Αμοργός: Στα μονοπάτια του Αιγαίου

27605 Επισκέψεις στο άρθρο

Αυτή τη φορά θα σας προτείνουμε να επισκεφθείτε την Αμοργό όχι για τις θαυμάσιες παραλίες της ή  τα παραδοσιακά της χωριά, αλλά για τα άφθονα και συντηρημένα μονοπάτια της που διατρέχουν τα πιο ήσυχα σημεία  οδηγούν σε καταπληκτικές απόμερες τοποθεσίες και μοναχικά ξωκλήσια.
 
Από τις πολλές καθαρισμένες και σημαδεμένες πεζοπορικές διαδρομές εντελώς ενδεικτικά να αναφέρουμε αυτές που ξεκινούν από το χωριό της Λαγκάδας: Από τον χώρο στάθμευσης του χωριού ξεκινά το φαρδύ καλντερίμι που ανηφορίζει για την ορεινή ενδοχώρα. Στα 250 μέτρα το μονοπάτι διακλαδίζεται. Αριστερά οδηγεί στην εκκλησούλα του Παντελεήμονα στον Δρυ (500 μέτρα), ενώ δεξιά συνεχίζει για ακόμη 300 μέτρα όπου και πάλι διακλαδίζεται. Δεξιά τραβά ανηφορικά για Θεολόγο (3 χλμ.) και Σταυρό (6 χλμ.), ενώ αριστερά για Παναγιά Επανοχωριανή (500 μέτρα). Οι  διαδρομές θεωρούνται εύκολες και κατάλληλες για όλους αρκεί να φοράτε καπέλο, κλειστά παπούτσια και να έχετε μαζί σας άφθονο νερό.
 
Από τη Χώρα ακολουθώντας το παλιό καλντερίμι που συνδέει την Αιγιάλη με τη Χώρα ( «Μεγάλη Στράτα») θα διασχίσετε το ορεινό ανάγλυφο του νησιού και θα καταλήξετε στον έρημο πια οικισμό του Ασφοντυλίτη.  Αυτό είναι το τοπίο της Όξω Μεριάς όπως λένε οι ντόπιοι με την εκπληκτική θέα. Στον Ασφοντυλίτη, με λίγο παρατηρητικό βλέμμα, θα προσέξετε πάνω στα βράχια  διάφορες βραχογραφίες που σκαλίστηκαν πριν από 80-90 χρόνια από τον Μιχάλη Ρούσσο, ένα ανάπηρο βοσκόπουλο που έζησε όλη του τη ζωή του εδώ στην πιο άγρια και άγονη γωνιά της Αμοργού. Εξίσου ενδιαφέροντα μονοπάτια θα βρείτε και στην Κάτω Μεριά.
 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ