Βόλτα στην Πτολεμαΐδα

Η κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας

Το Υδραγωγείο

Πτολεμαϊδα: Κρυφή γοητεία

12730 Επισκέψεις στο άρθρο

Εκμεταλλευόμενη στο έπακρον τα τεράστια αποθέματα λιγνίτη και έχοντας δημιουργήσει σύγχρονες εγκαταστάσεις εξηλεκτρισμού, η Πτολεμαΐδα αποτελεί μια πόλη με σημαντική προσφορά στον τομέα της οικονομίας, αλλά όχι μόνο.

Η πόλη, πρωτεύουσα της επαρχίας της Εορδαίας, είναι χτισμένη σε υψόμετρο 600 μέτρων και σήμερα αριθμεί περισσότερους από 50.000 κατοίκους, η πλειοψηφία των οποίων απασχολείται στο εργοστάσιο της ΔΕΗ. Πήρε το όνομά της από τον Πτολεμαίο, αγαπημένη στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου και μετέπειτα ιδρυτή της ομώνυμης δυναστείας των Πτολεμαίων στην Αίγυπτο.

Αξίζει να επισκεφθείτε

Επιβεβλημένη θεωρείται η επίσκεψη στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εκεί όπου θα γνωρίσετε από κοντά τους χώρους αλλά και τον τρόπο εξόρυξης του λιγνίτη και θα ενημερωθείτε για όλες τις εργασίες που λαμβάνουν χώρα καθημερινά.

Επίσης, αξίζει να περάσετε από το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης, εκεί όπου εκτίθενται ανάγλυφες στήλες, λίθινα και οστέινα εργαλεία, νομίσματα, τοπικές φορεσιές και υφαντά από διάφορες περιόδους της αρχαιότητας. Στον ίδιο χώρο στεγάζεται και η Δημοτική Πινακοθήκη με σημαντικά έργα γνωστών Ελλήνων ζωγράφων.

Τέλος το Υδραγωγείο στο κέντρο της πόλης, χτισμένο το 1927, αποτελεί το μοναδικό εποικιστικό υδραγωγείο στην Ελλάδα, σαφές δείγμα προσφυγικής οργάνωσης στην Πτολεμαΐδα.

Διασκέδαση στην πόλη

Η Πτολεμαΐδα διαθέτει παράδοση στο θέμα της καλής νυχτερινής διασκέδασης. Επιλέξτε την οδό Νικολάου Πλαστήρα όπου είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα café και bars της πόλης και διασκεδάστε με την ψυχή σας. Live μουσική, piano bars και μπουζούκια θα βρείτε σε όλα τα σημεία της πόλης.

 

Κείμενο: Θοδωρής Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr

Φωτογραφίες: www.ptolemaida.gr

Tags: ΚΟΖΑΝΗ