Δράμα, λιμνούλες και ρυάκια στην καρδιά της πόλης
Δράμα, λιμνούλες και ρυάκια στην καρδιά της πόλης
Δράμα, λιμνούλες και ρυάκια στην καρδιά της πόλης

Δράμα, λιμνούλες και ρυάκια στην καρδιά της πόλης

67149 Επισκέψεις στο άρθρο

Ανάμεσα στα ακροβούνια των συνόρων και στο ίσωμα της ανατολικής μακεδονικής πεδιάδας απλώνει τις γειτονιές της η σύγχρονη Δράμα, πρωτεύουσα του νομού, μια πόλη με 40.000 κατοίκους που στο κοντινό παρελθόν υπήρξε σημαντικό κέντρο εμπορίας καπνών.
 
Σήμερα εύκολα μπορείς να παρασυρθείς από τα ρεπορτάζ των τηλεοπτικών εκπομπών και να πιστέψεις πως εδώ θα βρεις μια παραμυθένια πόλη με υπέροχα σοκάκια και παραδοσιακά σπίτια. Η αλήθεια είναι πως ούτε η Δράμα αποτέλεσε την εξαίρεση στον κανόνα σύμφωνα με τον οποίον κτίστηκαν όλα ανεξαιρέτως τα αστικά κέντρα στην Ελλάδα, κυρίως κατά τις δεκαετίες του 1970, `80 και `90, τότε που με ευκολία ορθώνονταν άχρωμα, τσιμεντένια κτίρια στη θέση πανέμορφων παραδοσιακών κατοικιών.
Ευτυχώς η μανία της τσιμεντοποίησης σταμάτησε μπροστά  σΆ ένα ακόμα θαύμα της φύσης, τις «Πηγές της Αγ. Βαρβάρας»!
Μέσα στην καρδιά του αστικού ιστού, ο επισκέπτης θα αντικρύσει έκπληκτος ένα δάσος από θεόρατα πλατάνια, κρυστάλλινες πηγές, γάργαρα ρυάκια και καλαίσθητες ξύλινες γεφυρούλες. Ολόγυρα έχουν διασωθεί αρκετά μακεδονίτικα αρχοντικά και παλιές καπναποθήκες.
 
Την εποχή αυτή ο τόπος μοιάζει να φλέγεται από τις μυριάδες αποχρώσεις που έχουν πάρει τα φυλλώματα των θεόρατων πλάτανων που σκιάζουν την μαγευτική αυτή γωνιά της Μακεδονικής πρωτεύουσας.
 
Για ακόμη πιο ονειρικές φθινοπωρινές εικόνες ακολουθείστε τους δρόμους που οδηγούν στα δάση οξιάς του Φαλακρού όρους και στα καστανοδάση του Μενοικίου όρους, επισκεφθείτε το σπήλαιο Πηγών Αγγίτη, εξερευνήστε τα ξεχασμένα μεθοριακά χωριά.
Κείμενο - φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης  www.viewsofgreece.gr