Ραψάνη, νομός Λάρισας

70771 Επισκέψεις στο άρθρο

Αφήνεις πίσω σου την εθνική οδό και ανηφορίζεις για μερικά χιλιόμετρα σε μια διαδρομή που διατρέχει αμπελώνες, πλαταναδάση και περιβόλια.  Το κεφαλοχώρι της Ραψάνης θα το δεις σκαρφαλωμένο σε ύψος 550 μέτρων στις πλαγιές του Κάτω Όλυμπου κτισμένο σε ένα σκαλοπάτι του βουνού με προνομιακή θεά στην κοιλάδα των Τεμπών, την κορφή του Κίσαβου και στο Αιγαίο πέλαγος.
 
Πως θα πάω: Τόσο από την Αθήνα, όσο και από τη Θεσσαλονίκη η διαδρομή πραγματοποιείται στο σύνολό της στον νέο κλειστό αυτοκινητόδρομο Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Συνολικά να υπολογίζετε ότι από την πρωτεύουσα θα χρειαστεί να καλύψετε 390 χιλιόμετρα και από τη Θεσσαλονίκη 125. Εγκαταλείποντας την εθνική οδό η ανάβαση δεν διαρκεί πάνω από 9 χιλιόμετρα (το τελευταίο τμήμα έχει αρκετές στροφές).

Αξίζει να δω: Κοντά στην πλατεία με τον πύργο του ρολογιού υπάρχει  το Μουσείο Οίνου & Αμπέλου Ραψάνης. Από εκεί θ` ανηφορίσετε τα καλντερίμια για τις πάνω γειτονιές, θα περάσετε τη μικρή πλατεία «Ιτιά» και λίγο ψηλότερα θα δείτε το αρχοντικό Μαχά, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά του χωριού, αλλά και τον ναό του Αγίου Αθανασίου με το πέτρινο καμπαναριό. Λίγο μακρύτερα από τα πιο «ορεινά» σπίτια, σε κατάφυτο σημείο υπάρχει το ξωκλήσι του Ιωάννη του Προδρόμου κτισμένο το 1546. `Αξια προσοχής είναι και η Δημοτική Βιβλιοθήκη  με μοναδικά χειρόγραφα και σπάνιες εκδόσεις. Ακόμη και με τα πόδια πραγματοποιείται η χωμάτινη διαδρομή προς το μοναστήρι των Αγ. Θεοδώρων (1778), ένα από τα παλιότερα της Θεσσαλίας με θαυμάσιες τοιχογραφίες, κρυμμένο σε δάσος με βελανιδιές.  Ενδιαφέρουσα αν και με πολλές στροφές και δύσκολα σημεία λόγω χωματόδρομου, είναι αυτή που, αφού διασχίσει τα πανέμορφα δάση οξιάς του Κάτω Όλυμπου, συνδέει τη Ραψάνη με τα γειτονικά χωριά Καλλιπεύκη - Κρανιά. Στην Κρανιά μπορείτε να έρθετε εύκολα  ακολουθώντας άσφαλτο  μήκους 6 χλμ. Επισκέψιμα είναι τα τοπικά οινοποιεία «Ευάγγελος Τσάνταλης» Α.Ε. Οινοποιείο Ραψάνη και στο γειτονικό χωριό Κρανιά χωριό το οινοποιείο  του Κτήματος Κατσαρού.

Κείμενο - φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης  www.viewsofgreece.gr
 

Προηγούμενη

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (κάντε κλικ στη σελίδα που σας ενδιαφέρει)