6. Τα μεταξοχώρια του Κίσσαβου
6. Τα μεταξοχώρια του Κίσσαβου
6. Τα μεταξοχώρια του Κίσσαβου

6. Τα μεταξοχώρια του Κίσσαβου

51674 Επισκέψεις στο άρθρο

Ακολουθώντας από τη Λάρισα το κεντρικό οδικό άξονα που τραβά ανατολικά για το κεφαλοχώρι της Αγιάς και τα παράλια του Αιγαίου, σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να υποψιαστείς τις δυναμικές εναλλαγές που κρύβει αυτή η ξεχωριστή τοπιογραφία μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από τις βαρετές ευθείες του κάμπου.

Βέβαια η Αγιά έχει χάσει μεγάλο μέρος του παλιού οικιστικού μεγαλείου, καθώς έχουν κτισθεί αρκετά καινούργια τσιμεντένια κτήρια. Όμως τα ορεινά χωριά Νερόμυλοι, Μεγαλόβρυσο, Μελίβοια και πάνω από όλα το πανέμορφο Μεταξοχώρι μοιάζουν κουκλίστικα καθώς κρύβουν τα πέτρινα σπίτια τους στο δάσος του του βουνού. Στα χωριά αυτά αλλά κυρίως στο Μεταξοχώρι θα ξεχωρίσετε αρκετές από τις παλαιές κατοικίες των εύπορων μεταξέμπορων της περιοχής που ακτινοβολούν ακόμα την αίγλη των ημερών της ευημερίας.

Από την πλατεία του Μεταξοχωρίου μπορείτε να ακολουθήσετε για λίγο το δασικό δρόμο που οδηγεί στο ορεινό χωριό Ανατολή για να δείτε το εντυπωσιακό βυζαντινό κτίσμα του υδραγωγείου με τις απανωτές πέτρινες καμάρες που μοιάζει με μεγάλο πολύτοξο γεφύρι.

Από το Μεταξοχώρι   ο δρόμος συνεχίζει πάντα ασφάλτινος, για το χωριό Μεγαλόβρυσο -χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός- όπου θα δείτε μερικές από τις ομορφότερες πετρόκτιστες κρήνες  της Θεσσαλίας.

Από το Μεγαλόβρυσο θα συνεχίσετε ως  το χωριό Μελίβοια που θα σας συνεπάρει με τις όμορφες γειτονιές που μοιάζουν να ποζάρουν μέσα σε φυσικό κάδρο θεόρατων δέντρων. Μέχρι το 1928 το χωριό ονομαζόταν «Αθανάτη», ενώ το σημερινό του όνομα οφείλεται στη Μελιβοία, σύζυγο του Μάγνη του γενάρχη των Μαγνητών, του αρχαίου ελληνικού φύλου που κατοικούσε στην περιοχή του Πηλίου και της Όσσας.  Η περιοχή είναι πασίγνωστη επίσης, για τους καταπράσινους και αποδοτικούς οπωρώνες της που παράγουν γευστικά μήλα, κεράσια, κάστανα, καρύδια και αχλάδια εξαιρετικής ποιότητας.


Κείμενο - έρευνα : Θοδωρής Αθανασιάδης
Copyright φωτογραφιών: Θοδωρής Αθανασιάδης www.viewsofgreece.gr