Σαντορίνη: Ίσως η καλύτερη εποχή της

    28490 Επισκέψεις στο άρθρο

    Είναι ίσως το διασημότερο ελληνικό νησί με τις ομορφιές της και τα ηλιοβασιλέματά της  να αποτελούν πόλο έλξης για εκατομμύρια κόσμου κάθε καλοκαίρι. Έχετε σκεφτεί όμως πως η Σαντορίνη είναι ο ιδανικός προορισμός για να παρατείνετε το καλοκαίρι σας; Αν είστε από τους αδειούχους του φθινοπώρου λοιπόν επιλέξτε την, απολαύστε τις ομορφιές της αξιοποιώντας μάλιστα μία κομβίκής σημασίας συγκυρία. Θα υπάρχει λιγότερος κόσμος από ότι το καλοκαίρι κι έτσι θα το απολαύσετε πολύ περισσότερο.

    Το πιο γνωστό ηλιοβασίλεμα στον κόσμο
    Η διαδρομή από το Ημεροβίγλι μέχρι την Οία είναι περίπου εννιά χιλιόμετρα και καθώς διατρέχει τα όμορφα τοπία της Σαντορίνης με τους γκρεμούς, τα ηφαιστειακά βράχια, τα λευκά ξωκλήσια, τους αναπαλαιωμένους ανεμόμυλους, κυριολεκτικά κερδίζει τις εντυπώσεις.

    Το 1976 ο οικισμός της Οίας χαρακτηρίστηκε διατηρητέος και ήταν ο πρώτος της Ελλάδας που εντάχθηκε από τον ΕΟΤ στο πρόγραμμα ανάπτυξης και αξιοποίησης παραδοσιακών οικισμών. Το χωριό είναι παγκόσμια διάσημο για το μοναδικό του ηλιοβασίλεμα. Η Οία χωρίζεται σε δυο γειτονιές. Η μία «κοιτά» την καλντέρα με τα αναπαλαιωμένα υπόσκαφα που κρύβονται μέσα στην ηφαιστειακή γη και είναι η περιοχή όπου έμεναν κυρίως οι αγρότες και οι ναυτικοί του νησιού. Η άλλη είναι η γειτονιά όπου βρίσκονται οι περισσότερες από τις νεοκλασικές κατοικίες των πλοιοκτητών και τα σπίτια των καπεταναίων. Ακόμη και σήμερα η Οία, παρόλη την τουριστική της ανάπτυξη, διατηρεί μια ατμόσφαιρα νοσταλγική. Αξίζει να επισκεφτείτε το Ναυτικό Μουσείο όπου εκθέτονται αντικείμενα από τη ναυτική ιστορία του νησιού, αλλά και μια σημαντική συλλογή από βιβλία. Αξιόλογα είναι τα κοντινά παραδοσιακά χωριά Θόλος και Φοινικιά. Κατηφορίζοντας από την Οία τα 214 σκαλοπάτια, θα βρεθείτε στους ορμίσκους Αμμούδι και Αρμένι.

    Το πιο όμορφο χωριό
    Το Ημεροβίγλι καταλαμβάνει την πιο προνομιακή θέση και διαθέτει την πιο συγκλονιστική θέα στην καλντέρα και τη Θηρασιά. Φημίζεται για τα πολυτελέστατα ξενοδοχεία που προσφέρουν στους επισκέπτες τους ένα «φυσικό μπαλκόνι» στην καλντέρα, ήρεμη ατμόσφαιρα και σούπερ χαλαρωτικό τοπίο.
     

    Το θαύμα της φύσης!
    Η Σαντορίνη διαθέτει καλές παραλίες όπως την αμμουδιά Καμάρι στην ανατολική πλευρά του νησιού, την περίφημη Περίσσα με την ψιλή μαύρη άμμο, το πολυσύχναστο ακρογιάλι του Μονόλιθου κοντά στο αεροδρόμιο, την Κολούμπος, τη Βλυχάδα και πολλές ακόμη... Ωστόσο κορυφαία θεωρείται η Κόκκινη παραλία. 

    Η ξεχωριστή αυτή ακρογιαλιά πηρέ το όνομά της από τα κάθετα κοκκινωπά βράχια που ορθώνονται ολόγυρα δίπλα στα βαθιά πελαγίσια νερά συνθέτοντας ένα τοπίο, σχεδόν εξωπραγματικό. Προσεγγίζεται από τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου όπου στο πάρκινγκ θα αφήσετε το όχημά σας και θα συνεχίσετε σε κατηφορικό μονοπάτι για 5 λεπτά μέχρι τη θάλασσα. Βέβαια μπορείτε να έρθετε και με εκδρομικό σκάφος από το Ακρωτήριο. Να είστε προετοιμασμένοι για πολύ κόσμο, κυρίως τον Αύγουστο. Υπάρχουν καντίνες, ενώ μέρος της ακροθαλασσιάς έχει καταλειφθεί από ομπρελοξαπλώστρες. Έχει νότιο προσανατολισμό και κατά συνέπεια δεν την πιάνει το μελτέμι. Σε κάθε περίπτωση πάντως, παρά την όποια ταλαιπωρία, αν φέτος το καλοκαίρι επιλέξετε Σαντορίνη, να ξέρετε πως το κολύμπι στην Κόκκινη παραλία είναι ένα από τα "must" του νησιού.

    Η γραφική παλιά πρωτεύουσα

    Νότια των Φηρών θα συναντήσετε το χωριό Πύργος που παλιότερα (μέχρι το 1800) ήταν η πρώτευσα του νησιού. Ο οικισμός βρίσκεται στους πρόποδες του Προφ. Ηλία που είναι το ψηλότερο βουνό της Σαντορίνης. 

    Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει το μεσαιωνικό κάστρο που διατηρείται σε καλή κατάσταση. Υπάρχουν γραφικές ταβέρνες και όμορφα καφέ. Επισκεφθείτε το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία ή ακολουθήστε το μονοπάτι για την κορφή του βουνού.