Το παλιό ρολόι στην πλατεία Ηφαίστου

Η γη των θρύλων

5393 Επισκέψεις στο άρθρο

Εικόνες από ανατολή και δύση, ετερόκλητες με την πρώτη ματιά, συναντώνται εδώ, στην πιο πολύχρωμη πρωτεύουσα της Θράκης και συνυπάρχουν αρμονικά.

 
Η Κομοτηνή είναι πρωτεύουσα του νομού Ροδόπης και διοικητική έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας. Η περιήγηση στους δρόμους θα σας αφήσει σίγουρα αξέχαστες εντυπώσεις. Ένας μύθος αναφέρει ότι η Κομοτηνή ήταν κόρη του διάσημου στην αρχαιότητα ζωγράφου Παρασσίου, που σε συνεργασία με Μαρωνίτες ίδρυσε στο εσωτερικό αποικία στην οποία έδωσε το όνομα της κόρης του.

Ιστορική αναδρομή
Πυρήνας της πόλης ήταν ένας παλαιοχριστιανικός σταθμός της Εγνατίας οδού. Γύρω από το σταθμό δημιουργήθηκε κατά τα βυζαντινά χρόνου ο μικρός οικισμός των Κουμουτζηνών, που διέθετε λίγα πανδοχεία για την εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών λόγω ακριβώς της γειτονίας με την Εγνατία. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, η Κομοτηνή έγινε το σπουδαιότερο κέντρο παραγωγής καπνού. Ο ελληνικός πληθυσμός παρά τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπιζε, αυξήθηκε σταδιακά με την προσέλευση ομογενών από άλλα μέρη.

Η πόλη σήμερα
Περπατώντας στους δρόμους της Κομοτηνής, συναντάτε το Βυζαντινό Φρούριο όπου αξίζει να επισκεφθείτε το ναό της Παναγίας για να θαυμάσετε το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 17ου αιώνα. Στη νοτιοδυτική εσωτερική γωνία του Φρουρίου θα βρείτε και το παλιό κτίριο της Συναγωγής (Χάβρα) των Εβραίων. Γύρω από το κάστρο απλώνεται η Παλαιά Πόλη. Έχει έντονο παραδοσιακό χρώμα με χαρακτηριστικά στενά δρομάκια. Θα εντυπωσιαστείτε από τα χαμηλά σπίτια, τα έντονα χρώματα, τα σαχνισιά, τις αμπαρωμένες αυλές, και τα καφασωτά παράθυρα. Μικρομάγαζα, παλιατζίδικα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σιδεράδικα είναι οι χώροι που συνιστούν την Παλαιά Αγορά. Επισκεφθείτε την όμως κατά προτίμηση Τρίτη, καθώς τότε διοργανώνεται το μεγάλο παζάρι. Στο κέντρο της πόλης σώζεται το Πτωχοκομείο και χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Η τοπική παράδοση θεωρεί το Πτωχοκομείο ναό, γιατί στον ίδιο χώρο, πριν κτιστεί το Ιμαρέτ, πρέπει να υπήρχε κάποιος βυζαντινός ναός.

Κομοτηνή και γεύση
Για τις γεύσεις που θα δοκιμάσετε, υπάρχουν πολλά περιθώρια επιλογής, από τις ανατολίτικες νοστιμιές μέχρι τα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής υπαίθρου. Η Κομοτηνή αποτελεί θεσμοθετημένα την κατεξοχήν πρωτεύουσα των γεύσεων στα Βαλκάνια. Στις ταβέρνες της περιοχής ζητήστε γιουφκάδες, σαρμάδες και κεμπάπ. Στα ζαχαροπλαστεία θα βρείτε από το υπέροχο σουτζούκ-λουκούμ, την αυθεντική μπουγάτσα και τον φρεσκοκαβουρδισμένο ελληνικό καφέ.