Βάργιανη Φωκίδας

70885 Επισκέψεις στο άρθρο

Πίσω από την κοσμική βιτρίνα και  το συνωστισμό χιλιάδων εκδρομέων και σκιέρ που συρρέουν στα χιονοδρομικά κέντρα,  θ` ανακαλύψουμε τον Παρνασσό της άγριας φύσης, της παράδοσης, των ανεμοδαρμένων κορφών και του ανοιχτού ορίζοντα. Η Βάργιανη είναι ένα μικρό χωριό της Φωκίδας που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει το κρυφό μυστικό του Παρνασσού για όσους αποζητούν την ησυχία και τις αυθεντικές ορεινές εικόνες.

Πως θα πάω:   Απ` την Θεσ/νίκη να υπολογίζετε ότι θα χρειαστεί να διανύσετε  335 χλμ. μέχρι τη Βάργιανη-μέσω Θερμοπυλών-. Από την Αθήνα -μέσω Αράχοβας- 225 χιλιόμετρα και μέσω Θερμοπυλών– Γραβιάς 240 χλμ. Μετά από χιονόπτωση τα τελευταία 2-3 ανηφορικά χιλιόμετρα χρειάζονται προσοχή καθώς το οδόστρωμα γλιστρά.

Αξίζει να δω:  Ο δρόμος καταλήγει στη μικρή πλατεία όπου δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Εδώ βρίσκονται η ταβέρνα, το καφενείο και οι ξενώνες. Αναμφίβολα το μεγαλύτερο προτέρημα του οικισμού είναι η ανεμπόδιστη θέα  προς τις κορφές της Γκιόνας.  Αξίζει ν` ανηφορίσετε για 300 μέτρα ως τη θέση «Μπουρμπούλα» όπου βρίσκεται το κεφαλάρι με τις βρύσες που αναβλύζουν γάργαρο νερό όλο το χρόνο. Από εδώ εύκολα θα πραγματοποιήσετε σύντομες εκδρομές προς τη Γραβιά, την `Αμφισσα, τους Δελφούς. Ρωτήστε στην πλατεία για τα περιπατητικά μονοπάτια που ξεκινούν από την πλατεία του χωριού και οδηγούν σε θαυμάσιες φυσικές τοποθεσίες. Επίσης αξίζει μια επίσκεψη στο Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας «Vagoneto» θα το δείτε επάνω στο εθνικό δρόμο Θερμοπυλών – `Αμφισσας (51o χλμ.).
Περισσότερες πληροφορίες 22650-78819  και  Αθήνας 210-9200293. Αν πάλι αναζητάτε θαλασσινή διέξοδο δεν υπάρχει καλύτερη ιδέα για μια εκδρομή έως το κοντινό διαχρονικό Γαλαξίδι (55 χλμ.).

Κείμενο - φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης  www.viewsofgreece.gr
 

ΠροηγούμενηΕπόμενη σελίδα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (κάντε κλικ στη σελίδα που σας ενδιαφέρει)