`Αγραφα, νομός Ευρυτανίας

70703 Επισκέψεις στο άρθρο

Στην πιο τραχιά και συνάμα  επιβλητική  γωνιά   των Ευρυτανικών βουνών μακριά από την κίνηση των γνωστών θερέτρων της Ευρυτανίας αναζητούμε το χωριό `Αγραφα που διαθέτη υποδομές για διαμονή και φαγητό.

Πως θα πάω:  Ερχόμενοι από Αγρίνιο, ή από Καρπενήσι  ο δρόμος που οδηγεί στο κεφαλοχώρι των Αγράφων  περνά από το χωριό  Κρέντη (45 χλμ. από Καρπενήσι και 75 από Αγρίνιο) και συνεχίζει παράλληλα με την κοίτη του Αγραφιώτη ποταμού για την καρδιά της οροσειράς. (προσοχή τελευταίο πρατήριο υπάρχει στο χωριό Κρέντη).

Αξίζει να δω: Μετά από τόσα σιωπηλά χιλιόμετρα σε δύσκολους ορεινούς δρόμους και ερημοτόπια, το χωριό σε υποδέχονται με μια ευχάριστη ζωντάνια. Το δημαρχείο, τα ταβερνάκια, οι μικροί ξενώνες, τα τζάκια που καπνίζουν δημιουργούν ένα ολοζώντανο σκηνικό από αυτά που σπάνια συναντάς σε τόσο απομονωμένους ορεινούς οικισμούς. Ένας στενός δρόμος διασχίζει τον οικισμό και φτάνει στην πλατεία με τα δέκα θεόρατα πλατάνια και τα καφενεδάκια. Στην είσοδο του χωρίου κοντά στον αναπαλαιωμένο νερόμυλο στις όχθες του ρέματος Μπαρτσιά, κτισμένο πιθανόν το 17ο αιώνα δεσπόζει αν και παροπλισμένο το παλιό μονότοξο πέτρινο γεφύρι.  
Η πιο παλιά εκκλησία του  χωριού είναι αυτή του Αγ. Γεωργίου (1550), αξιομνημόνευτη για τις ολόπλευρες τοιχογραφίες του 1610.  Σε κοντινή απόσταση από τα `Αγραφα βρίσκεται το χωριό Επινιανά. Αξίζει να ανηφορίσετε ως την  στην πλατεία του χωριού. Πριν μπείτε στο χωριό, θα δείτε δεξιά έναν έντονα ανηφορικό δρόμο, ο οποίος θα σας οδηγήσει μετά από 1 χλμ. στην ιστορική Μονή Παναγιάς Στάνας που μοιάζει γαντζωμένη στα βράχια του Ασπρορέματος από το 1550.

Κείμενο - φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης  www.viewsofgreece.gr

ΠροηγούμενηΕπόμενη σελίδα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (κάντε κλικ στη σελίδα που σας ενδιαφέρει)