Σε σέρνουν από τη μύτη!

5735 Επισκέψεις στο άρθρο

Τσουκαλάκια, μπουμπάρ και γκιζλεμόπιτα, οι γεύσεις της Κοζάνης που σε σέρνουν από τη μύτη, το καλό ντόπιο κρασί της Σιάτιστας που σε «μεθάει» και ο κρόκος Κοζάνης για τη… «γκλαμουριά» αλλά και την υγεία.

 

Ταξιδεύεις μέχρι την Κοζάνη και το πρώτο πράγμα που σου λένε φίλοι και ντόπιοι είναι να δοκιμάσεις την τοπική κουζίνα. Τυροκομικά προϊόντα και αλλαντικά, κρασί και τσίπουρο από σαφράν και γλυκάνισο, φρούτα και μαρμελάδες από τον Βελβεντό, μανιτάρια και κάστανα από τη μακεδονίτικη γη. Είναι η απόλαυση αυτοπροσώπως με όλες τις παραδοσιακές συνταγές και υλικά από τον ευλογημένο τόπο της Κοζάνης.

Δοκίμασε
Γιαπράκια, τσουκαλάκια και μπουμπάρ, αυτά τα τοπικά φαγητά της Κοζάνης πρέπει να τα δοκιμάσεις. Οι παραδοσιακές ταβέρνες με τις μυρωδιές να ξεχύνονται στους δρόμους, είναι λες και το κάνουν επίτηδες για να σε βάλουν μέσα. Παράγγειλε τα κυρίως και συνέχισε με κοζανίτικα τυριά. Φέτα, τουλουμοτύρι, μπάτζιος και μανούρι που θεωρούνται πρώτης ποιότητας έρχονται απευθείας στο πιάτο σου. Η φημισμένη κοζανίτικη τυρόπιτα είναι άλλο ένα σπέσιαλ τοπικό μυστικό. Και μην αντιστέκεσαι στου κιμά και του πράσου την αλήθεια, στην γκιζλεμόπιτα, την περίφημη κιμαδόπιτα με πράσα. Είναι όνειρο χειμερινής νυκτός.

Δες, Πιες, Πες…
Με μια εκδρομή στη γειτονική Σιάτιστα, εύκολα θα βρεις 4 οινοποιεία & 7 παραδοσιακά κελάρια, για να δεις από κοντά πώς γίνεται το περίφημο λιαστό γλυκό κρασί, το μευθστικό χαρμάνι από μοσχόμαυρο, ξινόμαυρο και νιγρηκιώτικο. Στο οινοποιείο «Δυο Φίλοι» πιες πινό νουάρ, κόκκινο έντονο με αρώματα ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων και με νότες μπαχαρικών, βελούδινο γεμάτο στόμα με μακριά, έντονη επίγευση. Δεν είναι τυχαίο που η Σιάτιστα είναι δημοφιλής προορισμός για τους εγχώριους σομελιέ που θέλουν να ξέρουν τα καλύτερα του οινοτουρισμού.

Αγόρασε
Στην Κοζάνη που είναι περισσότερο ξακουστή για τον πολύτιμο κρόκο της ή όπως αλλιώς λέγεται, τη ζαφορά, θα βρεις τα καλύτερα για να πάρεις μαζί σου. Το σαφράν, όπως τελικά το γνωρίζουν οι περισσότεροι, είναι μπαχαρικό που χρησιμοποιείται εκτός των άλλων στη μαγειρική, την ιατρική, την ποτοποιία και την κοσμετολογία. Αγοράζοντας κρόκο Κοζάνης, φροντίζεις για την υγεία σου και προλαμβάνεις πιθανές ασθένειες.
 
Για πες μας, όμως; Είναι η τοπική κουζίνα της Κοζάνης ικανός λόγος για να φτάσεις μέχρι εκεί; Βρίσκεις κι αλλού τόση ποικιλία και ποιότητα μαζεμένη σε ένα τόπο;

Tags: ΚΟΖΑΝΗ