Το ξεχώρισε η ΕΕ θα το λατρέψεις κι εσύ

10706 Επισκέψεις στο άρθρο

Όταν το ξεχωρίζει ακόμα και η ΕΕ, τότε δεν μπορείς παρά να το αναγνωρίσεις και να υποκλιθείς στην ομορφιά του!

Φύγε τώρα για το πανέμορφο και υπεραιωνόβιο σημείο άλσος πλατάνων που ξεχώρισε και χρηματοδότησε η ΕΕ.

Δείτε με ένα κλικ τι να κάνετε στην περιοχή

Υπεραιωνόβιο άλσος πλατάνων στη Νάουσα

Εξήντα στρέμματα γης κοντά στις πηγές του ιστορικού και πολλαπλά πολύτιμου, ποταμού της Αράπιτσας βρίσκουν την ξεχωριστή ταυτότητά τους. Στην Ελλάδα, το υπεραιωνόβιο άλσος πλατάνων της Νάουσας δεν θα σας εντυπωσιάσει μόνο αλλά θα σας δώσει ισχυρά κίνητρα να αναπαυτείτε στο απέραντο πράσινο του φυσικού χλοοτάπητα.  Η συνύπαρξη με το άγριο αυτοφυές πυξάρι, τη φλαμουριά, τη βελανιδιά και το άφθονο νερό σε μια σπάνια συμφωνία ήχων και χρωμάτων εγγυάται την μοναδική βιωματική εμπειρία. Η χρηματοδότηση, άλλωστε, της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αυτόν τον τόπο, στα πλαίσια του προγράμματος LIFE, αφενός για να τον προστατεύσει και αναδείξει και αφετέρου για να βάλει τις βάσεις μιας ορθολογικά οικολογικής διαχείρισης, ενισχύει την αξία του. Για την αειφορία πάνω από όλα!

Νάουσα: Ο παράδεισος του κρασιού
Ο δρόμος του κρασιού στη Νάουσα είναι μακρύς, με πολλές, μοναδικές στάσεις και τεράστια ιστορία. Σύμφωνα με την μυθολογία η μητέρα του Διονύσου, η Σεμέλη ζούσε στις πλαγιές του Βερμίου, ενώ ο Σειληνός, χορευτής και πιστός συνοδός του Διόνυσου θα συλληφθεί από τον Μίδα κάπου σε αυτά τα μέρη, αφού πρώτα τον μεθύσει με κρασί. Αργότερα, στη νεώτερη ιστορία, πολλά κείμενα θα εκθειάσουν την ποιότητα του κρασιού της Νάουσας. Οι αμπελώνες της Νάουσας έχουν εξαπλωθεί στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Βερμίου από τα τέλη του 1960 και πέρα, καλύπτοντάς σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος τους. Η τοποθεσία τους προφυλάσσει από τους ψυχρούς βόρειους ανέμους, ενώ είναι εγκατεστημένοι από τα 150 μέχρι και τα 350 μέτρα υψόμετρο. Το ιδανικό περιβάλλον και κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν την δημιουργία αυτών των εξαιρετικών κρασιών που εδώ και χρόνια ικανοποιούν όλο και περισσότερο τις απαιτήσεις των καταναλωτών, με τις μοναδικές παραγωγές τους.

Στις γειτονιές της πόλης
Το φυσικό πάρκο του Αγίου Νικολάου με το ομώνυμο ξωκλήσι απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από το κέντρο της Νάουσας και 15 από το χιονοδρομικό κέντρο. Η τοποθεσία βρίσκεται στην άκρη της πόλης, στους πρόποδες του Βερμίου, σε μια κατάφυτη κόγχη του βουνού, με άφθονα πηγαία νερά. Εδώ, σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, λειτουργούν πολλοί χώροι αναψυχής, δημοτικό ξενοδοχείο, καφετέριες και εστιατόρια. Ακόμη, δε θα πρέπει να παραλείψετε μια βόλτα στην παλιά πόλη και ιδιαίτερα στις συνοικίες Αλώνια και Μεταμόρφωση, όπου διασώζονται μερικά από τα περίφημα μακεδονίτικα σπίτια. Αξίζει να επισκεφθείτε το πάρκο των Εθνομαρτύρων του 1821 και τους μικρούς καταρράκτες στην τοποθεσία Στούμπανοι, όπου οι γυναίκες της Νάουσας ρίχτηκαν στο γκρεμό, όταν οι Τούρκοι κυρίευσαν την πόλη.

Στο Χιονοδρομικό 3-5 Πηγάδια
Το διάσημο χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια διαθέτει άρτια οργάνωση και σύστημα τεχνητής χιόνωσης, με το οποίο εξασφαλίζεται καλή ποιότητα χιονιού στις δύσκολες μέρες. Το πάρκινγκ είναι σε ύψος 1430μ. και απέχει 17 χλμ. από την πόλη της Νάουσας, ενώ οι ψηλότερες πίστες βρίσκονται στα 2005μ. Κοντά στους χώρους στάθμευσης λειτουργεί ξενοδοχείο και ξενώνας καθόλη την διάρκεια του χρόνου. Διαθέτει διθέσιο εναέριο αναβατήρα, μονοθέσιους συρόμενους και baby lift καθώς είναι από τα παλαιότερα της χώρας. Οι χιονοδρομικές πίστες είναι κάθε βαθμού δυσκολίας και ικανοποιούν όλες τις απαιτήσεις. Επίσης υπάρχουν άριστες πίστες για σκι cross country, snowmobile.