Ημέρα πρώτη: Αθήνα – Μέτσοβο – Πηγές Αώου – Γιάννενα

Διαβάστηκε από 6017 αναγνώστες

Ξεκινάμε από την Αθήνα ακολουθώντας την «ανορθόδοξη» διαδρομή διαδρομή μέσω Δομοκού – Καλαμπάκας, η οποία, αφού φτάσουμε στον αυχένα της Κατάρας, συναντά την Εγνατία Οδό. Μπαίνουμε στο νέο δρόμο και ακολουθώντας τις αλλεπάλληλες σήραγγες, προσεγγίζουμε τον κόμβο του Μετσόβου.

Αφήνουμε την Εγνατία και αφού προσπεράσουμε τη διασταύρωση που οδηγεί στο Μέτσοβο συναντάμε αριστερά μας το δρόμο που οδηγεί στις πηγές του Αώου και στην ομώνυμη τεχνητή λίμνη. Η λίμνη που έχει δημιουργηθεί από φράγμα της ΔΕΗ βρίσκεται στο οροπέδιο της Πολιτσάς, στους πρόποδες του Μαυροβουνίου, σε υψόμετρο 1.350 μέτρα. Κάνουμε το γύρο της λίμνης με το αυτοκίνητο (εύκολη πρόσβαση με καλή άσφαλτο), αλλά θα προτείναμε εναλλακτικά βόλτα με ποδήλατο βουνού (30 χλμ. συνολικά), ψάρεμα και παρατήρηση της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας της λίμνης για τους φυσιολάτρες, καθώς έχει εξελιχθεί σε σημαντικό οικοσύστημα.

Αφήνουμε τη λίμνη και επιστρέφουμε στο Μέτσοβο. Απαραίτητη η επίσκεψη στο οινοποιείο Αβέρωφ, που αποτελεί μια εμπειρία από μόνο του. Εδώ, στους χώρους παραγωγής και στα κελάρια στο Κατώγι Αβέρωφ έχει δημιουργηθεί ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα θεματικό οινικό πάρκο. Η επόμενη στάση στην πλατεία, όπου θα συναντήσουμε τους χαρακτηριστικούς βλαχόφωνους κατοίκους με τις παραδοσιακές φορεσιές και θα δοκιμάσουμε την εξαιρετική τοπική κουζίνα, αλλά ακόμη θα ψωνίσουμε τα καταπληκτικά τυριά Μετσοβόνε. 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

που να μεινετε - ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ

  • Με μοναδική μαεστρία

    Στους Κήπους, ένα από τα ομορφότερα χωριά του κεντρικού Ζαγορίου, βρίσκεται το ξενοδοχείο "Μαχαλάς". Ένα συγκρότημα, όπου η πέτρα και το ξύλο έχουν κυρίαρχη θέση, σεβόμενο απόλυτα την αρχιτεκτονική και την παράδοση της περιοχής.
     2653071976 Περισσότερα
  • Ο ορισμός της απόλυτης θέας

    Ελάχιστα λεπτά με τα πόδια από το Φαράγγι του Βίκου, ο ξενώνας « Μπαλκόνι Ζαγορίου» στο γραφικό χωριό Βραδέτο περιμένει να σας χαρίσει μοναδικές στιγμές φιλοξενίας στα μαγευτικά Ζαγοροχώρια.
     2653071702, 6941421098, 6937142241 Περισσότερα