Ημέρα πρώτη: Αθήνα – Μέτσοβο – Πηγές Αώου – Γιάννενα

19549 Επισκέψεις στο άρθρο

Ξεκινάμε από την Αθήνα ακολουθώντας την «ανορθόδοξη» διαδρομή διαδρομή μέσω Δομοκού – Καλαμπάκας, η οποία, αφού φτάσουμε στον αυχένα της Κατάρας, συναντά την Εγνατία Οδό. Μπαίνουμε στο νέο δρόμο και ακολουθώντας τις αλλεπάλληλες σήραγγες, προσεγγίζουμε τον κόμβο του Μετσόβου.

Αφήνουμε την Εγνατία και αφού προσπεράσουμε τη διασταύρωση που οδηγεί στο Μέτσοβο συναντάμε αριστερά μας το δρόμο που οδηγεί στις πηγές του Αώου και στην ομώνυμη τεχνητή λίμνη. Η λίμνη που έχει δημιουργηθεί από φράγμα της ΔΕΗ βρίσκεται στο οροπέδιο της Πολιτσάς, στους πρόποδες του Μαυροβουνίου, σε υψόμετρο 1.350 μέτρα. Κάνουμε το γύρο της λίμνης με το αυτοκίνητο (εύκολη πρόσβαση με καλή άσφαλτο), αλλά θα προτείναμε εναλλακτικά βόλτα με ποδήλατο βουνού (30 χλμ. συνολικά), ψάρεμα και παρατήρηση της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας της λίμνης για τους φυσιολάτρες, καθώς έχει εξελιχθεί σε σημαντικό οικοσύστημα.

Αφήνουμε τη λίμνη και επιστρέφουμε στο Μέτσοβο. Απαραίτητη η επίσκεψη στο οινοποιείο Αβέρωφ, που αποτελεί μια εμπειρία από μόνο του. Εδώ, στους χώρους παραγωγής και στα κελάρια στο Κατώγι Αβέρωφ έχει δημιουργηθεί ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα θεματικό οινικό πάρκο. Η επόμενη στάση στην πλατεία, όπου θα συναντήσουμε τους χαρακτηριστικούς βλαχόφωνους κατοίκους με τις παραδοσιακές φορεσιές και θα δοκιμάσουμε την εξαιρετική τοπική κουζίνα, αλλά ακόμη θα ψωνίσουμε τα καταπληκτικά τυριά Μετσοβόνε. 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ