`Αγιος Λαυρέντιος Νότιο Πήλιο

70680 Επισκέψεις στο άρθρο

Εκεί που σμίγει η θαλασσινή αύρα με τις μυρωδιές του δάσους σε σημείο με θαυμάσια θέα στον Παγασητικό κόλπο απλώνει τις γειτονίες τους  ο `Αγιος Λαυρέντιος ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Πηλίου.
 
Πως θα πάω:  Διασχίζοντας την  πόλη του Βόλου με κατεύθυνση προς τα χωριά του Παγασητικού, θα βγείτε στην κωμόπολη της Αγριάς (7 χλμ. από Βόλο) και θα συνεχίσετε για Κάτω Λεχώνια, εδώ υπάρχει κομβικό σημείο με ταμπέλες που δείχνουν την κατεύθυνση προς ¶γιο Λαυρέντιο, συνολικά από την πόλη του Βόλου θα διανύσετε  22 χιλιόμετρα.
 
Αξίζει να δω: Τόπος συνάντησης η πλατεία Χατζίνη (Σταθμός ή Κάτω Πλατεία) όπου θΆ αφήσετε το όχημά σας  καθώς από εδώ και πάνω τη σκυτάλη παίρνουν υποχρεωτικά τα... πόδια.  Καλντερίμια διατρέχουν παντού τις πέτρινες γειτονιές. Θα περπατήσετε μέχρι την Κεντρική Πλατεία όπου βρίσκεται ο μητροπολιτικός ναός του Αγ. Δημητρίου με το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Ακόμη ν` αναφέρουμε τους ναούς του Αγ. Αθανασίου και του Αγ. Απόστολου του Νέου. Για να σχηματίσετε μια ιδέα για την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του Αγίου Λαυρεντίου και να διακρίνετε τις διάφορες φάσεις της πηλιορείτικης κατοικία στους αιώνες, αναζητήστε το ανακαινισμένο αρχοντόσπιτο του Μάνθου. Επίσης άξιο προσοχής είναι το αρχοντικό Γκλαβάνη, αυτό του Κανταρτζή που αποτελεί δείγμα "αιγυπτιώτικου" τύπου κατοικίας, καθώς οι ιδιοκτήτες ήταν πλούσιοι βαμβακέμποροι και του Παπαθανασίου με τα έντονα νεοκλασικά στοιχεία. Ο `Αγιος Λαυρέντιος καθώς διαθέτει αξιόλογη υποδομή για διαμονή μπορεί να γίνει αφετηρία για θαυμάσιες εκδρομές, τόσο προς τα υπόλοιπα χωριά του Δυτικού Πηλίου, όσο και προς τα παράλια του Παγασητικού κόλπου.

Κείμενο - φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης  www.viewsofgreece.gr
 

ΠροηγούμενηΕπόμενη σελίδα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (κάντε κλικ στη σελίδα που σας ενδιαφέρει)