Κεντρικό Ζαγόρι: Πεζοπορώντας στο «Μονοπάτι συνύπαρξης»

27707 Επισκέψεις στο άρθρο

Στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου προγράμματος με τίτλο «Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης στο Εθνικό Πάρκο Βορείας Πίνδου» που υλοποιήθηκε στο Κεντρικό Ζαγόρι από την Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ την περίοδο Σεπτέμβριο 2016 – 2017, με δωρεά του «Ιδρύματος Στ. Νιάρχος», χαράχτηκε, σηματοδοτήθηκε και οροθετήθηκε το «Μονοπάτι της Συνύπαρξης».

Ο μονοπάτι της Συνύπαρξης ξεκινά από το  χωριό Βίτσα κατηφορίζει την περίφημη «Σκάλα Βίτσας» γνωστή και ως «Σκάλα της Αλέξαινας» ως το φαράγγι του Βίκου περνά το πανέμορφο γεφύρι του Μίσσιου, διατρέχει την κοίτη του Ξεροπόταμου και καταλήγει στο γεφύρι του Κόκκορη, κοντά στο χωριό Κουκούλι. Η διαδρομή αυτή που αγγίζει σε  μήκος 3,9 χιλιόμετρα (περίπου 90 λεπτά) έχει ήπιες κλίσεις με εξαίρεση ίσως το πρώτο μέρος του μονοπατιού που είναι αρκετά κατηφορικό και διατρέχει ένα ενδιαφέρον γεωλογικό τοπίο που το καλύπτουν δάση δρυός και γαύρου, καταπράσινα ξέφωτα, λησμονημένα χωραφάκια, παλιοί οπωρώνες και εγκαταλειμμένα αλώνια.

Το πολύμορφο αυτό πεδίο αποτελεί θαυμάσιο ενδιαίτημα για την καφέ αρκούδα τον λύκο, αλλά και για δεκάδες ακόμη μικρότερα είδη θηλαστικών. Σε όλο το μήκος της διαδρομής υπάρχει  πυκνή σήμανση και στις διασταυρώσεις διευκρινιστικές πινακίδες. Το «Μονοπάτι της Συνύπαρξης» είναι ασφαλές για κάθε περιπατητή ανεξαρτήτου ηλικίας, αρκεί αυτός να διαθέτει σχετικά καλή φυσική κατάσταση, καταλληλά παπούτσια και ένα ελαφρύ σακίδιο με όλα τα σχετικά (νερό, κουτί Α βοηθειών κλπ).
Πληροφορίες www.callisto.gr
 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ