Το «κάτι άλλο» η Κοζανίτικη Αποκριά!

3638 Επισκέψεις στο άρθρο

Η Αποκριά στην Κοζάνη είναι γιορτή. Είναι ξεγνοιασιά, γλέντι, χορός και τραγούδι. Η Κοζάνη όλο το διάστημα του δωδεκαήμερου ξεφαντώνει με χιούμορ και σκωπτική διάθεση, παρασέρνοντας ανθρώπους όλων των ηλικιών.

 
Οι Φανοί, που ανάβουν στην πόλη και τις τοπικές κοινότητες, δημιουργούν μία έντονα εορταστική ατμόσφαιρα, ενώ το κέφι κορυφώνεται μέχρι το πρωί. Την φετινή χρονιά, η Αποκριά, ανανεωμένη, με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων, έρχεται να προβάλλει και να αναδείξει την κοζανίτικη παράδοση, τα τοπικά ήθη και έθιμα, τη σάτιρα, το γλωσσικό ιδίωμα, να συνδέσει το χθες με το σήμερα, με τον πιο ζωντανό και ξεχωριστό τρόπο. Η συμμετοχή πλήθους κόσμου κάθε χρόνο στα αποκριάτικα δρώμενα, καταδεικνύει ότι η γιορτή της Αποκριάς γοητεύει και αφορά όλους. Μικρούς και μεγάλους, ντόπιους και ξένους, ανθρώπους της περιοχής, αλλά και επισκέπτες, τους οποίους υποδεχόμαστε με ιδιαίτερη χαρά. Για μία ακόμη χρονιά ο παλμός της Αποκριάς θα βάλει φωτιά στην Κοζάνη.

Ψυχαγωγία και ανατροπή
Η Κοζανίτικη Αποκριά είναι μορφή αγροτικής Αποκριάς με παγανιστική προέλευση, που σκοπό έχει την ανατροπή της καθιερωμένης τάξης πραγμάτων αμφισβητώντας αξίες, ιεραρχίες κι όρια πράξεων και λόγων. Όπως και όλα τα λατρευτικά έθιμα που συνδέονται με τα γυρίσματα του χρόνου και κυρίως το πέρασμα από τον χειμώνα στην άνοιξη, διαθέτει κι αυτή απίστευτη ανθεκτικότητα καθώς είναι συνδεδεμένη με τη συνέχεια της ζωής. Ταυτόχρονα όμως δεν παύει να είναι μια γιορτή με ψυχαγωγικό χαρακτήρα, συνδυασμός γλεντιού κι απολαύσεων σε συνύπαρξη με τη λατρεία των νεκρών.

Σήμερα κρατάει 12 μέρες, ξεκινώντας την Τσικνοπέμπτη και τελειώνοντας την Καθαρή Δευτέρα έχοντας εμπλουτιστεί με ένα σωρό δρώμενα: υπαίθρια καθημερινά γλέντια στους Φανούς, Παρέλαση Αρμάτων, χοροί και αυτοσχέδια θεατρικά στην Κεντρική Πλατεία, χαμός στα μαγαζιά και στο κέντρο γενικότερα με μπάντες χάλκινων που περιδιαβαίνουν και ξεσηκώνουν ντόπιους και επισκέπτες, Παιδικό Καρναβάλι, Sourd Games, ένα ιδιότυπο κυνήγι θησαυρού για παιδιά γυμνασίων, ένα τεράστιο πάρτι νεολαίας το τελευταίο Σάββατο, με τους χιλιάδες οπαδούς του να συρρέουν στο Κέντρο εκείνη τη μέρα... Κι ένα σωρό άλλα έθιμα παλιότερα και νεότερα.

Πυρήνας και εστιακό της σημείο της όμως παραμένει o Φανός, εορταστική πυρά που ανάβει εδώ και αιώνες στα σταυροδρόμια, αποδεικνύοντας τις βαθιές του ρίζες στις καρδιές των Κοζανιτών, που δεν μπορούν να διανοηθούν τις Αποκριές χωρίς αυτόν.

Δείτε εδώ ολόκληρο το πρόγραμμα της Αποκριάς στην Κοζάνη!

Tags: ΚΟΖΑΝΗ
 
  • ΘΑΝΟΣ Κ.

    Περνάς πολύ όμορφα αυτό το 10ημερο , όλα τα δρώμμενα αξίζουν , υπάρχει ΤΕΡΑΣΤΙΟ γλέντι , υπάρχει όμως και ένα ΜΕΓΙΣΤΟ πρόβλημα , τα καταστήματα (ειδικά του κέντρου) αυξάνουν ΤΡΟΜΕΡΑ τις τιμές ....., πριν ξεκινήσεις θα πρέπει να εξασφαλίσεις ότι υπάρχει κάποιος που ξέρει την πόλη για να σε κατευθυνει , εκτός αν δεν σε νοιάζει τα πόσα θα ξοδέψεις.Πάντως τουλάχιστον μιά φορά αξίζει να το επισκεφτείς..