Λιβαδειά, δροσερές ανάσες στην πηγή της Κρύας
Λιβαδειά, δροσερές ανάσες στην πηγή της Κρύας
Λιβαδειά, δροσερές ανάσες στην πηγή της Κρύας

Λιβαδειά, δροσερές ανάσες στην πηγή της Κρύας

67128 Επισκέψεις στο άρθρο

Η Λιβαδειά είναι μια πανάρχαια πολιτεία, αφού σύμφωνα με το μύθο είχε κτισθεί από τον Αθηναίο ήρωα Λέβαδο, κοντά στις πηγές του ποταμού Έρκυνα. Το αρχαίο άστυ γνώρισε εποχές μεγάλης ακμής όταν ήταν στις δόξες του το περίφημο μαντείο του Τροφώνιου Δία.
 
Σήμερα η Λιβαδειά είναι πασίγνωστη για το παραδοσιακό σουβλάκι της, αλλά και για το πανέμορφο πάρκο που εκτείνεται γύρω από τις «πηγές της Κρύας», μια τοποθεσία την οποίαν η λαϊκή φαντασία έχει ταυτίσει με τις αρχαίες πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης.
Τα πηγαία τρεχούμενα νερά που κατεβαίνουν κελαρυστά από το βουνό, αλλά και η προσεκτική διαμόρφωση του χώρου έχουν δημιουργήσει έναν τόπο ιδανικό για ξεκούραση και μικρούς ευχάριστους περιπάτους κάτω από τα πλατάνια ή δίπλα στο ποτάμι με τους μικρούς καταρράκτες.
Ολόγυρα υπάρχουν υπέροχα καφέ μεζεδοπωλεία και εστιατόρια που απλώνουν τα τραπέζια τους πλάι στα τρεχούμενα ρυάκια.
 ¶φθονα χορταριασμένα σκαλοπάτια οδηγούν στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία και στο μικρό γραφικό ξωκλήσι, χτισμένο σε κοιλότητα βράχου. Υπάρχουν εστιατόρια, καλαίσθητα καφέ και μεζεδοπωλεία που ενδείκνυται για φαγητό η καφέ. Αναζητήστε επίσης το ιστορικό και Εθνολογικό μουσείο όπου εκθέτονται σε ενότητες θέματα από την καθημερινή ζωή της υπαίθρου, αλλά και την ιστορία της υδροκίνησης στην πόλη της Λιβαδειάς.
Για σύντομες αποδράσεις επισκεφθείτε τους σημαντικούς κοντινούς αρχαιολογικούς χώρους της Χαιρώνειας και του Ορχομενού, και αναζητήστε χειμωνιάτικες εικόνες στο ορεινό χωριό Ελικώνας (25 χλμ. από Λιβαδειά).
Κείμενο - φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης  www.viewsofgreece.gr