Το μεγαλύτερο ενυδρείο των Βαλκανίων

14266 Επισκέψεις στο άρθρο

Το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων βρίσκεται στην Ελλάδα και αξίζει να το δεις και μαζί με αυτό την υπέροχη πόλη που το κρύβει.

Δείτε με ένα κλικ, πού να μείνετε και τι να κάνετε στην περιοχή!

Εκδρομή λοιπόν στην Καστοριά τη μοναδική λιμνούπολη της Μακεδονίας.

Το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων
Θα βρείτε το Ενυδρείο στην είσοδο της πόλης να συστεγάζεται με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς σε ένα νεόδμητο κτίριο. Είναι το «καμάρι» της πόλης, αφού στις δεξαμενές του ζουν πολλά είδη ψαριών και υδρόβιων οργανισμών που συναντάμε στα ποτάμια και στις λίμνες της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων. Αποτελείται από 49 αναπαραστάσεις υγρών οικοτόπων, στους οποίους ξεχωριστή θέση κατέχουν τα δύο μεγαλύτερα εκθέματα, της λίμνης Καστοριάς και του ποταμού Αλιάκμονα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι στα νερά του φιλοξενείται και το ιδιαίτερα απειλούμενο είδος του οξύρρυγχου, από τα αυγά του οποίου κατασκευάζεται το μαύρο χαβιάρι!



Σεργιάνι στην παραδοσιακή συνοικία Ντολτσό
Παρά τον οικοδομικό οργασμό, ένα μεγάλο μέρος της παλιάς πόλης σώζεται σε άριστη κατάσταση. Στις παραδοσιακές συνοικίες Ντολτσό και Αποζάρι συναντάς τα περισσότερα από τα περίφημα καστοριανά αρχοντικά με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και τον θαυμάσιο εσωτερικό διάκοσμο, όπως αυτά των Παπαπέτρου, Γάκη, Μπασάρα και των αδελφών Εμμανουήλ. Εβδομήντα πέντε βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες με έξοχες τοιχογραφίες και εντυπωσιακή εξωτερική παρουσία, είναι διάσπαρτες παντού! Ξεχωρίζουν η τρίκλιτη Βασιλική του Αγ. Στεφάνου, των Αγ. Αναργύρων, των Ταξιαρχών, οι μονόκλιτες του Αγ. Νικολάου, η τρίκοχη της Παναγιάς Κουμπελίδικης



Με βάρκα στις βραχογραφίες και στους ναούς της Μεγ. Πρέσπας
Από τους Ψαράδες αναχωρούν τα εκδρομικά σκάφη που θα σας πάνε μια θαυμάσια εκδρομή στα νερά τις Μεγάλης Πρέσπας. Πρώτα θα σταματήσουν στο ακρωτήρι Ρότι όπου ψηλά πάνω στα βράχια ξεχωρίζουν οι βραχογραφίες της Παναγίας ζωγραφισμένες από ασκητές που έζησαν εδώ τον 14ο 15ο και 16ο αιώνα. Στη συνεχεία οι βάρκες πλησιάζουν την ακτή για να δείτε τις βυζαντινές εκκλησίες της Μεταμόρφωσης και της Ανάληψης. Από εδώ συνεχίζουν ως την σπηλιά όπου βρίσκεται ο ναός της Αγ. Ελεούσας, μόλις 800 μέτρα από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα.



Δείτε τα 4 σημαντικά Μουσεία
Μια πόλη με την ιστορία της Καστοριάς δεν μπορεί παρά να διαθέτει και αξιόλογα μουσεία. Επισκεφθείτε οπωσδήποτε τα:

Βυζαντινό: Φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές συλλογές βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων (24670 26781).
Αρχοντικό Νεράτζη-Αϊβάτζη: Κτισμένο τον 17ο αιώνα, αντιπροσωπευτικό δείγμα της λαμπρής εποχής κατά την οποία κατασκευάστηκε, λειτουργεί σήμερα ως λαογραφικό μουσείο. (Τηλ. 24670 28603)
Ενδυματολογίας: Στη συνοικία Ντολτσό στεγάζεται στο αρχοντικό των αφών Εμμανουήλ του 1750. (Τηλ. 2467 028913)
Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα: Στη συνοικία Ντολτσό, στο αρχοντικό του Αναστάσιου Πηχιώνος εκτίθενται όπλα, στολές, φωτογραφίες και έγραφα σχετικά με τον Μακεδονικό Αγώνα. (Τηλ. 24670 21144)