Η ιστορική πρωτεύουσα!

6628 Επισκέψεις στο άρθρο

H Κοζάνη πλούσια σε ιστορικό και μουσειακό ενδιαφέρον με ιδιαίτερες φυσικές ομορφιές , σημαντική παράδοση και περίφημη γαστρονομία ξεχωρίζει στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Χαρακτηρισμένη ως πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού και μεγαλύτερη σε έκταση πόλη της περιφέρειας είναι χτισμένη σε υψόμετρο 720 μ. στους πρόποδες του Βερμίου, με την κοιλάδα του Αλιάκμονα στα νότια της πόλης.

Γνωρίστε την Κοζάνη
Η Κοζάνη θα σας δώσει την ευκαιρία να περπατήσετε στο ιστορικό κέντρο της πόλης για να δείτε τα θαυμάσια αναστυλωμένα αρχοντικά του 18ου αιώνα καθώς και τα νεοκλασικά κτίρια,να γνωρίσετε τους πεζόδρομους που ενδείκνυνται για άνετο περπάτημα αλλά και τις φημισμένες αγορές.Μέσα στην πόλη θα βρείτε μέρη για να ξεκουραστείτε και να κάνετε περιπάτους χωρίς να απομακρυνθείτε πολύ από το κέντρο, όπως το πάρκο Κουρί με αθλητικές εγκαταστάσεις και εκτροφείο ευγενών θηραμάτων (ελάφια και τα ζαρκάδια), το πάρκο του Αγίου Δημητρίου σε μικρή απόσταση από το κέντρο της Κοζάνης και ο υψηλής αισθητικής Δημοτικός Κήπος που βρίσκεται στη θέση του παλιού στρατοπέδου Ψυχογιού. Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης άλλωστε καλύπτεται από ορεινές και ημιορεινές εκτάσεις παρθένας ομορφιάς και φυσικού κάλους, αφού είναι χτισμένη ανάμεσα στις οροσειρές του Βερμίου, του Μπούρινου και των Πιερίων όρων, με τους τρεις ορεινούς όγκους να προσφέρουν πλούσια βλάστηση, χλωρίδα και πανίδα επιστημονικού ενδιαφέροντος, ενώ το ελατόδασος, τα καταφύγια του Μπούρινου και η σπάνιας ομορφιάς φύση του Βέρμιου, αποτελούν ιδανικό προορισμό για πεζοπορικές και φυσιολατρικές εκδρομές.

Tι να κάνετε
Σας προτείνουμε να περπατήστε γύρω από την τεχνητή λίμνη του Πολύφυτου, να περάστε από το χωριό Ιμέρα και πάνω από το φράγμα της ΔΕΗ για να καταλήξετε στην απέναντι όχθη και τον Βελβεντό.Οι διαδρομές είναι πολλές και αξίζουν όλες να τις περπατήσετε ενώ μια βόλτα στην «ενεργειακή καρδιά» της Ελλάδας, την Πτολεμαΐδα, και την πανέμορφη τεχνητή λίμνη των Σερβίων θα σας αποζημιώσουν. Γεμάτη νεολαία και κίνηση η Κοζάνη έχει έντονη βραδινή ζωή, ενώ το τοπικό φαγητό και τα αποκριάτικα έθιμα αποτελούν πρόσθετα σημεία έλξης.

Tι να γευτείτε
Κατά την παραμονή σας εκεί μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα πολλά εδέσματα που αποτελούν και αυτά σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και της παράδοσής της. Η πόλη έχει να προσφέρει στον επισκέπτη τυροκομικά προϊόντα και αλλαντικά, κρασί και τσίπουρο από σαφράν και γλυκάνισο, φρούτα και μαρμελάδες από τον Βελβεντό, μανιτάρια και κάστανα από τη μακεδονική γη και όλες τις παραδοσιακές συνταγές με υλικά από τον τόπο της Κοζάνης.Τα γιαπράκια, τα τσουκαλάκια και το μπουμπάρ είναι τοπικά φαγητά που αποζημιώνουν και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. Τα Κοζανίτικα τυριά επίσης όπως η φέτα, το τουλουμοτύρι, ο μπάτζιος και το μανούρι θεωρούνται πρώτης ποιότητας όπως και η φημισμένη Κοζανίτικη τυρόπιτα.

Επιπλέον, στη Σιάτιστα θα βρείτε 4 οινοποιεία & 7 παραδοσιακά κελάρια, που αποτελούν το άτυπο δίκτυο οινοτουρισμού «Οινοευφροσύνη» και είναι ανοιχτά για επισκέψεις από το κοινό. Εκτός από τη Σιάτιστα για το περίφημο λιαστό γλυκό κρασί της, δημοφιλής προορισμός για τους εγχώριους σομελιέ είναι και ο Βελβεντός. 

Τέλος, η Κοζάνη είναι περισσότερο ξακουστή για τον πολύτιμο κρόκο της ή όπως αλλιώς λέγεται, τη ζαφορά. Το σαφράν, όπως τελικά το γνωρίζουν οι περισσότεροι, είναι μπαχαρικό που χρησιμοποιείται εκτός των άλλων στη μαγειρική, την ιατρική, την ποτοποιία και την κοσμετολογία. Η πόλη αυτή της δυτικής Μακεδονίας είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη του κόσμου που είναι δυνατή η καλλιέργειά του.

Tags: ΚΟΖΑΝΗ