Στη Δραγονέρα

Αγκίστρι: Απόδραση στο Σαρωνικό

13815 Επισκέψεις στο άρθρο

Όταν η ζωή στο «κλεινόν άστυ» μοιάζει αφόρητη, ίσως η διέξοδος να μην είναι τόσο μακριά όσο νομίζετε...

Ιδανικό καταφύγιο για τους φευγάτους δραπέτες του Σαββατοκύριακου, η καλύτερη επιλογή για τις μικρές καλοκαιρινές αποδράσεις, το κατάφυτο νησάκι του Σαρωνικού, που αποτελεί την απροβλημάτιστη λύση της τελευταίας στιγμής.

Ένας μικρός παράδεισος που φωλιάζει στην καρδιά του Σαρωνικού, ανοίγει την αυλαία των θαλασσινών μας αποδράσεων. Το όμορφο Αγκίστρι σηματοδοτεί τον «παραμελημένο» Σαρωνικό, που ακόμα και τώρα μας παρηγορεί με την γαλάζια παρουσία του. Κυριότερα πλεονεκτήματα του νησιού, το καταπράσινο και πυκνό πευκοδάσος που καλύπτει κάθε σπιθαμή του εδάφους, οι όμορφες παραλίες και φυσικά οι μικρές αποστάσεις.

Καθώς η έκτασή του δεν είναι πάνω από 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το οδικό ασφάλτινο δίκτυο δεν ξεπερνά τα 20 χιλιόμετρα, ενώ υπάρχουν και αρκετοί χωματόδρομοι που θα σας φέρουν κοντά σε μικρούς, απομονωμένους όρμους, ιδανικό πεδίο δηλαδή για κάθε είδους δίτροχο όχημα. Η παρουσία του ανθρώπου σε αυτή τη μικρή κουκκίδα στο χάρτη είναι αδιάλειπτη εδώ και 3.000 χρόνια. Το αρχαίο όνομα του Αγκιστρίου ήταν Κεκρυφάλεια και με αυτό αναφέρεται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα.

Το πευκάδοσος μέσα στη παραλία!Το πευκάδοσος μέσα στη παραλία!

Το πλοιάριο ή το φέρι από τον Πειραιά πιάνει πρώτα στη Σκάλα, ένα από τα δύο λιμανάκια του νησιού. Εδώ θα βρείτε τα πάντα για φαγητό και αρκετές εναλλακτικές επιλογές για διαμονή. Βέβαια, η σημερινή Σκάλα δεν έχει καμία σχέση με το πάλαι ποτέ ήσυχο ψαροχώρι, αφού όπως είναι φυσικό, έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη. Το παλιό γραφικό λιμανάκι επεκτάθηκε για τις ανάγκες των σκαφών αναψυχής, ενώ το χωριό απλώθηκε και σχεδόν ενώθηκε με το γειτονικό οικισμό Μύλοι. Παρόλα αυτά, η πανέμορφη παραλία Χαλικιάδα, η Βοτσαλάδα που απλώνει το λαμπερό ακρογιάλι της μόλις λίγες δεκάδες μέτρα νοτιοανατολικά από το λιμάνι, αποτελούν ακόμη και σήμερα μία από τις πιο γοητευτικές γωνιές του Σαρωνικού. Για να έρθετε μέχρι εδώ θα χρειαστεί να περπατήσετε για μερικά λεπτά, ενώ είναι απαραίτητο και λίγο σκαρφάλωμα. Όμως, όπως τελικά θα διαπιστώσετε «ιδίοις όμμασι», αξίζει τον κόπο.

Το δεύτερο λιμάνι του νησιού είναι οι Μύλοι ή Μεγαλοχώρι και συνδέεται με τη Σκάλα με δύο ασφάλτινους δρόμους, έναν παραλιακό και ένα μεσόγειο που περνά από το Μετόχι. Ο οικισμός με το συμπαθητικό λιμανάκι και τα ασβεστωμένα σπιτάκια κρατά ακόμα αρκετά από τα παραδοσιακά του στοιχεία και την παλιά νησιώτικη γοητεία του. Όμως, το πιο παραδοσιακό χωριό είναι το Μετόχι, με τα μικρά λευκά κεραμοσκεπή σπίτια. Βρίσκεται μεταξύ της Σκάλας και των Μύλων και μοιάζει φωλιασμένο στην αγκαλιά του δάσους.

Ακολουθώντας τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που διατρέχει τη ράχη του νησιού, εύκολα θα φτάσετε στα Λιμενάρια, ένα ευχάριστο νησιωτικό οικισμό με φυσική διέξοδο προς τη θάλασσα και τις βραχώδεις ακτές της Απόνησου. Με μικρή παράκαμψη από την πορεία σας, θα ανακαλύψετε τους μαγευτικούς πευκόφυτους ορμίσκους της Δραγονέρας. Το υπέροχο φυσικό τοπίο με τα πεύκα και τους δαντελωτούς κολπίσκους θα σας αποζημιώσει. Το καλοκαίρι καλύτερα να ξεκινήσετε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, όταν ο ήλιος είναι ευχάριστος. Ανηφορίστε προς Μετόχι και στη συνέχεια κατηφορίστε προς Μύλους και επιστρέψτε από τον παραλιακό δρόμο. Με κάποιο πλεούμενο αξίζει να επισκεφθείτε το νησάκι Μετώπη, που απέχει μόλις μερικές δεκάδες μέτρα από τη Σκάλα και διαθέτει όμορφη μικρή παραλία με λευκή άμμο.

 

Κείμενο: Θοδωρής Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr