Η πλατεία 23ης Μαρτίου

Το Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο

Λίμνες και καταρράκτες στο Πολυλίμνιο

Μονή Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Καλογραιών

Η σύνθεση «Ελευθερία» στην πλατεία Βασιλέως Γεωργίου

Η «πηγάδα» του Μελιγαλά

Insider Tips & Χρήσιμα

86214 Επισκέψεις στο άρθρο

Τι άλλο να ΔΕΙΤΕ, να ΚΑΝΕΤΕ, να ΓΕΥΤΕΙΤΕ. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την περιοχή που επιλέξατε να επισκεφθείτε!
Τι να δείτε
Την πλατεία 23ης Μαρτίου: Η ιστορικότερη πλατεία της πόλης, με επίκεντρο το ιστορικό εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων. Εδώ, κατά την παράδοση, κηρύχθηκε στις 23 Μαρτίου η Επανάσταση του 1821. Η πλατεία περιβάλλεται από όμορφα νεοκλασικά κτίρια και ενώνεται με το ιστορικό κέντρο της πόλης με ένα γραφικό πεζόδρομο. 
Το Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο: Σε ένα εντυπωσιακό αρχοντικό ενετικού χαρακτήρα, στεγάζεται ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία της Μεσσηνίας. Βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης και διαθέτει πλούσια συλλογή αρχαιοτήτων, όπως αρχαία ταφικά έθιμα, ευρήματα του μυκηναϊκού θολωτού τάφου των Νιχωρίων και πολλά ακόμα. Λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας, από τις 8:00 μέχρι τις 14.30.
Τη Μονή Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Καλογραιών: Η μονή αυτή, κτίσμα του 18ου αιώνα, βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της Μεσσηνίας. Είναι γνωστή για την καλλιέργεια και κατεργασία μεταξιού που έχει ως αποτέλεσμα τα εντυπωσιακά εργόχειρα που υφαίνονται από τις καλόγριες στον αργαλειό. Μεταξωτά κεντητά άμφια, τραπεζομάντηλα, κουρτίνες και το περίφημο μεταξωτό καλαματιανό μαντήλι είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα μεταξοϋφαντικής τέχνης που θα βρείτε εκεί. 

Τι να κάνετε
Βόλτα στην οδό Αριστομένους: Πρόκειται για τον πρώτο δρόμο που κατασκευάστηκε (1871) για να συνδέσει την πόλη με την παραλία και ξεκινάει από την πλατεία 23ης Μαρτίου καταλήγοντας στο Τελωνείο, στο λιμάνι. Κατά τη διάρκεια του περιπάτου σας στον πεζόδρομο θα θαυμάσετε μερικά από τα σπουδαιότερα νεοκλασικά κτίσματα της Καλαμάτας, όπως το κτίριο του ξενοδοχείου REX και το Δημαρχείο Καλαμάτας. Στη συνέχεια, και ενώ τα αυτοκίνητα κινούνται πλέον κανονικά σε αυτό το τμήμα του δρόμου, θα συναντήσετε την πλατεία Βασιλέως Γεωργίου και και τη σύνθεση «Ελευθερία» που έχει στηθεί στο κέντρο της πλατείας, με τους ήρωες της ελληνικής Επανάστασης, Παπαφλέσσα, Κολοκοτρώνη, Μαυρομιχάλη.
Για καφέ ή ποτό στη Λεωφόρο Ναυαρίνου: Αποτελεί τον παραλιακό δρόμο της Καλαμάτας και συνιστά το πιο πολυσύχναστο μέρος της πόλης και ένα από τα ομορφότερα σημεία για βόλτα, ποδηλατάδα και δροσερές βουτιές. Τα μεγάλα πεζοδρόμια με φοίνικες σε όλο το παραλιακό μήκος της και πολλά έξοχα νεοκλασικά κτίρια, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει εκείνο στη γωνία Ναυαρίνου και Βύρωνος, οι δεκάδες καφετέριες αλλά και τα πολλά νυχτερινά μαγαζιά που υπάρχουν εδώ, θα σας συναρπάσουν με την ποικιλία εικόνων και επιλογών που προσφέρουν. 
Εκδρομή στο Πολυλίμνιο: Στο δήμο Βουφράδος, 32 χλμ. από την Καλαμάτα, βρίσκεται το φαράγγι του Πολυλιμνίου με τις λίμνες και τους καταρράκτες του. Περπατώντας ένα μικρό διαμορφωμένο μονοπάτι για 5 λεπτά και περνώντας μέσα από πυκνή βλάστηση και με τη βοήθεια γραφικών ξύλινων γεφυριών, βρίσκουμε έναν κρυφό παράδεισο από μικρές λίμνες και καταρράκτες, περικυκλωμένους από ελαιώνες και αμπέλια. 
Εξερευνήστε το χωριό Καλαμίτσι και τα περίχωρα: Λίγο βορειότερα της Καρδαμύλης (οδηγεί παραλιακός δρόμος) αναπτύσσεται η απλωτή, βοτσαλωτή παραλία Ριτσά. Πηγαίνοντας για Αρεόπολη μετά το λιμανάκι της Καρδαμύλης αποκαλύπτεται μέσα από τα κυπαρίσσια και τις ελιές, το Καλαμίτσι και οι απάνεμοι ορμίσκοι του. Σε απόσταση αναπνοής από τη στεριά, το νησάκι Μερώπη προστατεύει την ακτή από τα κύματα. Αμέσως μετά θα βρούμε το λιλιπούτειο ακρογιάλι του Φονέα με τον χαρακτηριστικό βράχο που προσεγγίζεται ακολουθώντας σύντομο μονοπάτι.
Δείτε την «πηγάδα» του Μελιγαλά: Η «πηγάδα» του Μελιγαλά δεν είναι τίποτα άλλο από ένα πηγάδι βάθους 16 μέτρων και πλάτους 4 μέτρων, το οποίο ωστόσο εξελίχθηκε σε ένα ιστορικό σημείο. Εκεί, έξω από την περιοχή του Μελιγαλά, έγιναν οι εκτελέσεις των επικεφαλής των Ταγμάτων Ασφαλείας από τον ΕΛΑΣ μετά την απελευθέρωση της Καλαμάτας από τους Γερμανούς τον Σεπτέμβριο του 1944. 

Τι να γευθείτε 
- Ψητή γουρουνoπούλα, είναι διάσημη για τη γεύση της
- Τσιγαρίδες, δηλαδή παστό χοιρινό με πορτοκάλι
- Ψάρια Μεσσηνιακού στις ψαροταβέρνες της Μαντινείας και της Καρδαμύλης
- Ντόπια τυριά όπως η πεντανόστιμη σφέλα
- Τυρόπιτα με χλωρό τυρί
- Μπύρα Νέδα (τοπική, ξανθιά με ελαφριά γεύση)
- Λαλάγγια (κορδόνια ζύμης τηγανισμένα σε ελαιόλαδο)
- Παστό χοιρινό, ως κρεατομεζέ με τη μπύρα

Τι να αγοράσετε 
- Το πασίγνωστο αγνό παρθένο Καλαματιανό λάδι και συσκευασμένες βρώσιμες ελιές
- Βιολογικά αρωματικά φυτά Ταϋγέτου
- Παστέλι με μέλι (μαλακό και σκληρό)
- Τα φημισμένα μεταξωτά μαντήλια
- Αποξηραμένα σύκα
- Τυρί ταλαγάνι

Πώς να πάτε
Η Καλαμάτα απέχει 238 χλμ. από την Αθήνα.
Οδικώς, μπορείτε να φτάσετε εκεί ακολουθώντας την Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου-Τριπόλεως, και στη συνέχεια τη διαδρομή Τρίπολη – Μεγαλόπολη - Καλαμάτα.
Με ΚΤΕΛ, εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια από την Αθήνα, την Πάτρα, τα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη.
Με τρένο, η Καλαμάτα συνδέεται σιδηροδρομικά με την Αθήνα και την Πάτρα.
Αεροπορικώς, το αεροδρόμιο της Καλαμάτας υποδέχεται πτήσεις από το αεροδρόμιο Αθηνών Ελ. Βενιζέλος της Αθήνας, από την Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο. 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ