Δίκορφο, Κεντρικό Ζαγόρι

70621 Επισκέψεις στο άρθρο

Ξεφεύγοντας από τα γνωστά ταξιδιωτικά μονοπάτια που οδηγούν στα διάσημα πλέον χωριά του Κεντρικού Ζαγοριού, θα ανηφορίσουμε τις χιονισμένες ράχες του βουνού Μιτσικέλι αναζητώντας το χωριό Δίκορφο η Δικόρυφο. Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό, κτισμένο σε ύψος 1000 μέτρων σε θέση που προφέρει εξαίσια θέα στον ορεινό όγκο της Τύμφης.
 
Πως θα πάω:   Από  Αθήνα για  Γιάννενα θα καλύψετε 410 χλμ. μέσω Ρίου-Αντίρριου και Ιονίας Οδού, ενώ από Θεσ/νίκη για  Γιάννενα 295 χλμ. μέσω Εγνατίας οδού. Από τα Γιάννενα, το Δίκορφο  απέχει 35 χιλιόμετρα.
 
Αξίζει να δω:  Στην κάτω συνοικία θα δούμε μερικά από τα πιο όμορφα αρχοντικά ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής, καμωμένα, τα πιο πολλά, από Κονιτσιώτες μαστόρους και ζωγραφισμένα στο εσωτερικό από Χιοναδίτες λαϊκούς ζωγράφους. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ο ναός του Αγίου Μηνά (1778) με το ιδιόμορφο καμπαναριό, ενώ ιδιαιτέρα επιβλητικό είναι το παλιό κτήριο όπου στεγαζόταν το Αρρεναγωγείο και το Παρθεναγωγείο. Τρία χιλιόμετρα με αρκετές στροφές θα μας φέρουν μετά το Δίκορφο, στο χωριό Μανασσή (ή Μανασσής όπως το αναφέρουν ορισμένοι χάρτες), ένας από τους πιο ενδιαφέροντες οικισμούς του Μιτσικελίου κτισμένο σε ύψος 950 μέτρων.  Εδώ, πλάι στον δρόμο, αντίκρυ στην τρικάνουλη κρήνη, ξεχωρίζει η όμορφη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (1780) . Φυσικά εύκολα από το Δίκορφο θα προσεγγίσετε και πιο γνωστούς προορισμούς όπως είναι το Μονοδένδρι, τα χωριά Κήποι και Τσεπέλοβο.
 
Κείμενο - φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης  www.viewsofgreece.gr

ΠροηγούμενηΕπόμενη σελίδα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (κάντε κλικ στη σελίδα που σας ενδιαφέρει)