Στον Αγγίτη της Δράμας

18348 Επισκέψεις στο άρθρο

Ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του Μενοίκου προς Βορρά και του Παγγαίου προς το νότο εκτείνεται μια περιοχή από λόγκους που διασχίζει ο ποταμός Αγγίτης. Το συνολικό ποτάμιο μήκος είναι περίπου 35 χιλιόμετρα, ενώ το κυρίως φαράγγι εκτείνεται σε μήκος 10 χιλιομέτρων.

Η είσοδος του φαραγγιού οριοθετείται από το μικρό φράγμα στο χωριό Σύμβολο και η έξοδός του από τη γέφυρα της εθνικής οδού Σερρών – Καβάλας. Τα νερά του ποταμού είναι ήσυχα και άφθονα, ενώ σε πολλά σημεία όπου τα φαράγγι στενεύει το ενδιαφέρον πολλαπλασιάζεται. Η φυσική ομορφιά είναι απίστευτη και η οικολογική αξία του μικρού αυτού υδάτινου κόσμου εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Τα δέντρα γλείφουν τις αφρισμένες όχθες, διάφορα πουλιά πετούν γύρω, ενώ πέστροφες και άλλα ψάρια του γλυκού νερού κολυμπούν στα καθάρια νερά.

Η περιοχή έχει ελάχιστα εξερευνηθεί και μόλις πριν μερικά χρόνια ξεκίνησαν οι πρώτες οργανωμένες καταβάσεις με ειδικά διθέσια κανό και φουσκωμένες βάρκες. Από το χωριό Συμβολή μέχρι το χωριό Κρηνίδα (εκεί όπου τελειώνει το φαράγγι), υπάρχουν αρκετοί μικροί καταρράκτες και πολλά στενά περάσματα. Η διαδρομή ολοκληρώνεται σε 1,5 ώρα. Μετά το χωριό Κρηνίδα και μέχρι τη Λευκοθέα, η κοίτη του ποταμού γίνεται σαφώς πλατύτερη και τα νερά ηρεμούν. Πριν το χωριό Αγγίστρα υπάρχουν 2-3 γρήγορα περάσματα. Η ενδιαφέρουσα διάχιση ολοκληρώνεται στην παλιά πέτρινη γέφυρα. Το δεύτερο μέρος της διαδρομής, δηλαδή από Κρηνίδα προς Λευκοθέα πραγματοποιείται σε 1 ώρα περίπου. Η περιοχή του Αγγίτη είναι κατάλληλη και για άλλες οικοπεριηγητικές δραστηριότητες, όπως επίσκεψη στο σπήλαιο της Αλιστράτης, περιηγήσεις στο Παγγαίο, στους αρχαιολογικούς χώρους των Φιλίππων και στην μονή Εικοσιφοινίσσης. Φυσικά όλα αυτά μπορούν εύκολα να συνδυαστούν με εξορμήσεις προς τη λίμνη Κερκίνη και τους ορεινούς όγκους των συνόρων.

 

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ