Καστοριά, η πιο Φθινοπωρινή πόλη της Ελλάδας
Καστοριά, η πιο Φθινοπωρινή πόλη της Ελλάδας
Καστοριά, η πιο Φθινοπωρινή πόλη της Ελλάδας

Καστοριά, η πιο Φθινοπωρινή πόλη της Ελλάδας

67131 Επισκέψεις στο άρθρο

Όταν οι περισσότερες πόλεις της Ελλάδας επένδυαν στο τσιμέντο η Καστοριά φρόντιζε να διατηρήσει τις παραδοσιακές συνοικίες αλώβητες. Έτσι σήμερα η αρχοντική αυτή πρωτεύουσα του Βορρά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από όμορφες πόλεις της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης.
Η πόλη αυτή της Δυτικής Μακεδονίας είναι κτισμένη σε ύψος 650 μέτρων, πάνω σε μια χαρακτηριστική πέτρινη γλώσσα που εισχωρεί βαθιά μέσα στα νερά της λίμνης Ορεστιάδας.
Τα βυζαντινά μνημεία, τα γραφικά λιμανάκια όπου δένουν οι χαρακτηριστικές ψαρόβαρκες, η ευχάριστα  διαμορφούμενη νότια προκυμαία σε συνδυασμό με το  υπέροχο φυσικό περιβάλλον και ο χαρακτήρας των παραδοσιακών συνοικιών διαμορφώνουν μια εικόνα ειδυλλιακή
Οπωσδήποτε θα πραγματοποιήσετε -με τα πόδια είναι ο καλύτερος τρόπος-  τον μικρό  τον γύρο της λίμνη ξεκινώντας από τη μια βορινή προκυμαία. Εκεί πλάι στην παλιά αγορά αναπτύσσεται το μικρό λιμάνι όπου δένουν τα «καράβια τους» (χαρακτηριστικές λιμνίσιες βάρκες) οι καστοριανοί ψαράδες. Στην πορεία σας επιβάλλεται μια στάση στη μονή Μαυριώτισσας με το θαυμάσια διαμορφωμένο περιβάλλον και τις σπουδαίες αγιογραφίες.
Στις παραδοσιακές συνοικίες Ντολτσό και Αποζάρι θΆ ανακαλύψετε εβδομήντα πέντε βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες. Ενδεικτικά νΆ αναφέρουμε την τρίκλιτη Βασιλική του Αγ. Στεφάνου, των Αγ. Αναργύρων, των Ταξιαρχών, τη μονόκλιτη του Αγ. Νικολάου, την Παναγιά Μαυριώτισσα, την τρίκοχη της Παναγιάς Κουμπελίδικης. Από τα επώνυμα αρχοντικά να αναφέρουμε αυτά των Παπαπέτρου, Γάκη, Μπασάρα και των αδελφών Εμμανουήλ αλλά και  το αρχοντικό του Νεράτζη-Αϊβατζή που πλέον λειτουργεί ως λαογραφικό μουσείο.
Ο Γράμμος και το Βίτσι τα βουνά που αγκαλιάζουν την πόλη προσφέρονται για σύντομές μονοήμερες αποδράσεις.
Κείμενο - φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης  www.viewsofgreece.gr