Πρόσκληση στην έκθεση του Καραγκιόζη

3788 Επισκέψεις στο άρθρο

Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής και φιγούρας θεάτρου σκιών στην Κοζάνη πραγματοποιούνται σήμερα, Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017 για μικρούς και μεγάλους.

 
Σήμερα, Παρασκευή 31 Μαρτίου στις 20:30 η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης διοργανώνει εισήγηση του γνωστού καλλιτέχνη θεάτρου σκιών Κωνσταντίνου Κουγιουμτζή με εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής και φιγούρας θεάτρου σκιών με τίτλο: “Ψιμύθια στις σκιές – η βυζαντινή ζωγραφική φωτίζει το πανί του Καραγκιόζη” στην Δημοτική Χαρτοθήκη (Αρχοντικό Λασσάνη).

Το Ελληνικό θέατρο σκιών είναι μια ολοκληρωμένη εικαστική πρόταση που κουβαλά μέσα του τον Ελληνικό πολιτισμό από την αρχαιότητα ως σήμερα.
Η έκθεση απαρτίζεται από 15 μικρογραφίες που τμήμα τους είχε εκτεθεί στην έκθεση θεάτρου σκιών στο εθνικό μουσείο – παλαιά βουλή, στη διοργάνωση του κέντρου Ελληνικών και Βυζαντινών σπουδών του πανεπιστημίου της Γρανάδα. Οι μικρογραφίες συνοδεύονται από περίπου 8-10 φιγούρες επαγγελματικές, μεγάλων διαστάσεων, ζωγραφισμένες με επιρροές από την βυζαντινή τεχνοτροπία.

Ο καραγκιόζης, ο Χατζηαβάτης, ο Διονύσιος, ο Μορφονιός, ξεπηδούν από τις ζωγραφισμένες εικόνες και γίνονται φιγούρες έτοιμες να αρχίσουν την παράσταση. Στη συντροφιά τους έρχονται να προστεθούν διάτρητες φιγούρες από χαρτόνι που μας πηγαίνουν στα πρώτα ασπρόμαυρα χρόνια του Ελληνικού Καραγκιόζη. Η Κοζάνη ζει την άνοιξη μέσα από το γέλιο που φέρνει στα πρόσωπα όλων το θέατρο σκιών του Καραγκιόζη.

Tags: ΚΟΖΑΝΗ