Νομός Αρκαδίας: Καγιάκ, ράφτινγκ, πεζοπορία στο Λούσιο

27604 Επισκέψεις στο άρθρο

Ο Λούσιος το  μυθικό ποτάμι όπου σύμφωνα με τη μυθολογία λουζόταν ο Δίας, πηγάζει από τα Γορτυνιακά βουνά κοντά στο πετρόκτιστο χωριό Λαγκάδια και κατηφορίζει με αφρισμένα νερά μέσα σε μία χαράδρα με πυκνή βλάστηση και στενά βράχινα περάσματα. Στην αγκαλιά του φαραγγιού βρίσκονται κρυμμένα μερικά από  τα σπουδαιότερα μοναστήρια του Μοριά, όπως οι μονές Παλαιά και Νέα Φιλοσόφου, η μονή Προδρόμου, Καλαμίου, πέτρινα γεφύρια, τα χαλάσματα του κάστρου του Αρακλόβου, αλλά και τα μυστικά της θρυλικής αρχαίας Γόρτυνας.

Οι φουσκωτές βάρκες ράφτινγκ  ρίχνονται από την πέτρινη μονότοξη γέφυρα του Ατσίχολου που βρίσκεται 6 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Καρύταινας. Η διαδρομή μήκους 7 χλμ είναι 2ου και 3ου βαθμού δυσκολίας και ολοκληρώνεται μετά από 90 λεπτά στο γεφύρι του Κούκου, κοντά στη συμβολή του Λούσιου με τον Αλφειό του οποίου είναι ο κυριότερος παραπόταμος. Τα νερά του ποταμού είναι αρκετά γρήγορα με διασκεδαστικές σκάλες και οι βάρκες διασχίζουν πυκνόφυτα σημεία του φαραγγιού όπου δεν φτάνει το φως του ήλιου.
 
Για τους φίλους της πεζοπορίας, εδώ στην Αρκαδία βρίσκεται «το  Μονοπάτι του Μαίναλου» (συνολικού  μήκους 75 χλμ.) που περνά από τα χωριά Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Ζιγοβίστι, Ελάτη, Βυτίνα, Νυμφασία, Μαγούλιανα, Βαλτεσινίκο, Λαγκάδια διασχίζοντάς μοναδικά τοπία. Είναι το  πρώτο πιστοποιημένο μονοπάτι στην Ελλάδα από την ERA (Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπορία) και χωρίζεται σε 8 τμήματα. Πληροφoρίες, χάρτες και τεχνικές  λεπτομέρειες στο http://menalontrail.eu
 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ