Στο Γαλαξίδι για ΣΚ!

5025 Επισκέψεις στο άρθρο

Υπερήφανο και αρχοντικό στον Κορινθιακό κόλπο και πιο συγκεκριμένα στην καρδιά του Κρισσαίου Κόλπου, το Γαλαξίδι βρίσκεται στην τοποθεσία της αρχαίας λοκρικής πόλης Χάλαιον που μετονομάστηκε σε Οιάνθη. Απέχει 34 χλμ από τους Δελφούς, 29 χλμ. από την Aμφισσα και 211 χλμ. από την Αθήνα.

 

Με το γραφικό λιμανάκι, την πλούσια ιστορία θα σας προσφέρει ένα υπέροχο σαββατοκύριακο για πολλές και δυνατές συγκινήσεις. Τώρα που ξεκινά και η περίοδος του Καρναβαλιού, θα υποδέχεται όλους όσους ξέρουν από … τα πυρά με αλεύρι, φούμο και παιχνίδι «αλλαξομπαλιών».

Παίρνοντας την Εθνική οδό Αθηνών Λαμίας, στρίβετε στον κόμβο του Κάστρου για Ορχομενό-Λιβαδειά, μετά για Αράχωβα-Δελφούς και στη συνέχεια ακολουθείτε τις πινακίδες για Ιτέα και Γαλαξίδι. Μετά τη Λιβαδειά καλό θα είναι να ακολουθήσετε το δρόμο Διστόμου- Δεσφίνας -Ιτέας, καθώς η κίνηση στον δρόμο Αράχωβας  και Δελφών, μπορεί να γίνει ανυπόφορη. Από τη Θεσσαλονίκη και μέσω της Ε.Ο. Θεσσαλονίκης  Λαμίας, θα πρέπει να στρίψετε λίγο μετά τις Θερμοπύλες, στο 200ο χιλιόμετρο, στον οδικό άξονα προς  Aμφισσα, Ναύπακτο, Αντίρριο και στη συνέχεια, ακολουθείτε τις πινακίδες για Γαλαξίδι. Επιτέλους είστε στο γραφικό λιμάνι και η εκδρομή τώρα αποκτά ενδιαφέρον!

Τώρα που βρισκόμαστε σε φουλ περίοδο καρναβαλιού και η διάθεση για ταξίδι όλο και μας τριβελίζει, φροντίσαμε για εσάς πριν από εσάς. Μάθετε τι συμβαίνει στο περίφημο αποκριάτικο καρναβάλι του Γαλαξιδίου και περάστε όνειρο με σερπαντίνες και χαχανητά την εξόρμησή σας στη Στερεά Ελλάδα. Καθώς όλοι κάπως χρωματίζονται και διατίθενται να τσαλακωθούν, να αλευρωθούν και να περάσουν καλά. Στο ναυτικό Γαλαξίδι, ο κόσμος ξέρει από γιορτή και γέλιο άνευ παρεξηγήσεων.

Το αποκριάτικο έθιμο είναι απλό, πρόκειται στην ουσία για αλευροπόλεμο. Ο δήμος συνήθως μοιράζει αλεύρι στους συμμετέχοντες, οι οποίοι εξοπλίζονται με σχετικές στολές προστασίας, γυαλιά, σκουφάκια. Χρώμα στην τελετή δίνει το φούμο, το οποίο επίσης χρησιμοποιείται ως πολεμοφόδιο. Οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν το σετ σε σχετικά χαμηλές τιμές, καθώς το ζητούμενο είναι να παίξουν όσο το δυνατόν περισσότεροι και να περάσουν καλά.

Και πώς αρχίζει το παιχνίδι; Το λιμενικό, ο δήμος και η αστυνομία οριοθετούν την περιοχή που διεξάγεται ο αλευροπόλεμος, ο οποίος συνήθως ξεκινάει από την πλατεία Μάμα και συνεχίζει στην προβλήτα του λιμανιού. Όσοι βρίσκονται εντός ακτίνας, είναι υποψήφιοι γι αλεύρωμα! Αν κάποιος δε θέλει να συμμετάσχει αλλά μόνο να παρακολουθήσει, τότε η απέναντι πλευρά της προβλήτας του λιμανιού θεωρείται “πράσινη ζώνη”. Απαγορεύεται η χρήση άλλων μέσων για να αποφεύγονται τυχόν τραυματισμοί. Ορισμένοι επιλέγουν να δουν τον αλευροπόλεμο από τη θάλασσα, πάνω σε βάρκες ή καραβάκια, ενώ το έθιμο είναι γνωστό και στο εξωτερικό.

Πριν τον αλευροπόλεμο, κάνετε check in στο ξενοδοχείο σας, αρχίζετε να βλέπετε τα αξιοθέατα της περιοχής και να αναπνέετε φρέσκο αέρα. Για αρχή σας προτείνουμε την Μονή Αγίου Σωτήρος, η θέα της οποίας είναι μαγευτική, όσο και η διαδρομή μέσα στα ελαιόδεντρα, για να φθάσετε μέχρι εκεί. Προσέξτε τις λεπτομέρειες από το Βυζαντινό μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, κτίσμα του 1250 από το Δεσπότη της Ηπείρου, Δούκα Μιχαήλ Β΄ Aγγελου Κομνηνού. Για την ιστορία, η πρωτοβουλία ανήκε στην Αγία Αυτοκράτειρα Θεοδώρα που κρυβόταν διωγμένη λόγω εγκυμοσύνης σε υψηλά και απόμερα σημεία, όπου και έκτισε μονές. Αφού χτίσθηκε το Μοναστήρι του Σωτήρος ο Δεσπότης Μιχαήλ το εμπλούτισε με πολλά βασιλικά και ανεκτίμητα δώρα, μανουάλια από βασιλικό χάλκωμα, κανδήλια ασημένια και μαλαματένια και κολώνες από μάρμαρο περίφημο και κάτασπρο. Η περιήγηση στο μοναστήρι που βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων σε έναν κοντινό λόφο, νότια της πόλης, θα δώσει άλλον αέρα στη μέρα σας, πιο υποβλητικό για να κάνετε τις δικές σας σκέψεις.

Αν πάλι θα θέλατε μια γεύση από μουσεία, στο Γαλαξίδι αξίζει να επισκεφτείτε το πλούσιο Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο όπως και το Λαογραφικό Μουσείο. Μια επίσκεψη στο Ναό του Αγ. Νικολάου στην κορυφή του λόφου, με το ξυλόγλυπτο τέμπλο καθώς και στον Ζωδιακό κύκλο της Αγ. Παρασκευής θα σας κινήσει το ενδιαφέρον. Υπάρχουν επίσης δύο αρχαιολογικοί χώροι, ο τάφος του Λοκρού και τα απομεινάρια του Αρχαίου Τείχους της πόλης. Τέλος, εντυπωσιακή είναι και η Σπηλιά στην πλατεία Μάμα . Πρόκειται πράγματι για μία σπηλιά που ανακατασκευάστηκε και χρησιμοποιήθηκε σαν κοινοτικό ψυγείο από το 1940 και μετά.

Σαββατοκύριακο με εκδρομή χωρίς στάση για καφέ ή/και τσιγάρο μάλλον δεν υπάρχει. Για αυτή τη στιγμή, το Γαλαξίδι έχει πολύ γραφικό χρώμα να προσθέσει στην ημέρα σας. Το παραδοσιακό «Καφενείον Θεμιστοκλής» που προσφέρει καφέ στους πελάτες του για πάνω από 200 χρόνια είναι εγγυημένη επιλογή για να χαλαρώσετε σε όμορφο περιβάλλον και να δοκιμάσετε και ελαφριά σνακ συνοδευτικά του καφέ σας. Συνεχίστε με τσίπουρα στο λιμάνι και τοπικούς μεζέδες από το Γαλαξίδι. Από τα εδέσματα, δείτε «θετικά» το αμυγδαλάκι, τις σαμουσάδες, τις δίπλες αλλά και τα γλυκά του Κουταλιού.

Μετά τo φαγητό, το ηλιοβασίλεμα στο λιμάνι του Χηρόλακκα είναι κάτι μαγικό και πρέπει να το ζήσετε από κοντά. Καθώς ο ήλιος χάνεται πίσω από τα βουνά και βάφει με τα πιο όμορφα χρώματα τα αρχοντικά, τα καΐκια και τη θάλασσα, δεν θέλετε τίποτε περισσότερο από τη ζωή σας. Μικρές, μοναδικές στιγμές μακριά από την καθημερινότητα σας ανεβάζουν το ηθικό και μένετε αποσβολωμένοι να παρακολουθείτε τα παιχνίδια του ήλιου εκεί στους πέρα… κάμπους, στο Γαλαξίδι των καπεταναίων, το όνομα του οποίου διατηρείται από τον δέκατο αιώνα, από τον βυζαντινό τοπάρχη Γαλαξίδι.