Φόντο η πόλη της Λαμίας από το κάστρο

Νυχτερινή άποψη της πόλης με το φωτισμένο κάστρο

Σημάδια των χρόνων

Η αρχοντιά της Ρούμελης

8268 Επισκέψεις στο άρθρο

Η Φθιώτιδα προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου, αφού διαθέτει υψηλού επιπέδου τουριστική υποδομή, με πανέμορφα παραθαλάσσια θέρετρα, εξαιρετικές αμμώδεις παραλίες, ιαματικά λουτρά, αλλά και ορεινές ομορφιές με το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, λίμνες και εντυπωσιακά φαράγγια. Ανακαλύψτε δύο από τις σημαντικότερες πόλεις της και βρείτε σε αυτές τα απόλυτα ορμητήρια των αποδράσεών σας στην περιοχή.

 

Η πρωτεύουσα Λαμία

Η Λαμία αποτελεί σήμερα μεγάλο εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο, που διαθέτει και πλούσιους πολιτιστικούς θησαυρούς, τους οποίους μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης. Στα must της πόλης συγκαταλέγεται μία επίσκεψη στο ξακουστό κάστρο (γνωστό και ως Ακρολαμία, 6ος αιώνας), που δεσπόζει στο ψηλότερο σημείο της, όπου και στεγάζεται και το αρχαιολογικό μουσείο.

Το λαογραφικό μουσείο διαθέτει μια πλούσια συλλογή από τοπικές φορεσιές, υφαντά, κεντήματα, σκεύη και είδη καθημερινής χρήσης. Αξιόλογες είναι και οι βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Λουκά, που βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσινο δασύλλιο με εκπληκτική θέα στο Μαλιακό κόλπο και της Παναγίας της Αρχοντικής (18ος αιώνας) στη νότια πλευρά του κάστρου, που θα σας εντυπωσιάσουν. Στο ναό σώζονται εξαιρετικές τοιχογραφίες από την Παλαιά Διαθήκη.

Η πόλη πήρε το όνομά της, σύμφωνα πάντα με την παράδοση, από το Λάμιο, το γιο του Ηρακλή και της Ομφάλης, ή σύμφωνα με άλλη εκδοχή από τη Λαμία, την κόρη του Ποσειδώνα και βασίλισσα των Τραχινίων. Η Λαμία διαθέτει πανέμορφες πλατείες. Στην πλατεία Λαού, δεσπόζει το άγαλμα του έφιππου καπετάνιου του Ε.Λ.Α.Σ, Αρη Βελουχιώτη, ενώ στην πλατεία Αθ. Διάκου, αποτελεί αξιοθέατο ο ανδριάντας του ήρωα Διάκου.

Το κάστρο

Στον οχυρωματικό περίβολο του κάστρου της Λαμίας, με κάτοψη ορθογώνιου τριγώνου, σώζονται τμήματα από τον 5ο αιώνα π.Χ. και κομμάτια από τη βυζαντινή και μεσαιωνική περίοδο. Στην κορυφή της ακρόπολης διατηρείται αναπαλαιωμένο το κτίριο του Οθωνικού Στρατώνα όπου στεγάζεται σήμερα το αρχαιολογικό μουσείο.

 

Βόλτα στην Τιθορέα για φαγητό

Η Τιθορέα αποτελεί το ιδανικό ορμητήριο για πεζοπορία στις πλαγιές του Παρνασσού, αλλά και κατάλληλη επιλογή για να γευτείτε την παραδοσιακή ρουμελιώτικη κουζίνα. Η ρουμελιώτικη κουζίνα έχει την έδρα της εδώ. Οι παραδοσιακές ταβέρνες προσφέρουν στον επισκέπτη κάθε είδους σπεσιαλιτέ της περιοχές, που επικεντρώνονται κυρίως στο κρέας. Τόσο η Ανω Τιθορέα, όσο και η Τιθορέα (κάτω) διαθέτουν άριστη τουριστική υποδομή, με ξενώνες κάθε κατηγορίες και καταστήματα όπου μπορείτε να κάνετε τις αγορές σας.

Η Ανω Τιθορέα ενδείκνυται για βόλτα στα στενά δρομάκια της, ενώ πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε μια στάση για να πιείτε ένα καφεδάκι στην πλατεία του χωριού με το χαρακτηριστικό πλάτανο.

Για τη νυχτερινή σας διασκέδαση κατεβείτε στην Τιθορέα, που αποτελεί και το εμπορικό κέντρο της περιοχής, με πολλά μαγαζιά που παίζουν μουσική για κάθε γούστο. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και τα αξιοθέατα της περιοχής.

Η ακρόπολης της αρχαίας Ελάτειας και το μυκηναϊκό νεκροταφείο θαλαμωτών τάφων που βρίσκονται στη γειτονική Ελάτεια, πέντε μόλις χιλιόμετρα από την Τιθορέα, χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα και αποτελούν μοναδικά ευρήματα. Το νεκροταφείο είναι σημαντικό επειδή μαρτυρεί την επέκταση του μυκηναϊκού πολιτισμού σε περιφερειακές ζώνες και την επιβίωσή του μετά την πτώση των μεγάλων μυκηναϊκών κέντρων.

Στη «Βελίτσα» (απάτητο μαντρί), αν το επιτρέπει ο καιρός, ετοιμαστείτε για πεζοπορία στο βουνό για να βρεθείτε στη θρυλική σπηλιά του Ανδρούτσου στη νοτιοανατολική πλευρά του χωριού. Μέσα στο χωριό επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και θαυμάστε το εκπληκτικό ψηφιδωτό δάπεδο (3ος-4ος αιώνας μ.Χ.)