελατόδασος, το περιβάλλον προσφέρεται και για ιππασία, πεζοπορία και άλλες δραστηριότητες.

Φυσικά, το ζητούμενο σε όσους θελήσουν να έρθουν εδώ σε αυτή την προικισμένη γωνιά των Μωραΐτικων βουνών θα είναι σε επαφή με τη φύση, οι ήπιοι χαλαρωτικοί ρυθμοί και οπωσδήποτε οι βόλτες και οι εξερευνήσεις με αυτοκίνητοή με τα πόδια στα μοναδικά ελατοδάση που ακόμη ευτυχώς καλύπτουν τις απόκρημνες πλαγιές του Χελμού.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ