Insider Tips & Χρήσιμα

Τι άλλο να ΔΕΙΤΕ, να ΚΑΝΕΤΕ, να ΓΕΥΤΕΙΤΕ. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την περιοχή που επιλέξατε να επισκεφθείτε!

Τι να κάνετε
Πηγαίντε για camping στο ετήσιο River Party: Πρόκειται για το μεγαλύτερο, ιστορικότερο και μακροβιότερο μουσικό και κατασκηνωτικό φεστιβάλ της Ελλάδας. Η ιστορία του ξεκινά από το 1978 όταν µια παρέα φίλων έστησε ένα αυτοσχέδιο πάρτι µε γλέντια και κιθάρες, το οποίο συνεχίστηκε και τα επόµενα καλοκαίρια, με την πρώτη οργανωµένη συναυλία να γίνεται το 1985 µε το συγκρότηµα Τρύπες. Από τότε µέχρι σήµερα το River Party στο Νεστόριο αποτελεί πολιτιστικό ραντεβού για χιλιάδες κόσµου που κατασκηνώνει στον ειδικά διαµορφωµένο χώρο στις όχθες του Αλιάκµονα και συµµετέχει, εκτός των άλλων, στις παράλληλες δραστηριότητες που διοργανώνονται (όπως πεζοπορία, σκοποβολή, rafting κ.ά.). Η μεγάλη του επιτυχία, μάλιστα, το κατέταξε στα σημαντικότερα ευρωπαίκά φεστιβάλ του Europe Festival Awards 2012. Φέτος, το φεστιβάλ θα πραγµατοποιηθεί 29/07-02/08. (www.riverparty.org). 
Οικοενημέρωση και παρατήρηση πουλιών: Η λεκάνη των Πρεσπών έχει χαρακτηρισθεί εθνικός δρυμός από το 1974 και προστατεύεται από τις συνθήκες RAMSAR και Βέρνης, όπως επίσης από την κοινοτική οδηγία 79/409 ως εξαιρετικής σημασίας υγροβιότοπος με πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον. Το Φεβρουάριο του 2000 επιτεύχθηκε μια σημαντική διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας - FYROM - Αλβανίας, για τη δημιουργία της πρώτης διασυνοριακής προστατευόμενης περιοχής με το όνομα «Βαλκανικό Πάρκο Πρεσπών». (www.spp.gr). Η Πρέσπα είναι η μόνη περιοχή της Ευρώπης με εξαίρεση το Δέλτα του Δούναβη, όπου φωλιάζουν ο ροδοπελεκάνος και ο αργυροπελεκάνος. Ακόμη υπάρχουν αποικίες ερωδιών, κορμοράνων, σταχτόχηνας ή αγριόχηνας, βαλτόπαπιας και δεκάδες άλλα είδη του φτερωτού βασιλείου. Σε διάφορα σημεία κοντά στις όχθες θα δείτε ξύλινα υπερυψωμένα κιόσκια από όπου με ένα ζευγάρι κιάλια θα έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε τα πουλιά ή να τραβήξετε με τη χρήση ενός ισχυρού τηλεφακού, θαυμάσιες φωτογραφίες. 
Δείτε τις αρκούδες: Μπορεί η άνοιξη να αποφάσισε να μας επισκεφθεί λίγο αργά φέτος, όμως οι αρκούδες στο καταφύγιο του «Αρκτούρου» στη Φλώρινα έχουν ξυπνήσει εδώ και λίγο καιρό, προαναγγέλλοντας την καλοκαιρία που θα ερχόταν. Ο χειμερινός ύπνος είναι καθοριστικός για τις αρκούδες, αφού κατά τη διάρκεια του ύπνου γεννούν 1-3 μικρά που ζυγίζουν μόλις 200-300 γραμμάρια το καθένα! Αξίζει να επισκεφθείτε το καταφύγιο και να δείτε και τους πιο μικρούς φίλους της μεγάλης παρέας του «Αρκτούρου».
Στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βιτσίου για σκι τον χειμώνα και για καφέ το καλοκαίρι: Μόλις 22 χλµ. από την πόλη της Καστοριάς και µέσα από µια µοναδική διαδροµή θα φτάσετε στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βιτσίου. Για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ αποτελεί “must” προορισμό, με τις πέντε πίστες, χαραγμένες ανάμεσα σε δέντρα οξιάς να ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη! Για τους πιο… χαλαρούς τύπους, το chalet προσφέρει καφέ, ζεστή σοκολάτα, ρακόμελο και τσιπουράκι με απίστευτη θέα στους γύρω λόφους. (Τηλ. 24670 82666)
Δείτε τον Ασιατικό Βούβαλο στην Πρέσπα: Γνωρίζατε ότι ο ασιατικός βούβαλος ήρθε από την Κερκίνη στις Πρέσπες καθώς με τη βοσκή του βοηθάει στη διατήρηση του βιότοπου; Γενικότερα, ο βούβαλος εκτρέφεται για την εργασία που παρέχει (έλξη όργωμα) στη μη ανεπτυγμένες αγροτικές περιοχές, αλλά και για το κρέας, το δέρμα, το γάλα του και τα υποπροϊόντα του που θεωρούνται καλής ποιότητας.
Ταΐστε τις πάπιες της λίμνης: Είναι η μόνιμη ασχολία όλων των γονιών που έρχονται στην Καστοριά με τα παιδιά τους! Δεκάδες πάπιες κολυμπούν ανέμελα στη λίμνη, ξεφωνίζοντας και περιμένοντας από τους περαστικούς ένα κομμάτι ψωμί ή ποπ κορν! Τα παιδιά σίγουρα θα ξετρελαθούν!

Τι άλλο να δείτε
Απολιθωμένο Δάσος: Απέχει από την Καστοριά 27 χλμ. και 15 χλμ. από το Αργος Ορεστικό. Το «Απολιθωμένο Δάσος» του χωριού Νόστιμο έχει ηλικία 20 εκατομμυρίων ετών, ενώ το πρόσφατο παρελθόν του ξεκινά μόλις το 1935 όταν και ξεκίνησε η περαιτέρω διάδοση της ύπαρξής του. Tα ευρήματα πολλά και μοναδικά, για αυτό και αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα ευρήματα του ευρωπαϊκού χώρου. Εκεί υπήρχε μια προϊστορική θάλασσα που περιέβρεχε την περιοχή και έτσι θα δείτε δόντι προϊστορικού καρχαρία και απολιθωμένα στρείδια, αχινούς, κοχύλια κ.ά. Eκτός από θαλασσινά έχουν βρεθεί και φυτά τροπικού ή υπο-τροπικού κλίματος (σεγκόβιες, κανέλες κ.λπ.) σε επιφανειακά ιζήματα. Tο σημαντικότερο φυτικό εύρημα στο Nόστιμο είναι οι απολιθωμένοι φοίνικες που δεν έχουν βρεθεί πουθενά αλλού στην ηπειρωτική Eλλάδα. (Τηλ. 24670-84.588).
Κορέστεια: Εικόνες κινηματογραφικής ταινίας θα συναντήσετε στα Κορέστεια, τα πλίνθινα χωριά-φαντάσµατα λίγο έξω από την Καστοριά. Οι κάτοικοί τους τα εγκατέλειψαν κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου για να µεταφερθούν στο νέο οικισµό που άρχισε να οικοδοµείται το 1973! Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των χωριών είναι ιδιαίτερη για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, αφού είναι κατασκευασμένα με πλίνθους με κοκκινόχωμα και άχυρο, που δίνουν το κοκκινωπό χρώμα στο τοπίο της περιοχής. Κρανιώνα, Μαυρόκαµπος, Γάβρος είναι κάποιοι από τους οικισµούς που ξεχωρίζουν. Το μοναδικό, πάντως, χαρακτηρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού ιστορικό και διατηρητέο κτίριο της περιοχής, είναι το σπίτι όπου σκοτώθηκε ο ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα Παύλος Μελάς, το οποίο λειτουργεί σήμερα ως μουσείο Παύλου Μελά (Τηλ. 24670 84554). Λίγο έξω από το χωριό, στο δρόµο που ανηφορίζει για τον Προφήτη Ηλία, βρίσκεται και το κενοτάφιο του ξακουστού Μακεδονοµάχου.
Αργος Ορεστικό: Επισκεφθείτε το δεύτερο σε μέγεθος δήμο του νομού μετά την Καστοριά, που απέχει μόλις 11 χλμ. από την πρωτεύουσα. Δείτε το αρχαιολογικό μουσείο με εκθέματα από το 1100 π.Χ. μέχρι το 300 μ. Χ., τη γραφική γειτονιά «Εβραϊκά» (παλιός εµπορικός δρόµος µε αρκετές και ιδιαίτερες καφετέριες και εστιατόρια), τα νεοκλασικά (όπως το αρχοντικό Ζάχου) και τον γραφικό πεζόδροµο της πόλης. 
Παναγία Κουμπελίδικη: Ο μικρός ναός, που βρίσκεται στην πάλαι ποτέ Βυζαντινή ακρόπολη πολύ κοντά στο τείχος και τους δύο πύργους του, είναι το κόσμημα της πόλης της Καστοριάς. Η επωνυμία "Κουμπελίδικη" ανάγεται στους χρόνους της Τουρκοκρατίας, έχει δε σχέση με τον χαρακτηριστικό ψηλό τρούλο του ναού, που στα Τουρκικά λέγεται κουμπές. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Μακεδονίας, με τη χαρακτηριστική σπάνια σκηνή στις εξωτερικές τοιχογραφίες, το χορό της Σαλώμης (1496), ενώ κάτω από αυτήν διακρίνεται η Δέηση, που είναι παλαιότερο στρώμα του τέλους του 14ου αιώνα.

Τι να γευτείτε
Παρόλο που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά, η Καστοριά έχει αρκετά παραδοσιακά φαγητά, τα οποία δύσκολα βρίσκει κανείς σε άλλες περιοχές. Πηγαίντε σε ένα παραδοσιακό ταβερνάκι και ζητήστε ντομάτες τουρσί, σαρμάδες (λαχανοντολμάδες με λάχανο τουρσί), ταβά (γουλιανός στο φούρνο πλακί) και αρμιόπιτα που περιέχει λάχανο τουρσί και την άρμη του. 

Πού θα διασκεδάσετε
Μπορεί να μην ανήκει στις μεγαλουπόλεις με την ξέφρενη νυχτερινή ζωή και τα ατέλειωτα μαγαζιά διασκέδασης, η Καστοριά όμως μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των επισκεπτών της σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Η βόρεια παραλία ενδείκνυται για καφέ και μεσημεριανό τσιπουράκι ή ούζο με μεζέδες αλλά και για φαγητό, με τη νεολαία αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες από τους γνώστες της περιοχής να τιμούν τα μαγαζιά της. Η νότια παραλία φημίζεται για τα σουλάτσα μπροστά από τις δεκάδες καφετέριες που βρίσκονται σε σειρά και πιο αργά το βράδυ μετατρέπονται σε μπαράκια και club που φιλοξενούν τους ξενύχτηδες.

Τι να αγοράσετε

  • Τα φημισμένα φασόλια γίγαντες 
  • Μήλα τοπικής παραγωγής
  • Τυριά από το τυροκομείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών στο Αργος Ορεστικό

Πώς θα πάτε
Με ΙΧ, η Καστοριά απέχει 593 χλμ. από την Αθήνα και 210 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Από την Αθήνα, η πιο εύκολη διαδρομή είναι να ακολουθήσετε την Ε.Ο. Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Περίπου 30 χλµ. πριν τη Θεσσαλονίκη θα στρίψετε για Βέροια και θα συνεχίσετε για Κοζάνη µέσω Εγνατίας. Λίγο µετά την Κοζάνη θα συναντήσετε τον κόµβο που πάει προς Σιάτιστα και Καστοριά. Πιο σύντοµη αλλά πιο δύσκολη διαδροµή είναι µέσω Τρικάλων και Καλαµπάκας. Από εκεί περνάτε τα Γρεβενά και φτάνετε στην Καστοριά σε ένα διάστημα περίπου 6 ωρών. 

Πληροφορίες για ΚΤΕΛ: 210-5129308 (Αθήνα), 2310-595440 (Θεσσαλονίκη), 24670-83455 (Καστοριά), 24670-42202 (Αργος Ορεστικό)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ